Že dolgo je tega, ko sem zadnjič v pečico zaprl konkreten kos mesa in mi je to kar malo manjkalo... Za dežjem pa vedno posije sonce in končno se je zgodilo. Z Dentexom sva se odločila, da tokrat ne bova u peč zaprla prašiča, ampak telička Polnjena telečja prsa bodo kot nalašč za to priložnost. Dentex je zrihtal taprav kos mesa, mesar je že naredil luknjo in ven pobral kosti, tako, da sva tik tak žvauco spravila v peč.
Najprej fila... V ponev se kapne malenkost olivnega olja, naseklano čebulo ali dve, panceto in se zadevo lepo malce popraži. Toliko, da čebula porumeni. Potem se doda še petršiljček, česen in gobe. Najboljši so jurčki in lisičke izpod Golice Tačas, ko se tale reč hladi, pa se lahko nareže kruh. V najinem primeru dve beli štruci Kruh se potem zalije z mlekom, štiri jajčka, ena kisla smetana in seveda začimbe. Sol, poper, bazilika, timijan, majaron in tisto, kar se je prepražilo v ponvi. Vseskupaj je treba premešati z nežnimi ročicami in hkrati pazit, da fila ni preveč tekoča in bohnedej presuha Nato ta fila roma u žep, ki ga je mesar ustvaril v prsih. Potem pa u protfan, in celo zadevo posolimo, popopramo, naoljimo, dve šnitki putrčka na vrh in u peč Za ene dve urci. Vmes pa se zadevo zaliva še z belim vinom in juho... To je to Pa še malo slikovnega materjala
Takole zadeva zgleda, ko se jo začne filat:
še z druge perspektive:
In zadeva je pripravljena za toplotno obdelavo:
še z druge perspektive:
roke je seveda treba spucat:
in po toplotni obdelavi zadeva zgleda takole:
In potem, ko se odreže nekaj koščkov, pa je taka:
To je to. Teliček se je izkazal, midva pa tut
Najprej fila... V ponev se kapne malenkost olivnega olja, naseklano čebulo ali dve, panceto in se zadevo lepo malce popraži. Toliko, da čebula porumeni. Potem se doda še petršiljček, česen in gobe. Najboljši so jurčki in lisičke izpod Golice Tačas, ko se tale reč hladi, pa se lahko nareže kruh. V najinem primeru dve beli štruci Kruh se potem zalije z mlekom, štiri jajčka, ena kisla smetana in seveda začimbe. Sol, poper, bazilika, timijan, majaron in tisto, kar se je prepražilo v ponvi. Vseskupaj je treba premešati z nežnimi ročicami in hkrati pazit, da fila ni preveč tekoča in bohnedej presuha Nato ta fila roma u žep, ki ga je mesar ustvaril v prsih. Potem pa u protfan, in celo zadevo posolimo, popopramo, naoljimo, dve šnitki putrčka na vrh in u peč Za ene dve urci. Vmes pa se zadevo zaliva še z belim vinom in juho... To je to Pa še malo slikovnega materjala
Takole zadeva zgleda, ko se jo začne filat:
še z druge perspektive:
In zadeva je pripravljena za toplotno obdelavo:
še z druge perspektive:
roke je seveda treba spucat:
in po toplotni obdelavi zadeva zgleda takole:
In potem, ko se odreže nekaj koščkov, pa je taka:
To je to. Teliček se je izkazal, midva pa tut