težava z bootanjem

alpek

Pripravnik
15. avg 2007
914
3
18
V glavnem, sestri se je zrušil računalnik. Ne boota ji več, ampak se po uvodnem zaslonu napiše boot failure. Ko pritisneš tipko se spet resetira in tako naprej.
Kaj je najverjetnejši vzrok take težave in kje začeti?

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Začneš z LiveCD-jem (najbolj kaka verzija Linuxa), s katerim računalnik zbudiš s CD-ja in pogledaš, kaj je sploh še ostalo na trdih diskih (če sploh kaj).

Najpogostejši vzroki:

- zagonski sektor šel papa
- disk šel papa
- c particija šla papa
- nekdo je v BIOSu spremenil vrstni red iskanja boot naprav

Nekako v tem vrstnem redu po pogostnosti.

alpek

Pripravnik
15. avg 2007
914
3
18
Preverjam, če sem vse prav razumel. Se pravi s pomočjo programa LiveCD naredim neko bootable verzijo cd-ja z linuxom s katerim postavim sistem in potem grem preverjat stvari kot si jih ti navedel.

A tile linuxi (katerega pa priporočaš) omogočajo grafični vmesnik ali to poteka preko ukazne lupine, ker tam sem pa čisto bos.
Naslednji korak je potem popravljanje zagonskega sektorja oziroma preverjanje ali sploh disk funkcionira ali ne. A potem je na live CD-ju gor tudi ostali software, kot npr. za particije popravljat ali kako.
Mogoče so moja vprašanja malo začetniška ampak kaj čmo.

laser

Pripravnik
9. okt 2007
442
3
18
Ja LINUX live CD je program linux kateri se naloži iz CD-ja in ko si v linuxu lahko iz njega urejaš pogledaš particijo z windowsi. Če si vešč iz tega kaj popravljat ti bo uspelo drugače pa je džabe to delo. Probaj si z CD-jem na katerem je windows popravit boot.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
A boot menu se pojavi?
Če ne , probaj tipko F8 pritiskati/držati med zagonom.

Kaj točno napiše na ekranu?

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Če napiše boot failure, je skoraj gotovo nekaj narobe z zagonskim sektorjem (to je del diska, kamor računalnik najprej pogleda ob štartu).

Kot so ti že napisali... najprej je fino ugotovit, ali računalnik preko LinuxCD-ja disk sploh še najde. Če ne, je itak za v kanto / servis vse skupaj. Če ga najde, je morda samo pokvarjen zagonski sektor. To boš rešil s CD-jem od Windowsov (pač katero verzijo imaš).

alpek

Pripravnik
15. avg 2007
914
3
18
Žal kaj dosti več ne vem, ker računalnika še isme videl v živo. Po sestrinih besedah se pojavi uvoden zaslon, potem neke čudne številke in izpiše Boot failure. Torej predvidevam, da ni boot menija. Se bom čez vikend malo poigral, da vidim zakaj točno gre.

Naglfar

Fizikalc
7. sep 2007
1.563
1
36
Panonija
Ne rabiš glih Live CD-ja za vsako prčkarijo, ker mbr lahko prepišeš tudi z windows CD-jem. ... ti na POST screen vrže ven disk?
Najprej naj preveri, če ni kak USB ključ v računalniku. Bios je po defaultu lahko nastavljen tako, da boota tudi removable devices, in če maš not USB ključ, bo probal bootat z njega.

Ni nujno, je pa ena izmed opcij.

alpek

Pripravnik
15. avg 2007
914
3
18
No, danes sem dobil računalnik in meni se je od prve zbootal v winse. Zdaj pa res ne vem pri čem sem. S čim lahko stestiram disk?

Naglfar

Fizikalc
7. sep 2007
1.563
1
36
Panonija
Kot sem rekel ... zdaj ko več ni nobenih anomalij, jo vprašaj, če ma kak USB ključ, ki ga pogosto nuca. Se je zgodilo že marsikomu, takoj ko sem videl računalnik, ki se ni bootal pa je mel USB ključ not, sem ga potegnil ven in se je bootal normalno.

Disk lahko v windowsu preskeniraš s HD tune pro ali s proizvajalčevimi orodji.

Don_kugla

Pripravnik
17. avg 2007
525
0
16
Maribor
Zdaj bi si še jaz malo sposodil temo.
Moja prejšna "kišta" je tud se odločila,ne delat
cool-1.gif

Torej ko ga vklopim,se ventilator zažene,ampak se na ekranu nič ne izpiše in tudi nobenega piska ne spusti. V glavnem nič ne dela samo tema je. Kaj bi bil problem?
redface-1.gif

Disk dela,ker sma ga s kolegom vzela ven in sma neka slike še dol vzela. Tukaj je še tud problem,ker sem imel neke slike na c: v windovsih v mojih dokumentih,katere mi veliko pomenijo
cry12bpy.gif
Se to sploh da?
Aja,da ne pozabim....... oba sva bolj laika,kar se tiče računalnikov
bonk.gif

Zagnat računalnika prek starega diska se tudi ne da.

Don_kugla

Pripravnik
17. avg 2007
525
0
16
Maribor
Aja pozabil sem povedat, da sva bila dva userja in do enega se da prit brez problema,moj je pa bil pod geslom in do njega ne gre
grims-1.gif