Termostatski ventil/glava težave

olfa

Majstr
4. sep 2007
2.383
172
63
Imam termostatske ventile z termostatsko glavo Herz.

Na začetku sezone je še grelo, sedaj ne spušča naprej tople vode. Glava se vrti bp.

Ali se da zadevo kaj podret in zmigat iglo, karkoli, da bi spustilo čez vodo ali je to bolj kliči vodovodarja in menjaj komplet ventil.

Gre za stanovanje v bloku.

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.348
9.588
113
EU
Plastični del snemi in iglo ki ven gleda s klešči primeš in potiskaš ven in noter. Ko jo potisneš noter, mora se sama ven premaknit..
Ročaj po tem montiraš nazaj.

tony

Guru
23. jul 2007
9.673
1.487
113
Pošteno povej: si ob koncu kurilne sezone odprl do konca vse ventile?
tongue-1.gif

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.268
1.902
113
Termostatsko glavo se da odšravfat. Rabiš vodovodarske klešce da losaš matico, ki drži glavo. Prišel boš do ' lulčka' - igle, ki je vzmetena in je zaštekala. Poskusi jo s kako zadevo poriniti noter kolikor še gre da jo nato vrže ven..nato jo razmigaj..porivaš noter, sama bo prišla ven Če ne trza jo v štartu potegni ven in noter s kleščami ( bodi previden da ne uničiš površine). Predno zapreš špricni na iglo malo wd.ja ali kaj sorodnega.

Igle rade zaštekajo po letnem mirovanju.

( Predno odšravfuješ poskusi najprej glavo vrteti od popolnoma zaprte pozicije do odprte...mgoče se premakne in razmiga brez razdiranja..odvisno koliko je zašmelcala).

Aja..ko boš vijačil glavo nazaj naj bo na poziciji max oz. 5.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.718
6.725
113
pri taščici
Nimam herzovih glav, vnedar sodec po slikah na googlu ni nujno da rabis klesce. Je najbrz isti sistem kot pri drugih glavah. Z roko zavrtis tisti prstan za glavo, da spusti "konus" z zagozdo na koncu kinobjame ventil.
Poleg tega mi tudi nasvet o porivanju v notranjost ni logicen.
A ni tako da je ventil zaprt ko je igla notri? Torej je treba iglo ven potegniti najprej. Ce je igla ze od poletha zabita notri, potem je nimas kaj se s klescami riniti se bolj notri.

Nazadnje urejeno:

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.268
1.902
113
verjetno je zaskočila tik pred koncem..in običjano se jo da še vedno pritisnit malo, tudi ko je na ventilu že pozicija 0. Probaš, če ne gre...klešče
wink-1.gif
.

dejan_

Guru
23. maj 2012
2.450
2.169
113
Citat:
Uporabnik tony pravi:
tongue-1.gif

Sigurno jih je zaprl malo pred koncem sezone, tko kot večina. Je treba šparat. Ravno včeraj sem v bloku to reševal. Vse zapikano.

olfa

Majstr
4. sep 2007
2.383
172
63
Evo me.

pred koncem sezone so ventili pri meni odprti. Nič bat. Pri nas se tako na toplotni postaji ustavi dostava vroče vode v radiatorje in pretoka vode po sistemu tako ali tako ni. Šparanje na ta način tako ali tako odpade. Ravno tako obesimo, ja celo tam sem zraven
smile-1.gif
, obvestilo pred koncem sezone, da naj ljudje odprejo ventile do konca.

Tudi na začetku sezone je radiator delal. Sedaj je bil vmes zaprt, saj smo na južni strani in ogrevanje ni bilo potrebno. Sedaj, dva dni ko bi pasalo zagret, pa ni več deloval. Prvo sem poizkušal reševat z odpiranjem in zapiranjem tako in drugače, pa ni proradilo.

Čez vikend se bom pa mal z orodjem lotil vsega skupaj. Javim kaj sem ali pa nisem rešil. Verjetno še kaj povprašam tukaj.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.268
1.902
113
Glava...ne levi imaš matico..tam odvijači. V štartu lahko probaš z roko odšravfat..zna celo it (pomagaj si s krpo):

Termostatski-setovi.jpg

Tole je igla (spodaj), ki je zapigala:

danfoss-termostatski-ventil-dn15-rxrp-1-2-znxnn-kotni_1.jpg

olfa

Majstr
4. sep 2007
2.383
172
63
Glava je nekaj takega:
HERZ

Kot zastopim, odvijem matico na levi in pridem do igle. Potem pa, kot si prej napisal naprej.

dejan_

Guru
23. maj 2012
2.450
2.169
113
Citat:
Uporabnik olfa pravi:
Glava je nekaj takega:
HERZ

Kot zastopim, odvijem matico na levi in pridem do igle. Potem pa, kot si prej napisal naprej.

Dej glavo dol pa poslikaj ventil, preden bo poplava v bajti. Nalepi sliko

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.715
9.487
113
Citat:
Uporabnik dejan_ pravi:
Citat:
Uporabnik tony pravi:
tongue-1.gif

Sigurno jih je zaprl malo pred koncem sezone, tko kot večina. Je treba šparat. Ravno včeraj sem v bloku to reševal. Vse zapikano.
To moja tašča vsak let nardi. Ma že vse glave stegnene.

VanZ

Guru
1. feb 2008
2.836
2.112
113
Citat:
Uporabnik tony pravi:
tongue-1.gif

Kaj je dejansko priporočeno naresti? Jaz na centralni v hiši pred/po sezoni nikoli ne premikam ventilov.. le med.

I

Izbrisan uporabnik #9334

Nič, tisto velja samo za bloke, kjer je treba omogočiti preko poletja tudi kaka vzdrževanja. Zato se naj bi ventili v blokih puščali odprti.
Za mojo logiko je pa to škodljivo, saj tako spuščaš v sistem zrak in povzročaš korozijo.

V domači bajti teh problemov ni oz. se sproti po potrebi urejajo.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.108
4.076
113
Citat:
Uporabnik VanZ pravi:
Citat:
Uporabnik tony pravi:
tongue-1.gif

Kaj je dejansko priporočeno naresti? Jaz na centralni v hiši pred/po sezoni nikoli ne premikam ventilov.. le med.

Idealno je da pobereš termostatske glave dol (in jih spraviš nekam kjer je konstantna temperatura, recimo v hladilnik), igla se mora ob tem sprostit (it ven), čez daš original pokrovček toliko da pokrije sam ventil. Najslabše je pa imet zaprtega (najnižja vrednost, ponavadi označena z *) ker je igla takrat pritisnjena z največjo silo in je v povsem zaprtem (notranjem položaju). Ko se zašteka moraš pa s kleščami vlečt ven.