Citat:
Uporabnik Jabe pravi:
Žal pa ne vem kako vnesti podatke za prezračevanje par minut parkrat na dan.
Tukaj drugega kot improvizacije ni (predvidevam).
Moj izračun za našo hišo (torej brez rekuperacije).
Pri - 2st C so izgube skozi ovoj 2.460 W, izgube ob 20 % izmenjavi zraka (kot prepih) pa 790W = torej skupno 3.250 W oz. 3.3 kW.
Nek moj približek 3 x dnevnemu odpiranju na prepih (da vzameš da zamenjaš kompletno količino zraka).
Zdaj še glede kroženja zraka...le tega sem jaz izvedel preko dveh prostih dimnikov s po dvema tuljavama..Prvi dimnik: ena tuljava je za napi, druga za zračnika v koplanici (obe opciji imata možnost regulacije..torej napa z loputo, ter zračnik z odpiranjem in zapiranjem). Drugi dimnik s po dvema tuljavama pa ima preboj v vsako sobo, v vsakem nadstropju..torej na eni tuljavi so 3 sobe (tri etaže) na drugi pa naslednje 3 sobe.
Že zdaj samo po sebi vleče skozi ...imam pa namen dati v pritličje na vsako od tuljav navaden rač. ventilator, ki bo dodatno vrtinčil zrak po hiši. Direktno svežega zraka ne bo, bo pa vlaga in 'čistost' zraka enakomerno porazdeljena po hiši...se pravi nisi omejen z volumnom zraka ene sobe (predvsem spalnica je problem) ampak cele hiše. Izgub toplote kot takih pa pri tej varianti ni.
Zgolj kot primer vrtičenja zraka brez izgub s koriščenjem tega, kar je na razpolago - odvečen dimnik.
Se bi pa dalo kaj podobnega speljat tudi v novogradnji (brez da zidaš dimnik) - zgolj izvedeš povezavo po vertikali v par sob (isto kot bi peljal cevi rekuperacije) ter gor šutneš čim tišji ventilator.
Torej mora investitor vedeti kaj si želi doseči.