Tarok - razpredelnica za pisat

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Že par mesecev po malem izboljšujem tabelo za pisat. Fino je, da se hitro vidi, kdo je kolikokrat igral, se šlepal in podobno.

Tabela izgleda takole (feel free to use):

http://dl.getdropbox.com/u/31515/Documents/Tarok%20razpredelnica%20-%20Barvna.pdf

Primer pisanja vanjo pa približno takole:

Tarok%20-%20tabela.jpg

Zanima me, če ima še kdo kakšne predloge za izboljšave / spremembe. Trenutno je mislim da dovolj podrobno, da se da vsako posamezno igro razdelat nazaj do razlike, s katero je nekdo zmagal / izgubil.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
ma igrajte pravi tarok, pa ne rabiš ekstra razpredelnice pa tud na koncu se točno vidi vse kar hočeš na rezultatu
smile-1.gif

(pravi tarok = 3 ali 3+1)

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:

V štiri je dosti bolj družabna in taktična igra.

predvsem družabna, taktična zakaj? ker se lahko šlepaš na karte drugega cel večer? v štiri igram s tistimi, ki "znajo" igrat, v tri pa s tistimi, ki znajo

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Poglej tabelo. Se kdo šlepa?
smile-1.gif

Kaj pa vem, meni je v tri depressing igrat. Vem, da nekateri pravijo, da je edini pravi tarok v tri, ampak žal se ne strinjam.

janika

Pripravnik
2. okt 2009
99
0
16
Tarok v 4, torej po domače "kenig-ruf" je igra za družino po nedeljskem kosilu.
Tarok v 3 oz. 3+1 pa je tisto pravo. Da se igra 5x po 3 ure, se prec vidi kdo je maher.

Tarok v 2 pa tak brezveze komentirat, se ti splošna igra zagabi.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:

Pa je dejansko kak argument, zakaj je tarok v 3 tako oh in sploh?

igraš sam, ena igra traja 4 štihe dlje, dosti večja možnost je igrat "bunker" oz. da ne igraš z dobrimi kartami in na ta način koga zahaklaš (v 4 sicer tudi lahko to narediš, lahko pa en tvojega kralja porufa in nisi nič naredil) ali pa sebe močno zajebeš v klopu

pač v 12 potezah dost težje narediš napako kot v 16, tud štetje tarokov, barv, pik se dlje časa vleče itd.

pač v 3 se morš sam znajt v 4 se pač šlepaš

še en primer, 4 gremo igrat tarok - eden obvlada, eden zna dobro, eden pač zna igrat, enega smo pa danes naučili igrat

pa igramo najprej 3 urce v 4, vrstni red z veliko verjetnostjo ne bo 1,2,3,4, 4ka se bo veliko šlepal na račun drugih, ko ga bojo porufali in je lahko tudi prvi brez da kako igro igra in samo meče karte na mizo 3 ure

če pa gremo 3 urce v 3+1, pa bo z gotovostjo 4ka zadnja (edino če se mu pač 3 ure marija prikazuje v obliki 14 tarokov na igro), velika verjetnost, da bo 3ka tretja in da se bosta za prvo mesto borila 1 in 2

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Zakaj vedno predpostavljaš, da se v 4 vedno nekdo šlepa? Mi praviloma igramo tako, da so samo ok igralci.

Meni je v 4 všeč, ker je znotraj timske igre še "element of surprise". V tri so preostale karte razdeljene na dva kupčka, medtem ko v štiri na tri, kar vnese več variabilnosti. V tri točno veš, kakšne karte imata nasprotnika, medtem ko moraš v štiri računati (ali pa tudi ne) še na karte soigralca. Z enakimi kartami lahko enkrat gladko dobiš, spet drugič pogrneš... pač odvisno tudi od pozicije partnerja in njegovih kart.

Manj kart v roki pomeni krajše igre in več iger.

V štiri talon predstavlja večji bonus (zamenjaš lahko večji procent kart) in so licitacije bolj napete (neredko imata dva karte za igrat). V tri s talonom ne pridobiš toliko in je veliko več odvisno od začetnih kart.

16 kart mi je muka držat v rokah...
smile-1.gif

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:

Zakaj vedno predpostavljaš, da se v 4 vedno nekdo šlepa? Mi praviloma igramo tako, da so samo ok igralci.

Meni je v 4 všeč, ker je znotraj timske igre še "element of surprise". V tri so preostale karte razdeljene na dva kupčka, medtem ko v štiri na tri, kar vnese več variabilnosti. V tri točno veš, kakšne karte imata nasprotnika, medtem ko moraš v štiri računati (ali pa tudi ne) še na karte soigralca. Z enakimi kartami lahko enkrat gladko dobiš, spet drugič pogrneš... pač odvisno tudi od pozicije partnerja in njegovih kart.

Manj kart v roki pomeni krajše igre in več iger.

V štiri talon predstavlja večji bonus (zamenjaš lahko večji procent kart) in so licitacije bolj napete (neredko imata dva karte za igrat). V tri s talonom ne pridobiš toliko in je veliko več odvisno od začetnih kart.

16 kart mi je muka držat v rokah...
smile-1.gif

saj ne pravim da se vedno nekdo šlepa, lahko se tudi dober igralec šlepa na tuje karte - in to, da recimo igraš 3ko pomeni, da lahko 1/4 kart zamenjaš, kar pomeni da se 2x šlepaš, najprej igraš na podpovprečne karte in se lahko rešiš s talonom, če ti pa to ne uspe in če nimaš smole in rufaš kralja, ki je v talonu, se lahko še na nasprotnikove karte šlepaš

vse to skupaj pa pomeni, da lahko narediš igro tudi takrat, ko narediš veliko velikih napak

in če ti igra dopušča, da igraš slabo, pa vseeno zmagaš, potem pač to pomeni, da ni toliko zahtevna, kot druga, ki ne dopušča toliko napak

16 kart držat pač ni težko, če si jih znaš porihtat
smile-1.gif

Slielay

Pripravnik
26. maj 2008
159
0
16
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:

Pravzaprav si si kar sam odgovoril;

Citat:
Uporabnik Jernej pravi:

Z enakimi kartami lahko enkrat gladko dobiš, spet drugič pogrneš... pač odvisno tudi od pozicije partnerja in njegovih kart.

Dejstvo je, da lahko v štiri igraš slabo in s slabimi kartami, a z nekoliko sreče "rufaš" ali dobrega igralca ali igralca z dobrimi kartami, ki ti sam reši igro. Tako, da ne rabiš nič razmišljat in niti ne dobro igrat, pa si prvi.

Če pa želiš dobiti igro v tri proti dvema, ki dobro igrata, pa moraš tudi sam dobro obvladat igro (štet taroke in barve, vedet kdaj igrat in kdaj ne...).
Seveda govorim o resni in kvalitetni igri, za druženje pa je v štiri super, vendar ne igra neke vloge znanje, temveč po večini sreča.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
OK, ne bomo prišli skupaj.
smile-1.gif

Če privzamemo, da imaš štiri približno enako dobre igralce, ki igrajo bodisi v 3+1, bodisi v 4:

Kar se mene tiče, je v tri vse odvisno od sreče pri razdeljevanju kart. Ko se založiš in ko pade prva karta, je praktično konec variabilnosti in je do konca igre samo še polaganje kart (ob štetju tarokov in barv seveda).

V štiri pa imaš:

- sreča pri razdeljevanju kart
- talon
- če se ne sugerira lahko dolgo ne veš, kdo je soigralec in moraš prilagajati igro
- tudi če veš od štarta (npr. ultimo), ne veš, kako so karte razporejene med njim in nasprotnikoma
- igra se drugače, če je soigralec tudi sosed za mizo (prva in zadnja karta v štihu) ali pa če sedi nasproti (vedno štih zaključuje nasprotnik)

Itak je to igra na srečo, ampak po mojem je pri igri v štiri precej več variabilnosti, ki zahteva razmišljanje in prilagajanje.

Pa dajmo še definirat šlepanje. Če hazardiraš in računaš na dober talon, to ni šlepanje, ampak je tveganje. Šlepanje je, da vdano čakaš, da nekdo porufa tvojega kralja, prežiš na morebitno kontro, ki jo lahko stisneš kakemu nesrečnežu in obenem upaš, da ne bo klopa.

Poizkusi enkrat igrat v štiri s samimi dobrimi igralci in sproti zapisuj rezultate v tabelo ala moja (kjer boš točno videl, če se kdo šlepa). Po mojem boš presenečen nad izidom.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
ne očitno res ne bomo prišli skupaj, ker ti našteješ večino zadev, ki govorijo za to,da je potrebno manj znanja za tarok v 4 pa jih predstaviš, kot da je to dobro
grin1.gif

že samo dejstvo, da lahko z enakimi kartami enkrat zmagaš z 20 razlike drugič pa z 20 izgubiš, kljub temu, da nisi storil ene same napake je že dovolj, da je v 3 več vredna igra kot v 4, pa se lahko debata kar zaključi. Žal.
grin1.gif

Bucko

Fizikalc
28. avg 2007
1.740
53
48
Pravi tarok je igra v 3. Ta se tudi igra na turnirjih.

Igra v štiri je (kljub razlogom, ki jih je navedel Jernej) le za razvedrilo.

Moje mnenje.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Ne bomo... je pa to tudi izredno zanimivo pri taroku... vsaka vas ga igra drugače.

V bistvu me pri igri v 3 moti samo to, da je veliko več odločeno že ko pogledaš svoje karte.

Ti pa dam prav, da je frustrirajoče, da v 4 včasih izgubiš z dobrimi kartami, včasih pa s slabimi narediš. Žal pa se ne strinjam, da je samo zaradi tega igra v štiri slabša. Prav tako se strinjam, da igra v tri neizprosna za tiste, ki ne znajo igrat. Igra v štiri omogoča šlepanje, vendar se to ob dobrih igralcih ne dogaja.

Res pa je tudi, da jaz igram 90% iger v štiri, ti pa najbrž obratno.

Ker vidim, da obvladaš, mi plis napiši še, kako igrate (v štiri) naslednje dileme (v oklepajih, kako mi igramo)

- radelc - oba gor ali samo igralec? (oba)
- tihi pagat (kralj) ultimo - dol/gor samo eden ali oba? (oba)
- berač - pravilo prebijanja ali ne? (da)
- nula pri klopu - +70 gor (da)
- kraljevski trik - ali je tretji član trule izsiljen (da)

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:
Prav tako se strinjam, da igra v tri neizprosna za tiste, ki ne znajo igrat.

I rest my case.

Citat:
Uporabnik Jernej pravi:
Ker vidim, da obvladaš, mi plis napiši še, kako igrate (v štiri) naslednje dileme (v oklepajih, kako mi igramo)

- radelc - oba gor ali samo igralec? (oba)
- tihi pagat (kralj) ultimo - dol/gor samo eden ali oba? (oba)
- berač - pravilo prebijanja ali ne? (da)
- nula pri klopu - +70 gor (da)
- kraljevski trik - ali je tretji član trule izsiljen (da)

izjemno redko igram v štiri, (ne 3+1) pa še takrat s slabimi igralci, tako da niti ni tolk važno kako pišemo, če pa pišem jaz pišerm tako:
-radlc - oba gor, izgubi (pobarba) se samo tistemu, ki je igro napovedal
-pagat - dol/gor samo tistemu, ki ga je igral
-kralj zadnji- gor obema, dol obema
-beraču se v 4 (pa roko na srce tudi v 3) izogibamo, ker je to igra, ki ima največ različnih pravil in se potem bolj kregamo kdo ima prav
-klop 0 pišemo +70, s tem pa je avtomatsko tudi nekdo -70
smile-1.gif
- ahja pozabljam v tri je nekdo poln v 3+1 in 4 pač ni nujno
-trik - nič ne pišemo

janika

Pripravnik
2. okt 2009
99
0
16
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:

Gledenato, da so vsi turnirji "v 3" in tudi ko se igra za denar (pika 5 centov in više) vsi igrajo v 3. Zakaj le?
Vrjetno ker je bol zanimivo, ni nobenega taktiziranja "sej mi bo moj kenig pomagal malo", in do izraza pride tista prava igra,
lahko rečem "borbeni" duh, ko se napove trulpagat so vsi trije na trnih, a bo pisal 200 gor ali dol,...

V 4 dobiš polovičarske karte enega porufaš in je igra narejena, ali pa dobis slabe karte in greš berača,...

Pravi tarokaši v 4 ne igrajo nikoli in nikdar, ker tisto je črni peter za odrasle.

janika

Pripravnik
2. okt 2009
99
0
16
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:

Ti pa dam prav, da je frustrirajoče, da v 4 včasih izgubiš z dobrimi kartami

Moje mnenje ko sem bol egoist in zagrižen "v tri" igro; kako lahko zgubiš z dobrimi kartami ko igraš v 4?

Solo-brez?

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

V štiri je veliko večja verjetnost, da kralji že v prvem krogu ne gredo okoli. V tri vržeš kralja in moraš imeti blazno smolo, da ne gre okrog. V neugodni situaciji si lahko ob vse štiri kralje. Tudi če se založiš, se v prvem krogu barve običajno ne porablja najvišjih tarokov. Dodaj temu še kakšno damo in si že praktično izgubil.

Ravno zato mi je zanimivo v štiri. Tudi ko se igra prične, če ravno nimaš za dol padit karte, ni še nič odločeno. Mirno pride do preobrata.

Kaj pa je zate "prava igra"? Ob dobrem poznavanju igre ter štetju tarokov in barv je igra v tri prav nezanimiva. Vsak zna maksimalno izkoristiti svoje začetne karte in pod črto je vse spet odvisno samo od - sreče.

Razlog, da se na turnirjih ne igra tarok v štiri je preprost - turnirji so za egoiste, ki bi v štiri rufali svojega kralja, samo da bi zasrali nasprotnika
evil.gif
.

Črni peter?
smirk-1.gif

janika

Pripravnik
2. okt 2009
99
0
16
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:

Razlog, da se na turnirjih ne igra tarok v štiri je preprost - turnirji so za egoiste, ki bi v štiri rufali svojega kralja, samo da bi zasrali nasprotnika
evil.gif
.

Črni peter?
smirk-1.gif

Zakaj bi rufal svojega kralja, če pa greš raje solo-brez ki piše dost več in jih zasereš v večji meri...