tesnoba med spanjem, pogosta žeja in uriniranje ponoči ter močna lakota

jasminakl2025

Zelenc'
14. dec 2025
1
0
1
zdravo. mene pa skrbi, ker sem vsako noč tako žejna in moram takoj po pitju na malo potrebo. občutim tudi močno lakoto. zgodilo se mi je že, da sem imela med spanjem močno tesnobo. imela sem občutek kot da se dušim, zjutraj pa sem se zbudila z močnim glavobolom in razbijanjem srca. to se mi dogaja vedno preden se kaj zgodi. kaj naj storim

ferdo

Guru
3. sep 2007
11.500
4.185
113
Ljubljana
hmpg.net
AI pravi:
Vaši simptomi – nočna žeja, takojšnje pogosto uriniranje po pitju, močna lakota, nočna tesnoba z občutkom dušenja ter jutranji glavoboli in razbijanje srca – so resni in jih je treba jemati resno. To ni nekaj, kar bi smeli prezreti, saj lahko kažejo na zdravstvene težave, ki zahtevajo strokovno oceno.

Najbolj pogosti možni vzroki​

• Sladkorna bolezen (diabetes): Kombinacija čezmerne žeje, pogostega uriniranja (zlasti po pitju) in močne lakote je klasičen znak nezdravljene sladkorne bolezni. Visok krvni sladkor povzroči, da telo izloča odvečno glukozo prek urina, kar vleče s seboj vodo – zato ste žejni in morate pogosto na stranišče. Lakota nastane, ker celice ne dobivajo dovolj energije kljub hrani. Če se to dogaja ciklično ali ponavljajoče, je še vedno vredno preveriti.
  • Spančna apneja: Občutek dušenja med spanjem, jutranji glavoboli in razbijanje srca zelo spominjajo na prekinitve dihanja med spanjem (apnejo). To povzroči slabo kakovost spanca, kar lahko vodi tudi v tesnobo in utrujenost. Pogosto gre skupaj s hrkanjem (vprašajte partnerja, če to opazi).
  • Anksiozne motnje ali pančni napadi: Nočna tesnoba, občutek dušenja, razbijanje srca in glavoboli so lahko del anksioznosti ali pančnih napadov. Ti se lahko pojavijo med spanjem in pustijo posledice zjutraj. Stres ali hormonske spremembe (npr. pred menstruacijo) lahko to sprožijo.
  • Druge možnosti: Hormonske motnje (npr. ščitnica), dehidracija, stranski učinki zdravil ali kombinacija več dejavnikov.
Ker omenjate, da se to dogaja vedno pred tem, ko se "kaj zgodi" (morda mislite na menstruacijo, stresen dogodek ali kaj drugega?), bi to lahko bilo povezano s hormonskimi nihanji, a kljub temu ne izključuje resnejših vzrokov, kot je diabetes.

Kaj storiti takoj​

Takoj obiščite zdravnika – najbolje osebnega ali urgentno, če so simptomi močni. Prosite za:
  • Preverjanje krvnega sladkorja (glukoza na tešče ali HbA1c za diabetes).
  • Morebitni test za spančno apnejo (če sumite na težave z dihanjem).
  • Pogovor o tesnobi, če menite, da je to glavni sprožilec.
Do takrat poskusite voditi dnevnik: kdaj se simptomi pojavijo, kaj jeste/pijete, kako spite. To bo zdravniku v pomoč.

Nisem zdravnik in to ni diagnoza – samo opozarjam na pogoste vzroke na podlagi opisanih simptomov. Ne čakajte, da mine samo od sebe, saj lahko nekateri vzroki (npr. diabetes) brez zdravljenja povzročijo resne zaplete.

erikson

Guru
25. avg 2007
24.552
8.124
113
zdravo. mene pa skrbi, ker sem vsako noč tako žejna in moram takoj po pitju na malo potrebo. občutim tudi močno lakoto. zgodilo se mi je že, da sem imela med spanjem močno tesnobo. imela sem občutek kot da se dušim, zjutraj pa sem se zbudila z močnim glavobolom in razbijanjem srca. to se mi dogaja vedno preden se kaj zgodi. kaj naj storim
Grok AI:

Zdravo! Razumem, da te to zelo skrbi, in prav je, da se s tem ukvarjaš, saj simptomi, ki jih opisuješ – nočna žeja, pogosto uriniranje takoj po pitju, močna lakota, tesnoba med spanjem z občutkom dušenja, jutranji glavobol in razbijanje srca – lahko kažejo na različne zdravstvene težave. Ne morem ti postaviti diagnoze (to lahko naredi samo zdravnik), ampak taki znaki pogosto spominjajo na možne težave, kot so:
  • Sladkorna bolezen (diabetes): Žeja, lakota in pogosto uriniranje so klasični simptomi, ker telo poskuša izločiti odvečni sladkor.
  • Anksioznost ali panični napadi: Tesnoba, dušenje, razbijanje srca in glavobol se lahko pojavijo zaradi stresa ali motenj spanja.
  • Motnje spanja, kot je spalna apneja: To bi lahko pojasnilo občutek dušenja in jutranje glavobole.
  • Druge možnosti: Morda hormonske motnje, težave s ščitnico, dehidracija ali celo srčne težave, še posebej če se to dogaja pred določenimi dogodki (morda stresni?).
Kaj naj storiš takoj:
  1. Odi k zdravniku: Čim prej obišči osebnega zdravnika ali urgentno ambulanto, če simptomi postanejo hujši (npr. če se dušenje ponavlja ali če se počutiš zelo slabo). Povej jim vse podrobnosti, vključno s tem, da se to dogaja "preden se kaj zgodi" – morda je povezano s stresom ali cikličnimi vzorci.
  2. Medtem spremljaj sebe: Vodi dnevnik simptomov (kdaj se pojavijo, kaj si jedla/pila, kakšen je stres). Izmeri krvni sladkor, če imaš doma glukometer (ali ga kupi v lekarni), ampak to ni nadomestilo za zdravniški pregled.
  3. Preprosti ukrepi za olajšanje:
    • Pij dovolj vode čez dan, ampak omeji pitje pred spanjem, da zmanjšaš nočno uriniranje.
    • Jej uravnotežene obroke z manj sladkorja in ogljikovimi hidrati, da vidiš, če lakota popusti.
    • Za tesnobo poskusi dihalne vaje (npr. globoko dihanje 4-7-8: vdih 4 sekunde, zadrži 7, izdih 8) ali sprostitvene tehnike pred spanjem.
    • Če se dušiš, spi na boku ali z dvignjeno glavo.
Ne odlašaj z obiskom zdravnika – bolje je preveriti zgodaj, da se izogneš zapletom. Če se simptomi poslabšajo ali postanejo nevarni (npr. huda tesnoba, ki ne mine), pokliči nujno pomoč (112 v Sloveniji). Držim pesti, da se hitro izboljša! Če imaš še kakšna vprašanja, vprašaj.

tony

Guru
23. jul 2007
10.751
1.833
113
Bolj enostavna je samo sladkorna bolezen (lahko tudi začetna sladkorna) in da je stanje zaradi sladkorne tako grozno (traja dlje časa?), da se je nanjo nacepila še anksioznost.

Lahko je vzrok anksioznosti čisto drugje, in gre za oboje. In se oboje pokaže ponoči.

Skratka, najprej k osebnemu zdravniku, ki bo pomeril sladkor v krvi.

Pepe

Guru
20. sep 2007
14.063
5.682
113
Svetoval bi, da se gre k zdravniku in pove težavo. Ne razpredati o tem, kako diagnozo je internet vrgel ven.
Od sorodnika hčerka je pri 30-ih skoraj umrla, ker je z medicinsko izobrazbo in nekaj izkušenj predvidevala, kaj ji je in so iskali bližnjice, ker diagnoza tako ali tako jasna. Kaj šele, ko se zanesemo na znanje iz interneta.