Tečaj studijske fotografije

mobifrik99

Fizikalc
20. nov 2007
1.138
5
38
Torej, zanima me koliko časa je potrebno in kakšna oprema, da prideš do vsaj take fotke, kot je na spodnji povezavi?

Pri opremi mislim, koliko denarja približno je potrebno, da si postaviš nek studio, da prideš do vsaj take fotke, zaželjena je seveda še boljša, da bi se zadovoljil s takimi za spletno prodajo...
confused-1.gif

http://jessyss.si/oblacila/obleke.html

SoulMan

Majstr
9. sep 2007
3.264
152
63
Celje
Kar dosti zaokrožene cifre za nekaj osnovnega brez foto opreme:
- softbox (cca. 180x40 cm): cca. 100€
- komplet dveh poceni studijskih flešev: cca. 200€
- ozadje: cca. 50€

Da se pa tudi dosti dražje (in boljše). Ampak za kaj takšnega, kot je na tistih fotkah je tole vrh glave. Če pa dodamo še fotoaparat in objektiv, pa prištej še nekje 600€ (npr. rabljen D300s in fiksna 35-ka ali pa 50-ka).

mobifrik99

Fizikalc
20. nov 2007
1.138
5
38
Fotoaparat imam D3000, bo že dovolj menda.

Torej kak komplet za 450-550€ je dovolj.

Koliko je pa potrebno še obdelave takih fotk s tako opremo in določenim znanjem?
Še vedno ne vem, koliko moraš zadevo obvladat, da narediš take fotke...

EkoKaprica

Pripravnik
4. mar 2014
388
22
18
www.ogrevanje-hlajenje.net
Nisem fotograf, sta pa svak in kolegica pol profi fotografa. Za svaka vem, da si je v nekdanji garaži naredil zasilni studio in ima pozadje, ene 3 kovčke opreme in tiste "dežnike" za osvetlitev.

Za omenjene slike bi rekla, da rabiš: opremo, prostor, dobro osvetlitev (mehka svetloba, brez senc) in fotogeničen model.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Ne želim ti jemati veselja, vendar je prav da veš, kako za izvrstne posnetke v stilu, za katerega sprašuješ, oprema ni dovolj.
Veliko je znanja, nadarjenosti, truda, ne nazadnje tudi izkušenosti deklet v tem poslu.
Čisto vsaka, pa naj bo še tako simpatična, se enostavno pred aparatom ne zna pravilno obnašati.
V naslovu piše "tečaj" in to je tudi ena od možnosti za doseganje kvalitete.

SoulMan

Majstr
9. sep 2007
3.264
152
63
Celje
Citat:
Uporabnik mobifrik99 pravi:
Fotoaparat imam D3000, bo že dovolj menda.

Načeloma bo dovolj, če le pogruntaš, kako boš krmilil zunanje fleše. D3000 mislim, da nima možnosti priključitve zunanjih flešev, zaradi tega sem priporočal dost ugodno varianto (D300s, lahko tudi navadno 300-tko).

Citat:
Uporabnik mobifrik99 pravi:
Koliko je pa potrebno še obdelave takih fotk s tako opremo in določenim znanjem?
Še vedno ne vem, koliko moraš zadevo obvladat, da narediš take fotke...

Če fotko v osnovi lepo osvetliš (za belo ozadje lahko tega enakomerno prežgeš z drugim flešem), s softboxom model lepo osvetliš na eni strani, na njeni drugi strani pa z odbojem dobiš nekaj svetlobe, potem v postprodukciji nimaš ravno dosti dela.

mobifrik99

Fizikalc
20. nov 2007
1.138
5
38
Joj, prosim, pišite samo tisti, ki se ukvarjate s fotografijo...ostalim ni treba kaj dosti pametovati, ker vem, da je znanje potrebno in podobne stvari, bla bla bla trač...

Ja, bo treba potem zamenjat fotoaparat očitno, ker bom to kar hitro potreboval...vsekakor pa se moram obrniti na nekoga, ki obvlada, da me nauči. Vseeno verjamem, da ni hudo zahtevno, ker le gre za potrebe spletne trgovine, osvetlitveni pogoji ozioma potrebe so praktično identični za vsako fotko...
SoulMan, ker glih vidim, da si iz Celja. Sem že poslal dva maila enemu dobremu fotografu iz Celja pa mi ne odpiše za tečaj...m2o, jih sploh izvaja?

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Če te je zmotil moj dobronamerni komentar, potem bom pač tiho.
In seveda - fotografija je moj glavni hobi že dve desetletji.
In poskusil sem se tudi v takšni zvrsti fotografije.

SoulMan

Majstr
9. sep 2007
3.264
152
63
Celje
Jaz se sicer ne ukvarjam profesionalno s fotografijo, je pa to moj hobi. Včasih je tudi padel kakšen € iz tega naslova, ampak sem daleč od kakršnega koli profesionalizma.

M2O (Matjaž) načeloma ne izvaja nekih tečajev, razen če je zdaj kaj začel. Če pa si pripravljen odšteti "nekaj" za fotke, pa se tebi ne da ubadati s tem, pa z njim ne boš zgrešil.
wink-1.gif

mobifrik99

Fizikalc
20. nov 2007
1.138
5
38
To vem, vendar to gre za 40-60 fotk mesečno, se vsekakor ne izplača...se raje sam kaj naučim in seveda prihranim.

Očko itak dela top fotke...
cheer.gif

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
Glej model, očitno je, da o fotografiji ne veš kaj dosti, takole preko foruma te pa tudi ne bomo mogli naučiti. Ali res pojdi v tečaj studijske fotografije, ali za asistenta h kakemu znalcu ali pa se samoizobražuj - knjige, kakšni prispevki oz videi na netu itd..

tele fotke z linka so sicer narejene bolj tako-tako, dekleta oziroma modeli so pa kar profi, vsak tisti, ki so meni znani (iris mulej, aida muratoviæ, P.)

v glavnm, za tole je dovolj eno belo ozadje, en 200 Ws kineski fleš s stojalom, en kineski softbox pa tvoj d3000 s kit objektivom pa fotkaj pri recimo gorišæni razdalji 24mm, aja pa fleš daš z leve strani
tongue-1.gif

scorpion

Majstr
25. apr 2008
2.002
171
63
Ogromno programčkov za Androida z nasveti in slikami o poziranju najdeš na google play. Samo odtipkaš v iskalniku "Pose" pa ti jih vrže ven. Torej ne rabiš profi modelov, važno pa da niso kakšne grdobe.
Sicer pa, če ti modeli niso všeč ali celo predragi, se lahko poslužiš tudi tistega doprsnega stojala v obliki telesa (ne vem kako se točno reče).
Za tak "model" pride v poštev prenosni fotografski šotor (najdeš ga v Fotokliku) velikosti 150 x 150 cm.
Šotor
Jaz ga imam (tudi manjšega za manjše artikle), seveda pa je treba imeti tudi prave luči zraven. Posnel sem že kar dosti artiklov, večjih in manjših, za spletno trgovino in tiskane kataloge, vse z objektivom 18-200 in brez fleša... Nad fotkami je bil presenečen celo profesionalni fotograf.
Torej samo znajti se je treba, biti malo iznajdljiv, imeti seveda tudi nekaj znanja z nastavitvami, pa se vse da.

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
fora profi modelov je v tem, da znajo pozirati in se nekomu, ki nima kaj dosti pojma o fotkanju, ni treba ukvarjati še s tem, saj ima več kot dovolj dela sam s sabo in foto opremo.

Je pa res, da za tako raven končnega izdelka, kot je na linku, ne potrebuješ drugega kot eno študentko, ki zna približno stati na miru
evil.gif

scorpion

Majstr
25. apr 2008
2.002
171
63
Ja, profi modele je treba plačat... na tistem linku pa res samo ena kolikor toliko zna pozirati, ostale se držijo, kot bi igrali himno.

mobifrik99

Fizikalc
20. nov 2007
1.138
5
38
Za spletno trgovino pa res niso pod nivojem, ne pretiravat. Ni to modna fotografija in moraš gledat na nivo cunj. Če stane jeans 30€ si verjetno težko privoščiš fotografa, ki to bo nesel 300-500€ na eno fotografiranje, maš pa vsaj eno ali dve na mesec...