Tapeta je dol - kaj sedaj

jekleni

Guru
1. avg 2007
2.517
843
113
Takole,
v starem stanovanju (50a) je soba, potrebna osvežitve. Tri stene so polepljene s tapetami, četrta je obita z lesom (kaj je zadaj, raje ne vem). Tapete so bile že v zelo slabem stanju, zato nisem hotel enostavno pobeliti čez, ampak sem potegnil tapeto dol. Pri tem je na mestih odstopila tudi tanka plast kdo-ve-česa, ki je bila na goli steni. Trenutno stanje je sedaj tako:
IMG_20180830_184221.jpg

Belo (sredina spodaj) so ostanki tapete (jih še namakam), takoj nad tem je gola stena, lefo in desno pa je tanka plast ne vem, ometa?

Kaj mi je sedaj storiti? (Potrebujem 2. najboljšo možnost - torej ne "kliči mojstra.") Moram omet postrgati po celi steni?

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Jaz sem imel celo stanovanje prelepljeno s 2-4 sloji tapet, vmes barvano in verjetno kadilsko prekajeno 35 let. Smrdelo je kljub luftanju.
Rešitev je bila kompletna in temeljita odstranitev tapet (do zadnjega cofna), kar je trajalo dober teden dni, in se je nato razdišalo v cca 2 mesecih, nato še brušenje ometa z brusilko. Sicer je od brušenja ometa dalje delal majster, ampak lahko bi tudi jaz, če bi imel čas in orodje. Po raznih ostalih prenovitvenih delih je sledilo novo kitanje vseh sten in pleskanje.

8888

mesija - Assassin's Creep
8. jul 2010
33.795
6.172
113
blizu močvirne prestolnice
To kar je Keber napisal je najbolj OK. Najbolj je vse skupaj pobrusiti do ometa. Če ger omet dol pa nov omet in to je to. Drgač pa je to drag špas, odvisno kaj bo s stanovanjem.

22. jul 2007
13.443
1.682
113
124
Tako kot so ti svetovali, vse dol in na novo prekitat.
Če sam delaš je zamudno, drugače pa mojstra najet kar seveda stane.
Tista rjava plast na sliki je pa lepilo od tapet.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.775
5.924
113
Pa jaz bi pred kitanjem še pošteno z emulzijo prepojil. Na starih ometih se zna kit čez čas luščit.

colos

Pripravnik
12. jan 2008
494
6
18
Pri meni je bilo podobno, samo da niso bile tapete ampak nekaj slojev barve, ki se je luščila. Spraskal sem vse do kolikor se je dalo. Potem je prišel malar in najprej popolnoma prekital vse stene, pobrusil in nato pobarval. Cenovno je naneslo kar precej, je pa narejeno kot je treba. Naslednjič lahko barvam sam. Pa ko ravno prenavljaš poskrbi še za elektriko (razmisli kje bodo vtičnice in stikala). Po možnosti zamenjaj še kable.

jekleni

Guru
1. avg 2007
2.517
843
113
Ah ne,tu gre samo za dotrajane tapete (na drugi strani je kopalnica, ki je pred leti/desetletji puščala; pa še kaj bi se našlo). Ta "omet" gre očitno dol. Potem je opcija tudi nova tapeta.
Ko bo stanovanje predmed dediščine in dedovano ali prodano, bo novi lastnik naredil obnovo vsega. Moja naloga je samo tekoče vzdrževanje.