termopan

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
na določenih oknih se zjutraj pojavlja stožčasta vlaga oz kondenz na zunanji strani. dve okni imata, tretje, ki je pod balkonom ne.

je šel termopan,

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Kondenz nastane, ko topel zrak pride v stik s hladnejšo snovjo. Glede na obliko (stožec) in mesto (zunaj) bi prej dejal, da imaš težave s tesnjenjem. Če bi šel termopan bi se kondenz pojavljal na notranji šipi.

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.027
844
113
Kondenz nastane, ko topel zrak pride v stik s hladnejšo snovjo. Glede na obliko (stožec) in mesto (zunaj) bi prej dejal, da imaš težave s tesnjenjem. Če bi šel termopan bi se kondenz pojavljal na notranji šipi.

da ne smetim z novim odpiranjem..
pomoje mi je "spustil" termopan. Z notranje strani imam en flek vlage, ki se malo seli po steklu.

Vprašanja:
- če pustim "nepopravljeno" steklo - kaj se mi lahko zgodi? "Bankrotiral" zaradi več porabe pomoje ne bom.. več kondenza zjutraj?
- se to "popravi" al je treba menjat celo steklo (2 slojno)?
- če imam sedaj dvoslojno steklo 4-16-4 - potem v obstoječe PVC krilo najbrz ne gre noter 3 slojno?

Ketidu

Fizikalc
23. feb 2009
227
37
28
Štajerska
- pri vseh "termopan" oknih, plin (v 90% je to Argon) ki je v vmesnem prostoru, sčasoma izgine in stekleni del nima več enakega Ug faktorja, pa se zato nihče ne sekira.
- popravi se tako, da se menja celotno dvoslojno steklo
- ne

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi in ncnifrej

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.795
6.780
113
pri taščici
Kaj se ti lahko zgodi?
Odvisno od drugih detajlov.
Najprej povej kakšno imaš vlago v prostoru kjer ti nastaja kondenz na oknu.
Če je nad 60, lahko za minuto to problematično okno pa se kakšno zraven odpreš na stežaj.
Boš po mojem mnenju se največ naredil.
Lahko pa narediš Sizifovo delo.
Ga obrises z brisačo in daš brisačo sušiti na radiator pod okno.

• Všeč mi je
Reactions: jonny77

zino

Guru
3. sep 2007
6.682
2.480
113
Kaj se ti lahko zgodi?
Odvisno od drugih detajlov.
Najprej povej kakšno imaš vlago v prostoru kjer ti nastaja kondenz na oknu.
Če je nad 60, lahko za minuto to problematično okno pa se kakšno zraven odpreš na stežaj.
Boš po mojem mnenju se največ naredil.
Lahko pa narediš Sizifovo delo.
Ga obrises z brisačo in daš brisačo sušiti na radiator pod okno.
zdaj je bilo v prostoru 7 dni zapored 50% zunaj pa 80%. v tem primeru tudi okno na stežaj?
zdaj kaže not 50, veni 54

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.795
6.780
113
pri taščici
Ja, ker zunaj je pri -5 "gram" vode pri 54% vlažnosti, notri pri +20 pa pri 50% "10" gramov vode.
Če ne verjameš, naredi test. Saj ubilo te ne bo.
Za minuto ali dve na stežaj prezraci stanovanje. Čez pet minut poglej vlagometer. Najbrž ti bo kazal okoli 30 !

BojanP

200. registrirani uporabnik
24. jul 2007
3.944
2.645
113
Sam saj 50% je nekako tudi optimalna vlaga v prostoru.

zino

Guru
3. sep 2007
6.682
2.480
113
Ja, ker zunaj je pri -5 "gram" vode pri 54% vlažnosti, notri pri +20 pa pri 50% "10" gramov vode.
Če ne verjameš, naredi test. Saj ubilo te ne bo.
Za minuto ali dve na stežaj prezraci stanovanje. Čez pet minut poglej vlagometer. Najbrž ti bo kazal okoli 30 !
jaz nimam problemov z vlago!

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.027
844
113
da ste zašli od mojega vprašanja najbrž veste a? :p

sem vprasal se enega lokalnega steklarja.. po njegovem:
- flek se mi bo širil,
- menjat moram celo steklo (se ne da "popravit")
- 3 slojno ne morem vgradit (je v krilu premalo prostora).. pa tudi prihranek pri toplotni izolaciji ni ne vem kakšen - k 0,7 vs. 1.1 .. sploh ker imam ostala okna v prostoru 1.1

cena - pol okna :(
Sklep - bom počakal in videl kaj se "dogodi"

to kr Hanzi razlaga mi je jasno.. če se prav spomnim, smo to še računal nekje na strojni pred mnogimi leti..

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.795
6.780
113
pri taščici
zino
Če imaš 50 ne rabiš zračiti(razen če smatras da imaš slab zrak) , samo če imaš pa pri 50 kondenz na oknih, pa lahko še mal vlago v prostoru znizas.
Zdaj če je malo vlage nekaj dni v zimi ne panike če pa od okna teče celo.zimo, boš pa hitro imel.plesen na gumi tesnilu, letvicah
....

• Všeč mi je
Reactions: zino

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
En moj kolega je imel isto, šipa spustila. No, po (ne)srečnem naključju, se je tisto steklo potem razbilo in je menjavo krila zavarovalnica.

• Všeč mi je
Reactions: ncnifrej

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Seveda, kdo bi šel pa namerno razbijati steklo. Nočem niti razmišljati, kakšno toplotno prepustnost ima okno brez stekla.