Tema na monitorju

trigga

Fizikalc
24. jul 2007
1.787
0
36
Okej, tv je na grafično kartico priklopljen preko HDMi. Rezultat je čistejša slika kot preko RGB kabla. Prilagam fotke:

In za konec še zaslonske nastavitve:

trigga

Fizikalc
24. jul 2007
1.787
0
36
Pa še nekaj - takoj ob priklopu hdmi kabla ni deloval zvok na TV-ju. To sem rešil z namestitvijo dodatnih gonilnikov za zvok, potem pa sem v nastavitvah zvoka kot primarno napravo izbral ATI HD audio in zadeva špila.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
No zdaj mi spet vse normalno deluje. Ko sem se igral s 'temo' sem večkrat resetiral računalnik, tako da se mi je comp. hotel bootat s CD-ja, tako da sem se ustrašil da sem sesul tudi disk.
K sreči je zgolj v BIOSU prišlo do menjave prvega boot pogona.

Sem pa pogledal grafično pa imam ATI Radeon 3400 HD...na njej pa zgolj dva DVI izhoda.

Bi načeloma že ta grafična predvajala HD vsebine iz PC-ja na TV?...(kako je potem s povezavo - adapter med DVI in HDMI?)

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
HDMI-DVI adapter, stane 5-10 EUR.

Jaz imam HDMI izhod na laptopu preko takega adapterja povezan na DVI vhod monitorja.

Obratno bi tudi moralo delovati (ni pa nujno, Murphy).

Alko_man

gps navigator
26. avg 2007
972
1
18
Citat:
Uporabnik trigga pravi:
Pa še nekaj - takoj ob priklopu hdmi kabla ni deloval zvok na TV-ju. To sem rešil z namestitvijo dodatnih gonilnikov za zvok, potem pa sem v nastavitvah zvoka kot primarno napravo izbral ATI HD audio in zadeva špila.

Tudi jaz imam takšno težavo... pravkar dobil 15 metrski HDMI kabel (kupil preko Ebaya), ampak zvok ne dela. Sem pred tem sprobal z enim drugim kablom (10m) pa je vse delalo ok. Pri tem mi pa piše v audio nastavitvah pri Audio HDMI not connected

@trigga: Mi lahko zaupaš kakšne gonilnike si dal zraven?

Aja, kabel je pa takšen. Mislim, da bi zvok moral delovati... V opisu piše tudi für alle digitalen AV Signale inkl. Sound geeignet

Kabel

trigga

Fizikalc
24. jul 2007
1.787
0
36
Uh, po pravici povedano ne vem točno. Sem kar v google vtipkal model kartice in HDMI sound not working ali nekaj podobnega, potem pa sem brskal po rezultatih. Če hočeš, lahko zvečer pogledam, pa ti javim.
Je pa res, da sem vzel 3-metrski kabel, čeprav kot praviš sliko na 15-metrskem kablu imaš, tako da sumim na slab kabel (kakšna prekinjena žica oziroma slab kontakt, pač dovolj da ne dela zvok).
Če imaš možnost, si sposodi kakšen 15-metrski kabel ki preverjeno dela ali pa tvojega priklopi kje drugje, da vidiš če dela iste probleme.
Lahko tudi medtem ko je priklopljen kabel malo "mučkat", pač ga premikaš in zvijaš. Če po zvijanju začne delat, potem je slab kontakt. Ampak kot sem omenil, če ti na 10-metrskem kablu dela zvok, potem bi moral tudi tukaj, tako da je po vsej verjetnosti kabel slab.

Alko_man

gps navigator
26. avg 2007
972
1
18
Ups... sem bil prehiter pri postu... Že poiskal driverje in dela vse ok.

Druga stvar pa je, da nikakor ne morem nastaviti pravilne resulucije na TV in monitorju. Če hočem, da je namizje vidno na obeh, moram dati v nastavitvah Podvoji te zaslone ampak je potem možno imeti različne resolucije? Če dam Razšiti te zaslone , je pa namizje vidno le na tistem primarnem.

Vem, da je bilo že veliko napisanega na to temo ampak vseeno mi ne uspe.
Bi bil kdo tako dober in na kratko opisal nastavitve? Grafična je Ati Radeon HD 4300.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Kako to misliš "namizje vidno le na tistem primarnem." ?
Ne moreš ikonic na drugega povlečt? Okna? Ozadje?

Alko_man

gps navigator
26. avg 2007
972
1
18
hmmm... na primarnem je vse ok (TV plasma - 1920x1080), na monitorju (1280x1024) pa je vidno samo slika ozadja, brez ikon, brez opravilne vrstice...

Če prav razumem, je to nadaljevanje primarnega zaslona in zato ni tam nič ikon ali se motim? Tudi to sem opazil, da se nekaj nekam vleče, pa točno ne vem kako.
Najverjetneje je itak čist simp, ampak jaz mogoče vse kompliciram.

Skratka, ali je možno, da imam na TV in monitorju enako sliko in seveda različni resoluciji?

trigga

Fizikalc
24. jul 2007
1.787
0
36
Na sekundarnem zaslonu se ne vidi opravilne vrstice. Ikone so tam, če jih tja premakneš. Kako se ti bo sekundarni zaslon "vezal" na primernega, pa določiš tako, da v lastnostih zaslona monitor s številko 2 z miško potegneš tja, kjer ga hočeš.

Alko_man

gps navigator
26. avg 2007
972
1
18
Mogoče malo neumno vprašanje, ampak kako premaknem ikone?
Če potegnem recimo monitor 1 v monitor 2 potem bi moralo biti usklajeno.

Tukaj mi nekaj ni ravno jasno
smile-1.gif
Želim pač, da bi imel na obeh monitorjih sliko z ikonami in da bi to normalno funkcioniralo!

trigga

Fizikalc
24. jul 2007
1.787
0
36
Potem moraš v nastavitvah grafične kartice izbrati, da ti "klonira" zaslon, to kar imaš ti, je extended oz. razširjeno namizje.

Alko_man

gps navigator
26. avg 2007
972
1
18
To razumem ja, ampak imam lahko clonirani zaslon in različni resoluciji na monitorju in TV-ju, kot sem pisal malo zgoraj?

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik Alko_man pravi:
hmmm... na primarnem je vse ok (TV plasma - 1920x1080), na monitorju (1280x1024) pa je vidno samo slika ozadja, brez ikon, brez opravilne vrstice...

Če prav razumem, je to nadaljevanje primarnega zaslona in zato ni tam nič ikon ali se motim?
Kake ikone pa bi naj bile tam? Polovica tistih, ki so zdaj na prvem ekranu? Katera polovica?
wink-1.gif

Ikono premakneš podobno kot okno, pokažeš nanj s kazalcem, pritisneš (in držiš) levo tipko miške, ter povlečeš kam češ, pol pa izpustiš tipko.

Citat:

Skratka, ali je možno, da imam na TV in monitorju enako sliko in seveda različni resoluciji?

Kaj zdaj, enaka ali različnih ločljivosti ?
Oboje se nekak izključuje. Edino da na na tistem z manjšo resolucijo vidiš le del večje slike (tisti del, kjer je trenutno kazalec miške).

Alko_man

gps navigator
26. avg 2007
972
1
18
Huh... jaz bi želel samo, da bi imel recimo "to okno Mozille, v katerem pisem ta odgovor" maksimirano čez cel zaslon na PC-ju z resolucijo 1280x1024, pravtako pa bi lahko ta moj post brala moja žena na TV-ju z ločljivostjo 1920x1080 (seveda na celotnem ekranu TV-ja).

Alko_man

gps navigator
26. avg 2007
972
1
18
Ja, to hočem... Istočasno in identično sliko.

Saj to sem tudi naredil, ampak je resolucija potem na obeh napravah 1280x1024. Ali je možno, da imam na TV-ju 1920x1080 na monitorju pa 1280x1024 pri Clone modu? Ker en format je 4:3, drugi pa 16:9.

Grafična je Ati Radeon HD 4300.

trigga

Fizikalc
24. jul 2007
1.787
0
36
Citat:
Uporabnik Alko_man pravi:
Ja, to hočem... Istočasno in identično sliko.

Saj to sem tudi naredil, ampak je resolucija potem na obeh napravah 1280x1024. Ali je možno, da imam na TV-ju 1920x1080 na monitorju pa 1280x1024 pri Clone modu? Ker en format je 4:3, drugi pa 16:9.

Grafična je Ati Radeon HD 4300.

Ti kar pusti ločljivost 1280x1024. Na tv-ju pri polni ločljivosti iz normalne oddaljenosti ni možno brati teksta. Ti boš videl normalno, žena pa si bo lomila oči. Če nočeš da žena gleda rahlo raztegnjeno sliko, imaš dve možnosti: prva je, da na tv-ju nastaviš, da ti ne raztegne slike (v tem primeru si pač obsojen na črn rob ob straneh). Druga je, da si namestiš kakšen program a la powerstrip in na tv forsiraš primerno ločljivost (ob nespremenjeni višini 1024 pikslov je širina 1820 - torej je ločljivost na lcdju 1820x1024).
Je pa vprašanje, če ti bo tv takšno ločljivost "prebavil" - lahko da bo delal normalno ali pa pač ne bo prikazal slike (nekaj v stilu Out of range, kot ti javijo klasični lcd monitorji, če nastaviš preveliko ločljivost).