težave hladilnik

abi

Zelenc'
6. apr 2012
9
0
1
Živjo,

Imam cca. 10 let star vgradni hladilni kombinirani hladilnik elektrolux. Pojavila se je težava, da hladilnik občasno preprosto neha hladit (sedaj že 2 dni sploh ne), zamrzovalnik pa deluje povsem OK. Glede na to, da zamrzovalnik nima samostoje nastavitve temperature predvidevam, da težava ni v kompresorju? Morda kdo ve kaj bi lahko bilo narobe? Verjetno ga bom tako in tako zamenjal z samostoječim me pa zanima če gre morda za kakšno preprosto rešitev problema. Pozabil sem omenit, da ko hladilnik deluje, je moč hlajenja na desni strani občutno močnejša (pojavlja se led).

Hvala

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.197
1.201
113
www.adriamedia.si
Moj prejšnji elelctrolux (zdaj bi bil star ene 13 let, ampak sem ga ob prodaji pustil v stanovanju) je imel ločena kompresorja za hladilni in zamrzovalni del. Prveri, da tvoj nima enako, v tem primeru bi lahko crknil kompresor zgornjega dela (oz nekaj goraj), spodaj pa še vedno deluje normalno.

plexix

Fizikalc
10. sep 2007
908
153
43
Sam imam tudi Electrolux, kombiniranega.

Zgornji ima nastavitve desno zgoraj, pri lučki
zmrzovalni del pa ima na sredini, v vmesnem prostoru med spodnjim in zgornjim delom.

mogoče imaš enako, potem imaš 2 kompresorskega.

Lp, B.

matofill

Guru
18. sep 2008
3.695
761
113
Pušča plin, zato zmrzuje nekje ker je plina premalo. Ekonomsko je rešitev samo ena , pokličite serviserja, naj odklopi gretje tesnila na zamrzovalnem delu, navadno so ntu težave, naj zamenja sušni filter in napolne plin, če je puščalo tam, bo naprej OK, če pa kje drugje bo pa par dni ali teden dobro delal, potem pa spet po starem, v tem primeru je nakup novega edina prava rešitev. Sem imel tak primer 2 meseca nazaj, na žalost je bila ta druga zadnja varjanta.

abi

Zelenc'
6. apr 2012
9
0
1
Hvala vam za vaše odgovore. Grem v menjavo hladilnika, ker je tako in tako že star. Še eno kratko vprašanje če se morda kdo spozna. Vgradni hladilnik je zraven pečice, je samostoječi prav tako lahko zraven ali so kakšne omejitve.

Mr_Wolf

Guru
8. jan 2008
3.224
3.626
113
Si bom izposodil kar tole temo.

Torej težava s hladilnikom.
Imam občutek, da kompresor dejansko stalno dela, bi rekel vsaj 20 ur/dan in to ob dokaj zmernem odpiranju hladilnika.
Hladi približno normalno in v hladilnem delu nič ne zmrzuje. Se je to plin "izrabil", izpustil...
.
Aja, gre se za Gorenjev hladilnik, ki ima na nalepki še napisano mesto proizvodnje Titovo Velenje
evil.gif
, torej starost ca. 30 let - enkrat pred ca 10 leti je bil sicer zamenjan termostat, drugače BP.
Itak, da je že 5x amortiziran in je čas za novega, a mi je vseeno tečno, ker za novega nisem prepričan (tudi po izkušnjah članov foruma), da bo zdržal ušivih 5 let.
tongue-1.gif

.
Kaj kupiti novega? Klasični hladilnik, zamrzovalnik spodaj višina 185 - 200 cm.
Gorenje, kljub lastni dobri izkušnji, ne pride v poštev - starši zamenjali 2 v zadnjih 10 letih.
Samsung je za hladilnike OK? Bekotu je za zaupati?
Načeloma me 100-200 € več ali manj, ne boli pretirano - samo, da bo vsaj 10 let mir!
To, da hladilnikov, ki bi zdržali 30 let, ne delajo več, mi je jasno
rolleyes-1.gif
.

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.532
68
48
Kranj
Če je star 30 let greš brez slabe vesti po novega. Tudi servis je brez veze klicat. Pri mojemu Gorenju so v garanciji 2x zamenjali vrata ( ni dobro tesnilo). Po sedmih letih je spustil plin. Preglodalo cevko na kompresorju, ki služi izhlapevanju vode iz hladilnika. Original cevka ima čisto tenke stene. Sem naredil svojo močnejšo in nafilal plin. Prejšnji Gorenje je delal 20let brez napake samo premajhen je postal tile novi so pa
redface-1.gif

I

Izbrisan uporabnik #9334

Zamenjaj čimprej, itak.
Jaz sem to storil lani in je neverjetna razlika pri računu za elektriko.

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.439
4.312
113
Še enkrat menjaj termostat - par evrov.

Imel podoben primer z gorenje pečico - skoraj ves čas laufal ventilator za ohlajevanje okolice, ne glede na to ali smo kaj pekli ali ne. Cca 10€ dodatnega štroma na mesec - si nebi nikoli mislil
frown-1.gif
, zamenjal termostat "okolice" za 2,5€ in je kot novo!

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
Po moje ni termostat, ker i drugače bilo v hlailniku super hladno.

Verjetno je spustil plin in kompresor več nima prave moči.

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.653
450
83
ja, verjetno ni plina.
To pa mislim, da ni neki strošek.
Pa tudi ta hladilnik bi znal zdržati še kakšnega novega.

spenstar

Fizikalc
2. sep 2007
966
119
43
A pa se da nafilati plin v hladilniku? Ce je to podobno kot pri klimah, potem cena ne bi smela biti vec kot 70 evrov?

Mr_Wolf

Guru
8. jan 2008
3.224
3.626
113
...ksz

Po moje je tudi tako, da če bi šel termostat bi v hladilnem delu, glede na to, da kompresor laufa skoraj non-stop, vse zmrzovalo.
Pa ne.
.
Filanje plina bi bila opcija samo plin je izpustil, ker pač nekje pušča - torej bi bil kaj lahko kmalu na istem. Če je pa kompresor izgubil kompresijo pa itak...
...skratka ta hladilnik iz Titovega Velenja je oddelal svoje. Pa še moja bo vesela novega, to je pa tudi nekaj
cheer.gif
.
.
Po ne kaj prevelikih analizah sem kar naročil tegale LG-ja:
https://www.bigbang.si/hladilniki/gbb60pzgfs-hlad-z-zamrz-lg-597883
+5 garancija.
.
Na papirju najboljše specifikacije ob dani konfiguraciji (OK, Miele za dva jurja pustimo) - A+++, tih, majhna poraba, 10 let na kompresor.
Ekvivalenten Samsung je bil za skoraj isti denar "samo" A+ in glasnejši, Bosch dražji in precej glasnejši 44dB/37dB...
Skratka odločil sem se kar za LG, dasiravno z njihovo belo tehniko (in tudi drugimi izdelki) nimam nobenih izkušenj...
Recimo, da bo OK.
grin1.gif

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.130
1.086
113
ksz

Pa 30 let star hladilnik ima kakšen plin notri?
So zdaj ti plini prepovedani.
Nov plin pa verjetno ne gre v star hladilnik (zaradi mazalnih lastnosti,...)

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Ne zaradi mazalnih lastnosti (to ni avto), novi plin zahteva boljšo izolacijo, ker ima slabše karakteristike.