Teslo v Tesli Y

Hanzi

Guru
27. jul 2007
50.757
8.627
113
pri taščici
Dva dni sem vozil forda.
Zakaj je njegovo upostevanje hitrostnih omejitev in podobnih zadev svetlobna leta pred Teslo.
Kaj bi moral dokupiti pri Tesli da bi piblizno tako delalo kot Ford?

Ginginova

Guru
28. jul 2007
6.529
1.415
113
Dva dni sem vozil forda.
Zakaj je njegovo upostevanje hitrostnih omejitev in podobnih zadev svetlobna leta pred Teslo.
Kaj bi moral dokupiti pri Tesli da bi piblizno tako delalo kot Ford?
Že v Italiji je na Tesli druga pesem. Na avtocesti mi je upošteval omejitve z znaki, ki jih v SLO ignorira.
Vse je v detajlih.

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi

Hanzi

Guru
27. jul 2007
50.757
8.627
113
pri taščici
Ne razumem da ena superiorna Tesla z rednimi OTA posodobitvami niti pod razno ne dohaja nekega Forda.
AC pri nas so itak zgodba zase za Teslo. Kako je v italiji ne vem.

sajkek

Guru
16. mar 2008
39.845
13.984
113
jaz mal sumim da je dejansko SLO problem, oziroma naša regija. Da se ne dela na tem, kao rest of the world in bo ko bo support za nas... pač 3. svet.
še vedno sem pri appu...vmes ko se je app posodobil, sem imel regijo spet na slo, sem spet na kitajskih mapah , lolasto. Sem šel nazaj na AT. pa da vidim pri naslednji posodobitvi...

bev

Majstr
25. apr 2017
567
399
63
Ne vem če je slovenija tukaj kriva. Če ford upošteva omejitve nek drug jajc pa ne. Recimo bmw mi napiše da v slo ne more upoštevati omejitev in moram spremembo omejitve vsakič potrdit z gumbom na volanu. v avtriji teh težav nima recimo.

sajkek

Guru
16. mar 2008
39.845
13.984
113
ne mislim kot slovenija slovenija, ampak da spadamo v čunga lunga regijo (kot vse povsod drugje - kar pa je kriva država) in nas tako prizvajalec (in ostali na drugih področjih) tudi jemljejo tako.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.404
4.840
113
Če se uporablja navigacija za hitrostne omejitve potem je dejansko res da je slovenija malo zaostala, sploh v google sistemu ki ga uporablja tesla. Večina ostalih uporablja tom-tom ali here maps, ki so kar se tiče ažurnosti in natančnosti kartografije precej spredaj. Druga stvar je pa branje znakov, tu je slovesnka posebnost da križišče razveljavi omejitve ... samo ne vsako, mora bit kvalificirano kot tako. Potem imaš še table za dela na cesti kjer velikokrat pozabijo dodat razveljavitve, pa potem imaš klasične "obletnične mlaje" z znaki za okrogle obletnice, ki jih avto dojame kot omejitev.

AT ni nič boljša ker imajo pa ekorežime, ki so z dopolnilnimi tablami. Skratka ponoči moraš vozit 70 čez dan lahko pa 100 ... avto seveda ne razume dopolnilne table in gre na 70. Ali pa tiste table za "cone 30" ki so v avstriji specialiteta na kvadrat ker ne veljajo na glavni cesti, na stranskih pa ja ...

Če govorimo strikno o AC so problem pa tiste table za omejitve, ki so na vključevalnem/izključevalnem pasu pa ti jih avto zazna če bere samo znake ne pa navigacije.

Drugače sam sem ugotovil da par funkcij avta deluje samo če nastaviš navigacijo (=cilj). Tudi obnašanje pri omejitvah hitrosti se spremeni oz. deluje bolj pravilno.

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj in sajkek

damirj

Guru
9. maj 2012
6.145
2.880
113
Druga stvar je pa branje znakov, tu je slovesnka posebnost da križišče razveljavi omejitve ... samo ne vsako, mora bit kvalificirano kot tako.
To ni čisto res, je pa res, da je v SLO to malo drugače in pri nas znaka ne postavimo (ker šparamo :) ) drugje po Evropi pa ga postavijo, da so vozniki boljše seznanjeni. Zdaj sicer za Teslo ne vem, niti ne vem kako pri BMW to deluje v resnici, ampak pri BMW se zelo redko zmoti, da ne bi popravil po križišču novo omejitev, če je potreba.

Če govorimo strikno o AC so problem pa tiste table za omejitve, ki so na vključevalnem/izključevalnem pasu pa ti jih avto zazna če bere samo znake ne pa navigacije.
No tudi to ne vem, vem pa da je vključevalni pas ločen z belo črtkano črto in pri BMW meni še ni zatajil sistem prepoznavanja omejitev hitrosti. Mogoče pa še bo..

• Všeč mi je
Reactions: Utisevalec

Jabe

Guru
1. okt 2007
16.844
9.071
113
omejitve in branje znakov meni na tesli deluje enako, ali je cilj ali pa ni. seveda pa nekatere funkcije delujejo bolje s ciljem, ker brez ne morejo. Npr bremzanje pred zavijanji, ker šele če imaš cilj notri, avto ve, kam in če boš zavil

• Všeč mi je
Reactions: Utisevalec

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.404
4.840
113
To ni čisto res, je pa res, da je v SLO to malo drugače in pri nas znaka ne postavimo (ker šparamo :) ) drugje po Evropi pa ga postavijo, da so vozniki boljše seznanjeni. Zdaj sicer za Teslo ne vem, niti ne vem kako pri BMW to deluje v resnici, ampak pri BMW se zelo redko zmoti, da ne bi popravil po križišču novo omejitev, če je potreba.

No tudi to ne vem, vem pa da je vključevalni pas ločen z belo črtkano črto in pri BMW meni še ni zatajil sistem prepoznavanja omejitev hitrosti. Mogoče pa še bo..

To z vključevalnim pasom večina sodobnih vozil zna dojet pravilno, sicer se mi zdi čudno da tudi BMW, ker tam se ne uporablja žmigavcev in smatram da ko greš brez žmigavca na izkjučevalni pas potem kar ohranja 130? ;)

Glede šparanja z znaki so pa sploh "idealni" primeri ko šparajo z znaki za naselje. Glavna cesta ima oznako, ostale pa ne in potem ti avto drži iz naselja ven 50, v naselju pa 90 ... spet tu je precej odvisno kako avto uporablja navigacijski sistem in kaj je tam notri določeno (ker če ni table je tudi vprašanje legalnosti oz. od kje ti velja omejitev za naselje če table ni? [recimo postavijo radar na en tak "vstop"]).

sajkek

Guru
16. mar 2008
39.845
13.984
113
omejitve in branje znakov meni na tesli deluje enako, ali je cilj ali pa ni. seveda pa nekatere funkcije delujejo bolje s ciljem, ker brez ne morejo. Npr bremzanje pred zavijanji, ker šele če imaš cilj notri, avto ve, kam in če boš zavil
autopilot beta dela brez cilja, in zavira v ovinkih (ampak morajo bit očitno nekateri pogoji izpolnjeni - ker tudi napiše da bo delal in ali ne bo itd) in podobno. Malo kr krejzi sicer , ampak dela. Je pa butasto tole, pri tem autopilotu na AC, ko daš zmigavec za menjavo pasu, ven vrze in začne "zavirat"... tako da... kaj pa vem, nekaj je ampak pogojno uporabno. Skoraj boljši navaden radarski tempomat, ampak tisti pa ne drzi pasa..tak da... verjetno se bo res moralo počakat na FSD.

EDIT aja zavijanja...sem razumel ovinke.. to prebira brez cilja, to sem mislil..

• Všeč mi je
Reactions: Jabe

Jabe

Guru
1. okt 2007
16.844
9.071
113
Edit drzi, ja... Ovinki, rondoji ipd dela sam. Ampak tako počasi, da me živčno dela... Moram po gasu

igi

Guru
13. okt 2007
5.829
1.382
113
Celje
autopilot beta dela brez cilja, in zavira v ovinkih (ampak morajo bit očitno nekateri pogoji izpolnjeni - ker tudi napiše da bo delal in ali ne bo itd) in podobno. Malo kr krejzi sicer , ampak dela. Je pa butasto tole, pri tem autopilotu na AC, ko daš zmigavec za menjavo pasu, ven vrze in začne "zavirat"... tako da... kaj pa vem, nekaj je ampak pogojno uporabno. Skoraj boljši navaden radarski tempomat, ampak tisti pa ne drzi pasa..tak da... verjetno se bo res moralo počakat na FSD.

Ko tole berem sedaj, nisem več najbolj prepričan, če si želim tega kar sem naročil...
Autopilot... Onega brez doplačila sem naklikal. Kaj zna to v praksi?

A vsaj po AC zna peljati za drugim vozilom (radarski tempomat) in hkrati lepo med črtami? Pa križišča ustaviti za nekom in speljati, ko gre kolona naprej?
Parkirati vidim, da sam ne "zna" brez nadgrajenega paketa.

Kolikor sedaj berem, moj pežo zna več in bolje :)

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.404
4.840
113
Meni je kot referenca za asistenčne sisteme recimo "keltika" in tesla deluje žal z asistencami bolj švoh, ustaljene brandname znamke precej bolje. Daleč od tega da bi avto vozil sam, ker je cesta na določenih delih zelo ozka avto pa širok in vozi "preveč" po sredini za moj občutek, v zavojih se pelje pa na aktivni tempomat (občutno) prepočasi. Je pa res da je sistem še najbolj "samozavesten", pri tesli gre na avtomatiko tam kjer drugi začnejo izklapljat ker ni vidnih črt ali pa je preveč oster zavoj .. tesla gre pa nič ne jamra.

Za vožnjo v koloni bi pa težko kaj grajal, ampak vsak avtomatik ki ima radarski tempomat deluje podobno. Na AC je podobno, ni nekih presežkov pa tudi ne moreš rečt da deluje slabo.

Podobne teme

I
Odgovori
4
Ogledi
7.811