TČ in talno gretje

DOMEK

Fizikalc
11. dec 2013
630
56
28
Za vse tiste, ki imate TČ in talno gretje.
Na koliko stopinj ogrevate zalogovnik in pri koliko stopinjah se vam ponovno prižge TČ za ogrevanje zalogovnika? Se pravi razlika med vklopom in izklopom TČ.

Hvala za odgovore.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.006
6.615
113
Sem se našla v 1. stavku, potem pa fertik.

1) kako pa reguliraš vse skupaj? na roko? ponavadi je nekje nek termostat ali po vremenski regulaciji, načeloma se tebi ni potrebno ukvarjati s tem. sama dela po svoji pameti.
2) imaš on/off da govoriš o prižiganju in ugašanju? pri inverterjih, če ni predimenzioniran, ne prihaja do "žmiganja".
3) Ponavadi ni zalogovnika pri talnem ogrevanju in TČ. tako da tukaj bo kar osip s koristnimi nasveti.

• Všeč mi je
Reactions: sajkek

DOMEK

Fizikalc
11. dec 2013
630
56
28
Kakšno vezo ima regulacija talnega gretja? Sam se z ničemer ne ukvarjam, samo TČ ima opcijo razlike v temperaturi prižiga med 4 in 10 stopinj. Kako imate nastavljeno to razliko?
Ponavljam vprašanje za tiste, ki imajo TČ z zalogovnikom za talno gretje.
Zaradi tega ne bom zalogovnika ven metal, če ga ponavadi ni. Jaz ga pač imam.
Zakaj bi imel on/off? A ni normalno, da se TČ prižiga, segreje zalogovnik na neko temperaturo, potem se pa ugasne, temperatura pade (zanima me ta padec temperature) in se TČ ponovno sama prižge, da segreje zalogovnik.
Enostavno vprašanje.

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.900
640
113

DOMEK

Fizikalc
11. dec 2013
630
56
28
Saj jaz se tudi ne obremenjujem, me pa zanima, če kdo ve, kako je nastavljena TČ.
Ne najdem v vaših navodilih, ker pač ne razumem teh navodil...mislim, da niso v Slovenskem jeziku...
Imam zalogovnik za talno gretje in imam bojler za sanitarno vodo.
Pač, na enoti se vidi, ko TČ greje zalogovnik in se vidi, ko greje bojler.
Na koliko stopinj vam segreje zalogovnik za ogrevanje in pri kateri temperaturi je ponovni zagon.
Za bojler sanitarne vode me ne zanima...

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.006
6.615
113
Kakšno vezo ima regulacija talnega gretja? Sam se z ničemer ne ukvarjam, samo TČ ima opcijo razlike v temperaturi prižiga med 4 in 10 stopinj. Kako imate nastavljeno to razliko? regulacija ogrevanja, ne talnega gretja. z zalogovnikom ali brez. To dela TČ sama in zna. Ponavadi bolje, kot posameznik ki začne tweakat.
Zaradi tega ne bom zalogovnika ven metal, če ga ponavadi ni. Jaz ga pač imam. Zagotovo, point je sledil v tem delu povedi: tako da tukaj bo kar osip s koristnimi nasveti, ker je zadeva bolj izjema kot pravilo. Tudi zavisi najbrž od tega, koliko je zalogovnik velik.
Zakaj bi imel on/off? A ni normalno, da se TČ prižiga, segreje zalogovnik na neko temperaturo, potem se pa ugasne, temperatura pade (zanima me ta padec temperature) in se TČ ponovno sama prižge, da segreje zalogovnik. NE, če je inverter je to neželeno. Če je on/off pa seveda aksiom.
Enostavno vprašanje. Preveč.

če te zanima samo podatek, kako TČ dela, brez želje, da bi sam to nastavljal, boš pa najbrž lažje do odgovora prišel. Moraš pa poiskati inštalaterska navodila in algoritme delovanja na netu za svojo TČ, če v meniju ne izpiše teh podatkov.

DOMEK

Fizikalc
11. dec 2013
630
56
28
Odgovor na prvo rdeče označeno... Meni TČ dela sama in zna. Samo zanima me, kako ima kdo drug to nastavljeno.
Odgovor na drugo rdeče označeno... Ne sprašujem o velikosti zalogovnika, ampak o razliki temperature, ko se prižge TČ.
Odgovor na tretje rdeče označeno... Preveč sem butast, da bi lahko odgovoril na to... Sem pa opisal delovanje moje TČ že na začetku, da se vklaplja pri določeni temperaturi in izklaplja pri določeni temperaturi. Samo me zanima ta temperatura pri vklopu in izklopu TČ.
Odgovor na četreto rdeče označeno. Prosim za enostaven odgovor...če je možno...
Odgovor pod črto... Ja, enostaven odgovor me zanima. Vsi ti podatki mi pišejo v meniju TČ. Sam nebi nič nastavljal. Samo zanima me, kako imajo to drugi nastavljeno.
Iz enostavnega vprašanja dobim tako zakomplicirane odgovore.
Nikjer nisem napisal, da mi v meniju nič ne kaže, nikjer nisem napisal, da bi sam kaj spreminjal, nikjer nisem napisal, da mi TČ ne dela...

AJOJ...

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.006
6.615
113
najbolj enostaven odgovor je torej - na to se ne da odgovoriti. Če je TČ količkaj brihtna, ne bo delala tako kot ti sprašuješ in je tebi logično, da dela.

DOMEK

Fizikalc
11. dec 2013
630
56
28
Zanimajo me nastvitve v vaši TČ. Pri kateri temperaturi vode v zalogovniku se vklopi TČ za ogrevanje zalogovnika vode in pri kateri temperaturi vode v zalogovniku se vam ugasne TČ. Čisto enostavno vprašanje.

DOMEK

Fizikalc
11. dec 2013
630
56
28
No, to je vprašanje za tiste, ki imajo zalogovnik za ogrevanje s talnim gretjem...ne bojler za ogrevanje sanitarne vode.

nevednez

Pripravnik
6. avg 2009
49
26
18
Kakšno vezo ima regulacija talnega gretja? Sam se z ničemer ne ukvarjam, samo TČ ima opcijo razlike v temperaturi prižiga med 4 in 10 stopinj. Kako imate nastavljeno to razliko?
Zaradi tega ne bom zalogovnika ven metal, če ga ponavadi ni. Jaz ga pač imam.
Zakaj bi imel on/off? A ni normalno, da se TČ prižiga, segreje zalogovnik na neko temperaturo, potem se pa ugasne, temperatura pade (zanima me ta padec temperature) in se TČ ponovno sama prižge, da segreje zalogovnik.
Enostavno vprašanje.

če je v sistemu ustrezno dimezionirana invereter TČ, bo delovala konstantno, torej bo nastavila moč in pretok vode potreben za doseganje željenega dvižnega voda pri konstantnem delovanju. torej, ko se prižge, deluje konstantno. Sicer pri današnjih zunanjih temperaturah ob dobri izolaciji bo redkokateri model TČ lahko znižal moč dovolj nizko, da bi deloval neprekinjeno, ker bo tudi na najnižji moči proizvodnja toplote večja od potreb.

Zdaj pa da še odgovorim na vprašanje.
Imam TČ, peč na drva, zalogovnik, 5 ogrevalnih krogov + SV, 2 od teh sta talno gretje.
Toplotna ogreva zalogovnik. Izklopi ko je celoten zalogovnik segret TDV+5°C. Vklop je ko se zalogovnik shladi na TDV+1°C. Ko zakurim peč na drva gre tč samodejno v mirovanje, seveda ob pogoju da je zalogovnik segret na minimalno TDV+5°C.

TDV - željena (izračunana potrebna) temperatura dvižnega voda po vremenski regulaciji za ogrevanje. Upošteva se najvišja vrednost od 4ih ogrevalnih krogov (1 ogrevalni krog nima vpliva na to).
SV - ogrevanje sanitarne vode

Toplotna je "samogradnja". Regulacija ogrevanja tudi.

19. jul 2007
2.846
1.566
113
Zanimajo me nastvitve v vaši TČ. Pri kateri temperaturi vode v zalogovniku se vklopi TČ za ogrevanje zalogovnika vode in pri kateri temperaturi vode v zalogovniku se vam ugasne TČ. Čisto enostavno vprašanje.
Ne vem točnega odgovora za tvoj model, ampak večinoma črpalke so dandanes dovolj pametne, da znajo sprocesirat kaj več kot dva podatka in verjetno nimata samo dve točki ampak uravnavata po krivuljah, parametri pa so zunanja temperatura, temperatura povratnega voda in nastavljena temperatura objekta (termostat), posledično on temperatura in off temperatura ni konstantna.
Npr. pri meni v meniju kaže temperaturo zunaj, sobno temperaturo, temperaturo dvižnega in povratnega voda in tarčno temperaturo dvižnega voda. Sobna temperatura je konstantna, tarčna temperatura dvižnega voda se pa iz dneva v dan spreminja, bolj je hladno, višja je tarčna temperatura dvižnega voda.

ideolog

Fizikalc
16. feb 2012
219
38
28
17.325776N, 23.254786E
Evo moj primer:
Imam 15 let staro TČ zemlja-voda (zemeljski kolektor). Torej je 15 let star tudi krmilnik, in kot tak v letu 2020 že zastarel (pomoje). Zato nekih hudih nastavitev niti ne morem izvajati.

Na njem nastavljam temperaturo povratnega voda, torej vode, ki iz talnega gretja priteka ohlajena nazaj v zalogovnik. To mi regulira vremenska regulacija, ki v odvisnosti od zunanje temperature dviga ali spušča set point. Da dobim v hiši 20-21°C, sem krivuljo po izkušnjah nastavil tako, da je pri zunanji temperaturi 10°C temperatura povratnega voda (set point) 26, pri 5°C je 27, pri 0°C je 28, pri -5°C je 29 in tako naprej, le da potem ni več linearne skale.

Primer: zunaj je 5, set point je na 27. Obtočne črpalke delujejo. In ko temperatura pade na 23, se TČ vklopi. To je ta razlika, po kateri ti sprašuješ: 4°C. TČ dela, dokler ne segreje do 27 in se spet ugasne. Zakaj sem nastavil 4°C? Spet izkustveno. Da se mi TČ vklaplja nekje na 4 ure. Če bi razliko zmanjšal, bi se vklapljala pogosteje (pogosti vklopi in izklopi pa niso dobri za noben stroj), če bi jo povečal, bi se vklapljala redkeje, ampak takrat bi bilo pred ponovnim vklopom že prehladno v hiši. Problem bi bila tudi histereza. Govorim o 300L zalogovniku, 150m2 ogrevalne površine.

Malo drugače je pa pri bojlerju za toplo vodo, ki ga poganja ista TČ: set point je na 50°C, razlika do ponovnega vklopa je pa 10, kar je maksimalno možno. Tukaj spet hočem čim manj vklopov. Če je voda 40°C, ni še nič prehladna. Boljer 300L. Histereza tukaj ni težava, saj je 300L vode precej hitreje segretih za 10, kot pa 300L (+tisto, kar je v ceveh talnega) za 4 stopinje.

bertoncl

Guru
4. jun 2015
1.811
640
113
Pri meni je kot kaže max 33,2°C, sedajle se je prižgala, ko je temperatura zalogovnika padla na 25°C. To so zgolj opažanja, nisem šel gledat nastavitev.

DOMEK

Fizikalc
11. dec 2013
630
56
28
Evo, to me zanima.
Sam imam nastavljen bojler na poceni elektriko ob 22 00 in mi zdrži 24 ur, tako da se za sanitarno vodo prižge 1x dnevno na 50 stopinj, 1x mesečno pa na 60 stopinj.
Ta razlika, 4 stopinje me zanima... tudi jaz imam na 4 stopinje, je pa možnost nastavit na do 10.
Hvala lepa.

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.215
1.386
113
Tako na oko koliko pride talno gretje za cca 155 kvadratov ?
Izolacijo bo enkrat potrebno menjat. ker trenutno je bolj ali manj ni.
Okna so še kar ok.
Edini vir ogrevanja.
Zrak Zrak

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.160
3.630
113
Marlbor
Tako na oko koliko pride talno gretje za cca 155 kvadratov ?
Izolacijo bo enkrat potrebno menjat. ker trenutno je bolj ali manj ni.
Okna so še kar ok.
Edini vir ogrevanja.
Zrak Zrak
Mene ja za 120m2 prišlo polaganje tacker sistema s 3cm izolacije 2200eur (ostalo izolacijo sem sam kupil in položil pred tem, kjer je cena stiropora malo manj kot 1eur/cm po kvadratu). Tu je vključena tudi inštalacija v 2 omaricah. Estrih pa je bil 1000eur.

• Všeč mi je
Reactions: AndrejD