Evo moj primer:
Imam 15 let staro TČ zemlja-voda (zemeljski kolektor). Torej je 15 let star tudi krmilnik, in kot tak v letu 2020 že zastarel (pomoje). Zato nekih hudih nastavitev niti ne morem izvajati.
Na njem nastavljam temperaturo povratnega voda, torej vode, ki iz talnega gretja priteka ohlajena nazaj v zalogovnik. To mi regulira vremenska regulacija, ki v odvisnosti od zunanje temperature dviga ali spušča set point. Da dobim v hiši 20-21°C, sem krivuljo po izkušnjah nastavil tako, da je pri zunanji temperaturi 10°C temperatura povratnega voda (set point) 26, pri 5°C je 27, pri 0°C je 28, pri -5°C je 29 in tako naprej, le da potem ni več linearne skale.
Primer: zunaj je 5, set point je na 27. Obtočne črpalke delujejo. In ko temperatura pade na 23, se TČ vklopi. To je ta razlika, po kateri ti sprašuješ: 4°C. TČ dela, dokler ne segreje do 27 in se spet ugasne. Zakaj sem nastavil 4°C? Spet izkustveno. Da se mi TČ vklaplja nekje na 4 ure. Če bi razliko zmanjšal, bi se vklapljala pogosteje (pogosti vklopi in izklopi pa niso dobri za noben stroj), če bi jo povečal, bi se vklapljala redkeje, ampak takrat bi bilo pred ponovnim vklopom že prehladno v hiši. Problem bi bila tudi histereza. Govorim o 300L zalogovniku, 150m2 ogrevalne površine.
Malo drugače je pa pri bojlerju za toplo vodo, ki ga poganja ista TČ: set point je na 50°C, razlika do ponovnega vklopa je pa 10, kar je maksimalno možno. Tukaj spet hočem čim manj vklopov. Če je voda 40°C, ni še nič prehladna. Boljer 300L. Histereza tukaj ni težava, saj je 300L vode precej hitreje segretih za 10, kot pa 300L (+tisto, kar je v ceveh talnega) za 4 stopinje.