Seznam prejemnikov testnih naprav, ki smo ga čakali več kot štiri leta, je dolg več kot 120 strani. Zajema medijske hiše, občine in predvsem številne javne uslužbence, med njimi veliko novinarjev različnih medijskih hiš, ki so med letoma 2012 in 2014 od Telekoma prejeli telefone, tablice ali druge naprave ter SIM-kartice – in to brezplačno. Čeprav je z najvišjim številom testnih naprav na prvem mestu ministrstvo za zunanje zadeve, so pomembni predvsem posamezniki, še posebej novinarji, ki jim je Telekom tovrstne naprave lahko omogočil tudi brez vedenja delodajalca. Poleg medijskih hiš, kot sta Pro Plus in Antenna, so na seznamu tudi posamezniki z Dela, TSmedie, RTV Slovenija, Večera, Reporterja, Jokerja, Monitorja itd. V uredništvu hranimo tudi imena vseh uporabnikov.
V časih Mobitela so novinarji testne naprave lahko obdržali. Pred leti pa so jih pričeli dobivati za določen čas.
Očitno je za nekatere veljal še (prilagojen) prejšnji sistem.
Glede na to, da sem bil v času Mobitel še urednik Connecta (pa je bilo to konec 90-tih, če se prav spomnim), ti lahko povem, da smo testne telefone (takrat smo jih sicer mnogo manj dobalvili od opreaterja in veliko več od uvoznikov) vračali (glede na to, da sem imel vsake par tednov drugega testnega, res ni bilo treba kakega zadržat). Bile so sicer izjeme (če smo imeli telefon na supertestu, ga po enem letu ponavadi niso vzeli nazaj, ker so ga dali v odpis), ampak bilo jih je zelo malo. Bi jih lahko preštel, ker jih je večina končala in so še vedno v škatli v pisarni.
So pa parkrat dali telefone kot darila (v sklopu kake širše akcije), ampak vedno najbolj osnovne modele, une "iz pralnega praška". En ali dva sta tudi še v tisti škatli.
Pa to, da so bile naprave "brez vednosti delodajalca", je smešno, vsaj pri IKT novinarjih. Sem videl imena, in tam so novinarji Jokerja, Monitorja, TSMedie, Dela, Moj Mikro ... In so telefone testirali in o njih objavljeli članke (razen če avtorji prispevka mislijo, da so se tisti členki kar sami napisali). Če bi bili avtorji prispevka malo bolj resne sorte, bi prverili, kdo s seznama je res testiral naprave in o njih psial, kdo je imel testne zato, ekr je npr odločal v firmi o nakupu (oboji seveda testne naprave dobijo upravičeno), kdo pa jih je "kar malo imel za zmeraj".
Podobno kto danes, ko so govorili o GGM in nabavi sadja v firmi, pa malo matematike pokaže, da prideš na 2 ali 3 jabolka na zaposlenega dnevno. Pa tega ne zanjo preračunat. Kot da ni česa drugega za poročat v tej državi ...