Problem je lahko tudi v optični enoti, sam imam pekač NEC Optiarc AD-7173S, ki peče vse brez problema, bere pa vse razen bootable CDjev/DVDjev - brezhibno ne prebere niti enega. Iste ploščke vržem v prastari 40x CD-ROM in delajo v prvem poskusu.
Če zna tvoja plošča bootat z USB, lahko ubuntu (ali katerokoli drugo distribucijo linuxa) zelo enostavno spraviš na USB ključek s
tem programom.
Zakaj bi ubuntu bil slab OS, mi ni jasno, mi služi verzija 8.10 na desktopu že več kot eno leto in me nikoli ni pustila na cedilu, prav tako uporabljam verzijo 9.10 na netbooku in sem tudi s to zadovoljen. Vsak OS ima določene hibe, meni osebno so pač windowsove bolj pereče.
Čez teden ali dva (ne vem točno) izide verzija 10.04 LTS, tole se bo verjetno najbolj splačalo namestiti za na daljši rok. Po drugi strani je pa namestitev ubunta res tako udobna in hitra, da ni problem preizkušati različnih verzij - sistem te na začetku vpraša po nastavitvah, potem se pa namešča in ti da mir, vmes lahko greš na kavo ali celo med namestitvijo brskaš po netu. Tudi skakanja s šiframi, CDji in driverji ni nobenega (vsaj pri meni ga do zdaj ni bilo).