Telekom - pasovna širina

Fly

Guru
21. jul 2007
2.636
505
113
Zanima me ali prižgani TV-ji zmanjšujejo pasovno širino? Imam Optiko 100/20? Dejansko mi je jasno da jo, ampak me zanima kako imajo oni to nastavljeno.
Namreč danes sem prvič to opazil in sedaj ne vem, ali je to že od štarta tako ali je od takrat ko sem še trunk port speljal na mikrotika in obe TV priklopil nanj (ne na njihov modem).

Sicer zelo poredko uporabljam torrente, ampak danes sem jih, in je bila hitrost od 7 do 11 MB/s, v tistem mi pa žena jamra da TV nekaj kocka če je na HD programu. Ko sem torrente omejil na 5MB/s sta obe TV normalno delovalali.

Sem downloadal tudi že pred časom, ko je bilo vse priklopljeno na njhov modem pa nikoli nisem opazil, da bi zaradi tega TV kockala.

Je razlog mikrotik, ali sem čisto slučajno to šele sedaj opazil?

jinetera

Pripravnik
7. sep 2007
551
9
18
Seveda jo zmanjšujejo. Mislim pa, da ima IPTV prioriteto pred ostalim prometom. Tako da ne bi smelo kockat, ko je vse priklopljeno na modem.
Če prav razumem imaš iz modema trunk port na Mikrotik? Poizkusi iz 5. porta na modemu, ki je 1Gb, če sručajno eth port na modemu ne sfolga...

Fly

Guru
21. jul 2007
2.636
505
113
Bom še to poskusil. Sicer bo pa pomoje potrebno nastaviti na mikrotiku prioriteto za iptv promet

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Večina obstoječih vrat na podatkovnih vozliščih (centralah) omogoča maksimalno 100 Mb pretoka. Tako skupna hitrost ne more biti višja od maksimalne. Pri tem nam Gb hišno omrežje ne more nič pomagati. Pomagalo bi le, če te na vozlišču preklopijo na Gb vrata, kar je možno že na kar nekaj centralah.
Načelno ima telefonija največjo prednost. Nato je po prioriteti IPTV promet. Podatkovni promet pa ima najmanjšo prioriteto. IPTV signal se prenaša z dinamičmo pasovno širino. Torrenti pa tudi precej nihajo (pač koliko je sejalcev in koliko odjemalcev). Če imaš precej aktiven torrent in ti zabaše celoten razpoložljiv pretok potem je logično, da ob spremembi potrebne pasovne širine za IPTV promet izgubiš nekaj bitov, kar se odrazi kot kockice.
Če torrente omejiš na tam 8 MB bo žena brez problemov gledala IPTV ti pa boš tam 10 GB podatkov prenašal minuto ali dve dlje. Imaš pa tudi opcijo, da ženo zamotiš kako drugače, medtem ko ti torrenti letijo na polno
evil.gif

Fly

Guru
21. jul 2007
2.636
505
113
Nima to veze. Povezave imam itak na minimumu poleg tega pa medtem ko downloadam vse deluje čisto tekoče in odzivno. Zmanjka le pasovna širina

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.534
3.045
113
To je kot že omenjeno zaradi 100 Mbit portov na centrali. In če je internet do 100 Mbit, ti od tega odšteva tudi tv. Debata o tem poteka tudi na Telekomovem forumu. Bojda kar precej nadgrajujejo. Te pa vsekakor prestavijo na Gigabitni port (če je na voljo), če naročiš hitrost večjo od 100 Mbit.

zaseka

Guru
5. dec 2015
3.502
1.816
113
Citat:
Uporabnik jinetera pravi:
Seveda jo zmanjšujejo. Mislim pa, da ima IPTV prioriteto pred ostalim prometom. Tako da ne bi smelo kockat, ko je vse priklopljeno na modem.
Če prav razumem imaš iz modema trunk port na Mikrotik? Poizkusi iz 5. porta na modemu, ki je 1Gb, če sručajno eth port na modemu ne sfolga...

optika popolnoma nic ne zmanjsuje pasovne sirine!!

Fly

Guru
21. jul 2007
2.636
505
113
Ok, zgleda je res tako, sem bral telekomov forum in je res debata o tem...
Zdaj varianta je da povečam hitrost 200,300 mbit/s ampak tudi tam vidim da je "DO" in bom spet naletel na isti problem ko bom presegel določen download kar ga pri torrentih hitro dosežeš (razen če spet omejujem).
Nekdo je sicer poročal, da kljub dvema prižganima boxoma ostaja hitrost polna 200mbit/s v njegovem primeru.

Drugače se mi ne gre za to da bi hotel na vsak način dosegati te hitrosti. Gre se za to, da vidim da je treba paziti kaj delaš, da ne uporabljaš preveč downloada, ker ti posledično "šteka" tv. Sem predvideval, da se mi ne bo treba s tem ukvarjat.
Pač da uporabljaš vse storitve na polno, kar ti načeloma nudi optika. Ne pa spet iskati neke kompromise in ročno omejevati zadeve...

Bom probal nastaviti router, da da prednost IPTV.

Robert

Majstr
21. jul 2007
2.649
466
83
Tolmin
Citat:
Uporabnik zaseka pravi:
Citat:
Uporabnik jinetera pravi:

optika popolnoma nic ne zmanjsuje pasovne sirine!!

A tako težko kapiraš, da če je SFP 100Mb potem ne moreš čez spraviti več (100Mb + IPTV)
confused-1.gif

Nič ti ne pomaga 1Gb port na Mikrotiku ali kje drugje če SFP tega ne podpira. Tudi če ga pri sebi zamenjaš je v centrali še vedno samo 100Mb in se na to hitrost sinhronizira tudi tvoj
priden.gif

Mikrohard

iPhone Profi
20. jul 2007
5.868
753
113
www.jernej.org
Ne glede na napisano bi rekel, da je težava zelo verjetno nekje na Mikrotiku. Ker Telekomov QOS bi vsekakor moral preprečiti kockanje televizije. Sem imel doma VDSL linijo, torrente neomejene, zraven prižgane tri televizije in ni nikoli nič zakockalo (vsaj ne zaradi torrentov).

dune

Fizikalc
26. maj 2014
1.432
39
48
Ti omeji upload pri torrentih. Če zabiješ upload, začne tudi download torkirat.