Televizor in monitor... razlika?

jgfd

Pripravnik
7. sep 2007
348
0
16
V čem je razlika med TV in monitorjem? (bolj strokovno me zanima)

Recimo če imam televizijo prek interneta, kjer se v bistvu TV uporablja le kot monitor bi lahko dejansko bil le monitor?

Ali je možno kupit recimo nekaksen TV sprejemnik brez ekrana (kot TV kartica za računalnik),z video izhodi, kamor bi lahko priklopil monitorje (na vseh bi bil isti program).

Slovenet

Guru
21. jul 2007
4.421
529
113
43
Še vedno Rdeči revirji
Jaz bi rekel, da imata televizija in monitor samo eno skupno lastnost, to je prikaz slike. Že res, da za to skrbi majveja komponenta v obeh napravah.

Televizija ima vgrajen demodulator za TV signal iz katerega reproducira zvok in sliko.

Računalniški monitor pa ima na vhodu pretvornik, ki pretvori VGA ali DVI signal v sliko.

Torej je bistvena razlika v tistem kar je okoli katodne cevi, LCD-ja, palzme ali kakršenkoliprikazovalnik že ima naprava.

Steve

Guru
13. avg 2007
9.963
1.845
113
Preko hdmi vhoda lahko vsak lcd tv koristiš kot monitor. Jaz to prakticiram nekaj mesecev in sem se že kr navadil da upravljam računalo iz kavča ležečki
smile-1.gif
samo to je za filme, srfanje,... za resno delo ni

jgfd

Pripravnik
7. sep 2007
348
0
16
no kaj pa obratno,
recimo da bi uporabljal monitor namesto televizije pri internet televiziji (T-2......)?
tam se mi zdi da TV-ja ne rabis programe spreminja in isce tista skatla (TV vmesnik), televizija samo prikazuje sliko, ki jo dobi

hgard

Guru
22. jul 2007
4.082
582
113
Tudi to je možno. Jaz ravnokar to počnem. Zgoraj imam v enem oknu prek programa VLC TV sliko, spodaj pa pišem tale odgovor. Pa ni potrebno imeti tiste škatlice (STB), samo še en mrežni kabel potegneš od ruterja.

hgard

Guru
22. jul 2007
4.082
582
113
Vsekakor moraš biti naročen na njihov IPTV. Najenostavneje je, če ima PC dve mrežni kartici. Na eno pripelješ internet, na drugo TV (modem ima ločene izhode, zato moraš vedeti kateri je za kašen namen). Potem je treba še pravilno nastaviti vhod za TV. Tule je precej nasvetov kako to narediti. Preden je meni uspelo spraviti v delovanje, sem imel kar precej problemov (razni ruterji in firewalli znajo povzročati težave), od takrat pa mi deluje brez problemov.

Robert

Majstr
21. jul 2007
2.649
466
83
Tolmin
Citat:
Uporabnik hgard pravi:
Tudi to je možno. Jaz ravnokar to počnem. Zgoraj imam v enem oknu prek programa VLC TV sliko, spodaj pa pišem tale odgovor. Pa ni potrebno imeti tiste škatlice (STB), samo še en mrežni kabel potegneš od ruterja.

Ce imas SV2M modem ni vec potrebno dve kartici
wink-1.gif