Telefon pred VDSL splitterjem

JustOne

Pripravnik
20. avg 2007
435
24
18
Gorenjska
Situacija je sledeča:

V zgornjem nadstropju, kjer živi lastnik je obstoječi PSTN telefon, za spodnje nadstropje je predviden T-2 internet. Interna instalacija je nova (UTP).Na podstrehi je delilnik, iz katerega gre en kabel v zgornje in en kabel v spodnje nadstropje.
Ali je možno instalcijo v zgornjem nadstropju pustiti pri miru, in samo v spodnjem nadstropju na konec linije postaviti VDSL delilnik in za njim modem?

Delilnik na podstrehi bo verjetno predaleč od modema ??

Matko

pohodnik
18. jul 2007
5.609
710
113
ne-ne-1.gif

najprej delilni, iz njega ena linija v telefon, druga v modem

JustOne

Pripravnik
20. avg 2007
435
24
18
Gorenjska
In pa modem čim bližje delilnika ??

OK, to potem pomeni, linijo v spodnji štuk, delilnik in potem telefon nazaj v zgornji štuk??

gulikoza

Pripravnik
23. sep 2007
237
0
16
Delilnik je čisto vseeno kje je, če bo spodaj ne bo nič bolje. Kar šteje je celotna trasa od modema do centrale, to je treba zmanjšat na minimum...konec koncev bi bilo najbolje če bi dal še modem na podstreho in dol peljal samo mrežo, v zgornji štuk pa PTSN.

Robert

Majstr
21. jul 2007
2.649
466
83
Tolmin
Citat:
Uporabnik JustOne pravi:
.Na podstrehi je delilnik, iz katerega gre en kabel v zgornje in en kabel v spodnje nadstropje.
...
Delilnik na podstrehi bo verjetno predaleč od modema ??

Na podstresju se prekine povezavo kjer sta spojena kabla za obe nadstropji.
Na konce se montira konektorje in priklopis splitter (Line,phone,modem)
wink-1.gif

Poprosi monterja pa ti stisne konektorje zgoraj-kavica dela cudeze
cool-1.gif

Vse kar bo napravljeno drugace bo slabo ali za signal ali za telefon (sum)

Zenaj4

Pripravnik
5. nov 2007
171
0
16
Za 100Mbps ethernet potrebuješ 2 parici. Za dohodni DSL/telefon signal eno, za telefon eno. Torej 4 parice, kolikor jih je v UTP kablu. Probaj kaj skombinirati iz tega
wink-1.gif

Vedno ko vežeš na RJ45/RJ11 konektor, uporabi srednje parice. Za 100Mbps ethernet rabiš parici 3&6 ter 4&5 (srednje štiri žičke). Prav tako na RJ11 veži parico na osrednjo pozicijo.

JustOne

Pripravnik
20. avg 2007
435
24
18
Gorenjska
Kar se tiče konektorjev ni problema, klešče imam sam. Modem na podstrehi žal ni opcija. Sedaj sem zadevo rešil na sledeč način:

Iz "omarice" (majhna bela škatlica z navadnimi kovinskimi vrstnimi sponkami), kjer je preklop iz Telekomove na hišno inštalacijo gre UTP kabel v pritličje. V pritličju sem nato en par žic porabil za dovod telefonske linije v delilinik (splitter), drugi par pa za vračanje phone izhoda delilnika(splitter-ja) v zgornje nadstropje. Zadeva deluje zeankrat BP (tako internet kot telefon). Hitrost je povsem primerna naročenemu paketu, seveda z upoštevanjem kontrolnih paketov, ki jih razni internetni speedtesti ne upoštevajo.

Ali misliš, da cca 10 m od delilnika do modema ne bi bilo predaleč, tudi če se uporabi kvalitetna instalacija ??

@gulikoza: Strinjam se, da je potrebno razdaljo od modema do centrale zmanjšati na minimum. Vendar po drugi strani cca 10 m kvalitetno izvedene instalacije (cat 5e UTP z RJ11 konektorji), v primerjavi z vsemi (bolj ali manj kvalitetnimi) spji v omrežju do hiše res ne sme predstavljati problema.

Nazadnje urejeno:

JustOne

Pripravnik
20. avg 2007
435
24
18
Gorenjska
Kar se tiče 100Mbps interneta so po standardu uporabljeni pin 1&2 ter 3&6 (oranžni in zeleni par). 4 in 5 sta namenjena telefoniji (modri par).

Kako sem zadevo rešil, sem že opisal v postu zgoraj, muči me še edino tom, ker bi rad splitter prestavil na podsteho, vndar bi bil potem cca 10 m od modema.

Nazadnje urejeno:

Zenaj4

Pripravnik
5. nov 2007
171
0
16
Citat:
Uporabnik JustOne pravi:
bi rad splitter prestavil na podsteho, vndar bi bil potem cca 10 m od modema.

Barve v kablu niso pomembne, je vseeno. Kar se pa tiče oddaljenosti od modema - če uporabiš 5e kabel oddaljenost ni pomembna. Če pa uporabiš ploščat (CAT3) nesukan kabel, pa pride do motenj. Pazi le, da so kvalitetno narejeni konektorji.

JustOne

Pripravnik
20. avg 2007
435
24
18
Gorenjska
Vem, da so barve nepomembne, vendar se vseeno (zaradi sebe in intervencij čez X let) nekako držim standarda. Bolj je letelo na to da 4&5 nista prava pina za LAN, ampak sta to 1&2.

Si v to svojo trditev, kar se tiče oddaljenosti splitterja in cat5e kabla, povsem prepričan?? Če to drži gre splitter še danes na podstrešje, če durgega ne že zato, da ne vlačim telefonskega signala dol in gor po hiši.

Robert

Majstr
21. jul 2007
2.649
466
83
Tolmin
Danes je malo pozno,zato pa lahko jutri spravis splitter na podstresje
cool-1.gif

Razdalja med splitterjem in modemom ne vpliva na hitrost in stabilnost linije.
wink-1.gif

JustOne

Pripravnik
20. avg 2007
435
24
18
Gorenjska
OK, hvala, edina stvar, ki mi ni bila jasna, je slabljenje (izguba) na splitterju. Po drugi strani pa povsod kjer najdeš karkoli na temo VDSL vsi svetujejo, naj bo splitter čim bližje modema.

Robert

Majstr
21. jul 2007
2.649
466
83
Tolmin
Sam splitter prinese nekaj slabljenja
crazy1.gif

Kvaliteten kabel za njim ne vpliva.
Marsikdo pa do splitterja potegne UTP za njim skozi vozel elektricnih kablov pa navaden flat kabel
rolleyes-1.gif

In nato ti po telefonu rece,da ima UTP
10.gif

JustOne

Pripravnik
20. avg 2007
435
24
18
Gorenjska
frown-1.gif
tudi sam poznam take primere, sicer pa se s telekomunikacijo ukvarjam bolj za hobi (beri: zase in za nekaj kolegov). Hvala za nasvete še enkrat. Zvezdice padejo

JustOne

Pripravnik
20. avg 2007
435
24
18
Gorenjska
Provokacija??
evil.gif

Saj tisti meter verjetno ne predstavlja težav, po drugi strani pa ima tik ob modemu filter (feritni obročki). Vsaj pri tistih, ki sem jih doslej videl.

Robert

Majstr
21. jul 2007
2.649
466
83
Tolmin
Prilaga 1 meter kabla ponavadi z VF filtrom na njemu
wink-1.gif

Vcasih pa pravi stranka,da ima 3 mere flat kabla in od tem pozabi na 7 metrov zvitih v snop
tongue-1.gif

JustOne

Pripravnik
20. avg 2007
435
24
18
Gorenjska
Sicer stara tema ampak,ker sem tule popisal sedanje stanje ima m še nadaljevanje:

Zanima me če sta za T-2 IPTV dovolj 2 parici (4 žice) ali jih mora biti vseh 8. Poleg tega me zanima kakšna je omejitev dolžine UTP od modema do TV komunikatorja oz. ali je cca 20 do 25 m preveč. Trenutno imam namreč delno razvezan dostop (Telekomov telefon + T-2 internet in 1x T-2 TV, vzel pa bi še en TV, ker pasovna širina to dopušča. Telefonski kabel gre po UTP iz podstrehe v spodnje nadstropje, kjer je razcepnik in modem. Iz razcepnika pa se tel. signal vrača na podstreho in v 1. nadstropje. Ker bi drugo TV rad spravil v prvo nadstropje me zanima čelahko uporabim obstoječi UTP, ki ima še dve prosti parici ali bo ptrebno vrtati iz spodnjega v zgornje nadstropje.

Hvala za odgovore že vnaprej.

Je tole izvedljivo??

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Za LAN/ethernet brzine 100Mbsp (to je standardna brzina, torej je to to, kar rabiš, sta potrebni 2 parici.
Dolžine je do 100 metrov. (razen,če so kake električne motnje zraven kabla, ali včasih če je doma izdelan kabel)