Teleskop za začetnika (otroka)

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.369
4.367
113
49
Na sončni strani ALP
Takole...

Želja je po teleskopu s katerem se bo opazovalo najprej luno potem pa seveda še vse ostalo kar je na nebu.
Bolj kot berem, večja je izbira in težje je izluščit najboljše. Gledamo nekje do 200€.

Berem, da je za začetek odličen Celestron FirstScope 76. Za naprej pa naj bi bil boljši AstroMaster 114 EQ ali pa celo AstroMaster 130 EQ.
Tu sem s financami od 75€ do 250€. Kar bi še šlo skozi.

In tudi razumem, da so največ vredni okularji, torej nekaj kar je čim bolj razširljivo z dodatki.
Kakšne so izkušnje s temi "kratkimi" teleskopi v primerjavi z "dolgimi" cevmi?

Seveda pa bi kasneje še ata primaknil piskerček s svojim DSLR za kakšno fotko. :)

Kaj je za začetek najboljše, da ne "ubijemo" otroku želje po zvezdah s slabim izborom?

TNX :cool:
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
15.805
3.815
113
Starost mulca?

Če je to pod 12 let potem kupit tapoceni kartonastega celestrona, vidi se itak nič ne (no mogoče luno ujameš), stvar bo pa itak toliko zanič da je ne bo škoda ko se bo polomila in jo boš mirne duše dal na odpad. Skratka za 70EUR je dovolj dobra igračka da zamotiš otroka par jasnih noči v eni sezoni in mogoče dobi smisel za obiskovat kakšen astronomski krožek, potem bo pa itak mulc povedal kaj hoče imet in kaj hoče sploh gledat!;)

Če bi spraševal za odraslega amaterja bi ti rekel da kupi daljnogled za 200EUR če še nimaš kakšnega kvalitetnega. Precej bolje zapravljen denar, tudi če ne boš nikoli gledal nočnega neba. Če pa boš gledal je to odlična iztočnica za opazovanje globokega vesolja in pa osnovno orientacijo po svetlih predmetih. Pa itak daljnogled je osnovni inštrument za lociranje objektov in orientacijo tudi ko že imaš kaj boljšega.
 

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.369
4.367
113
49
Na sončni strani ALP
Plastično igračo smo imeli. Polomili in vrgli v koš. Torej gremo naprej.
Daljnogled pa v očeh otroka ni teleskop. Pa tudi preveč mirne roke nimam.
Teleskop pa usmeriš v "cilj" in se cela družina menjava in gleda...

Torej še vedno predlogi kaj nabavit?
 
Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
15.805
3.815
113
Mogoče se bo oglasil kdo ki se bolj s tem ukvarja in pozna modele, ampak sam bi ti za začetek za amaterja sploh pa otroka odsvetoval reflektorske teleskope (to so vsi trije ki si jih linkal) ampak raje poglej za refraktorji. Reflektor je tole kar ima okular pri strani; ker ergonomija na ročnih montažah (sploh teh poceni) je nikakva, slika je itak zrcaljena in na koncu več časa iščeš stvari kot pa gledaš. Reflektori so tudi zelo občutljivi na koliminacijo in jih boš moral ves čas štelat (če se pri igračah sploh da) da boš dobil ven kaj več kot zmazek, enako so bolj občutljivi na "zunanje" dejavnike.

Refraktor nudi pogled "skozi cev" (večinoma nezrcaljeno oz. dokupiš ustrezni prizmatični okular ki ti sliko obrne) na ven torej je podobno kot daljnogled in je bolj logično za uporabljat. Sicer so dražji napram enakovrednim reflektorjem, ampak imajo par prednosti za začetnike.

Tudi altazimutalna motaža (AZ ali EQ oznake) je prednost za začetnike ker gre po logiki gor/dol levo/desno (naravna človeška logika) in ne "počez"; stativi so itak tako zanič da bo zamikalo bilokako usmeritev imaš.

Potem pri refraktorjih glej kaj dobiš za denar z največjim objektivom. V rangu do 200-250EUR pomojem dobiš samo do 90mm kar je bolj švoh ampak za začetek bo. Kar gledam je recimo AstroMaster 90 AZ v tem rangu (10 in 20 mm okular = 50x in 100x povečava). Potem lahko nabaviš še okularje in filtre po potrebi ko se zanimanje začne razvijat.
 

damirj

Guru
9. maj 2012
4.769
2.023
113
Če si te "kartonaste" teleskope iz pralnega praška ipd torej igarče že oddelal, potem korak naprej mora biti v smeri, da otroku daš nekaj, kar bo uporabno, da bo dobil sliko skozi okular takšno, da ga ne bo minilo. Pomaga tudi kakšna uredu in stabilna montaža, za začetnika boljša altazimutna, se pa tudi z ekvatorionalno ne matraš ravno preveč, je pa težja, rabi dodatno utež in pravilno jo je treba nastaviti.

Celestron Astromaster 90AZ je čsito dobra izbira, 30 let nazaj smo takšno velikost začetniki samo sanjali, štart je bil 50 ali morda 60mm objektiv za refraktorje, zrcalni pa 114mm, kar je še danes klasična izbira za začetnike. Kot alternativa je Skywatcher refraktor 90mm za par 10€ manj kot Celestron. Z obema ne zgrešiš.
 

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.369
4.367
113
49
Na sončni strani ALP
Hvala vsem za predloge.

Sem sicer dal v ožji izbor refraktor 70/900mm in en reflektor 114/1000mm, oba na ekvatorialni montaži.
Kar se tiče motorizacije, pa kolikor vidim je pri izbranih možnost nadgradnje. Torej lahko enkrat v prihodnosti. :zmaga:

Plusov in minusov pa je skoraj toliko kot je uporabnikov. Nisem si mislil, da je toliko "znanosti" že pri sami izbiri prvega "pravega" teleskopa.
Sem našel v bližini astronomsko društvo in bom stopil v stik še z njimi.

Še 1x TNX :cool:
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
15.805
3.815
113
Sej znanost je predvsem pri izbiri prvega teleskopa, potem za resno amatersko rabo imaš usmeritve in tam je ponudba več ali manj enaka* in gledaš samo na cenovni rang.

* v optiki, že par let dominirajo kitajci (predvsem območje Kunming-a), tako da so "znamke" teleskopov za resno amatersko uporabo totalno nepomembne ker so samo "oznaka" na obstoječih platformah ki so vse kitajske. Tistih par redkih proizvajalcev ki ne rebranda svojih modelov ampak jih sestavljajo sami so pa sestavljeni iz istih optičnih (kitajskih) komponent.