Svetilke

Bajkman

Majstr
23. jun 2010
3.706
157
63
Očitno se strinjaš, da so tople LED-ice manj učinkovite... Ali pa se motim. In vidiš kje je vrh pri halogenki, pri LED še ni tam, pa še bolj ozek je. Ko bo na tistem mestu in toliko širo, pa še dovolj efektiven, pa bo OK

jest5

Guru
18. avg 2007
25.962
-8.672
113
Malenkost manj učinkovite od hladno belih ja. In konkretno učinkovitejše od katerekoli halogenke.
Ampak ti trdiš, da so neučinkovite in da niso primerne za svetilke
smirk-1.gif

Ozeroma še trenutek prej so bile zate iste, kot nizkotlačne natrijeve
hysterical-1.gif

• Objave ne odobravam
Reactions: endvatri

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.119
4.090
113
Citat:
Uporabnik Ralliart pravi:
Aha ok,ce te prav razumem P serija nima nobenih low/high svetilnosti sam gas do konca kolkr zdrzi, to ni dobro, bi tudi sparoven mode rad imel. Gledam P7 ima 80h delovnih ur z navadnimi 4 x aaa(vrjetn je v tem catch k so 4 baterije), M7Rr pa 20h??? Pa te R serije majo navadne akuje notr al je to spet kej extra?

P7 ima low in hi in turbo, ampak je mehansko vezano na stikalo in pač povezano preko upora al kaj vem kako da pride potem do emiterja nižji tok.

80 delovnih ure je na low, pa še to do stopnje 1lm. Skratka po 80h na low bo baterija svetila kot sveča! Na Hi dela tam do 2h odvisno kakšen baterije uporabiš, po tem času se začne svetilnost nižat.

R imajo litijonski accu vgrajen, nekater kot klasičen vložek nekatere kot specialen. Bistveno pa je da dobiš zraven "kabel za polnit in ti ni potrebno menjavat baterij ampak samo priključiš na kabel/polnilno postajo/avtomobilsko vtičnico (kar pač imaš).

Seveda navadne P serije lahko furaš na NiMH polnilne baterije, pač ko hočeš polnit moraš vzeti baterijo ven in jih dat polnit.

Bajkman

Majstr
23. jun 2010
3.706
157
63
OK, zdaj pa, ker praviš, da si ekspert, daj še eno LED-ico brez tistega modrega hrbta in da ima maksimum tam kot halogenka. Pa da nima tako izrazite špice. Pa njena učinkovitost v Lumnih/W

Te stvari so tiste, ki mene pri LED motijo.
In ne, ne živim v letu 2000, prvo LED svetilko sem si kupil za na kolo leta 2005 (Cateye HL-EL500), ne vem pa, kateri emitor je notri. Potem pozneje sem si kupil nekaj ročnih svetilk, med njimi tudi Magcharger in Fenix TK35. Pa imam tudi ultraire WF-501 z XM-L T6 diodo, pa še eno drugo zoom svetilko z isto diodo. verjetno so to kitajski ponaredki svetilk. Imel sem priložnost dati notri tudi XM-L warm White, res je bila lepša svetloba, žal švohnejša. Se tudi strinjam, da mnogo močnejša od Halogenke na tej moči.
Še enkrat pa trdim, da je svetloba s halogenke veliko lepša. Jo je tudi lažje usmerjat s parabolo. XM-L warmWhite še nisem probal v megli/dimu, je pa bilo malo vlage v zraku in je že bilo bolj moteče kot pri halogenki.

jest5

Guru
18. avg 2007
25.962
-8.672
113
Citat:
Uporabnik Bajkman pravi:
Še enkrat pa trdim, da je svetloba s halogenke veliko lepša. Jo je tudi lažje usmerjat s parabolo. XM-L T5 warmWhite še nisem probal v megli/dimu, je pa bilo malo vlage v zraku in je že bilo bolj moteče kot pri halogenki.
Heh... Manjši kot je vir svetlobe, lažje se ga usmerja z lečami/reflektorji. LEDice so v tem daleč pred halogenkami. Za enako obliko svetlobnega snopa potrebuješ pri LEDici veliko manjši reflektor, kot za halogenko.

Ja, tebi je zgleda oranžna svetloba lepša. Ampak to je le in samo subjektivno mnenje in ne univerzalna resnica
wink-1.gif

• Objave ne odobravam

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.119
4.090
113
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
hysterical-1.gif

Če sem iz vajinih kolobocij prav ugotovil je on ciljal na to da je svetlobni (barvni) spekter LED svetlobe zelo ozek, enako je pri natrijevi ki pač svetijo v zelo ozkem spektru. Če je ta spekter zelo ozek je jasno poraba enerije za enako gostoto svetlobnega toka manjša kot pri full spektru (sploh če je zraven še UV in IR ki ga sploh ne zaznavamo). Preprosto zato so te luči tudi varčne.

Bele LEDice imajo malce drugačen pristop in imajo širši spekter tako da se ne da neposredno pimerjat. Ti (cree) LEDIce v svetilkah so daleč od varčnih LEDic in marsikatera "plinska" žarnica ima boljše izkoristke, je pa res da z gostoto svetlobenga toka na površino sevalnega telesa se težko kaj uporabnega primerja (pa ne mi začet sedaj z lasersko svetlobo ipd. sranjem).

jest5

Guru
18. avg 2007
25.962
-8.672
113
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
hysterical-1.gif

Če sem iz vajinih kolobocij prav ugotovil je on ciljal na to da je svetlobni (barvni) spekter LED svetlobe zelo ozek, enako je pri natrijevi ki pač svetijo v zelo ozkem spektru. Če je ta spekter zelo ozek je jasno poraba enerije za enako gostoto svetlobnega toka manjša kot pri full spektru (sploh če je zraven še UV in IR ki ga sploh ne zaznavamo). Preprosto zato so te luči tudi varčne.

Bele LEDice imajo malce drugačen pristop in imajo širši spekter tako da se ne da neposredno pimerjat. Ti (cree) LEDIce v svetilkah so daleč od varčnih LEDic in marsikatera "plinska" žarnica ima boljše izkoristke, je pa res da z gostoto svetlobenga toka na površino sevalnega telesa se težko kaj uporabnega primerja (pa ne mi začet sedaj z lasersko svetlobo ipd. sranjem).
Ozek je barvni spekter monokromatske LEDice. In vsaj kakor se meni zdi, tega nismo imeli v tej debati.

In ja, natrijeve luči in metalhalogenidne sijalke imajo višji izkoristek od LEDic. Ampak njihova uporabnost v ročnih lučkah je na nuli
grin1.gif

Sicer pa malo pod 80lm/W pri 3A za T4 bin vseeno ni tako švoh ane
zmaga.gif

Nazadnje urejeno:
  • Objave ne odobravam

Bajkman

Majstr
23. jun 2010
3.706
157
63
Upam da vidiš kaj je problem v primerjavi s halogenko:
1577772-XM-L.jpg

Priponke

• 1577772-XM-L.jpg
    1577772-XM-L.jpg
    33,9 KB · Ogledi: 229

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.765
3
38
Ja sej to glede baterij vem, sam zanimal me je glede low/high zadev ker ce tega P7 nebi imela je ze cudno, tista M serija ima pa to preko mikrorpocesorja, ce ma pa P7 prek upora pa je malo cudno ker upor zre, torej bi med low/high varianto ne bilo toliko razlike v dolzini trajanja.

jest5

Guru
18. avg 2007
25.962
-8.672
113
Citat:
Uporabnik Bajkman pravi:
Da za razliko od halogenk dejansko vidiš modro barvo, ki jo halogenka praktično skoraj ne seva
evil.gif

• Objave ne odobravam

Bajkman

Majstr
23. jun 2010
3.706
157
63
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Citat:
Uporabnik Bajkman pravi:
Da za razliko od halogenk dejansko vidiš modro barvo, ki jo halogenka praktično skoraj ne seva
evil.gif

Bravo, končno sva na neki skupni točki. In ta modra je tista, ki moti v megli/dimu. Pa CRI 65 pri XM-L T6

jest5

Guru
18. avg 2007
25.962
-8.672
113
Pa a veš, da je takle izsev več razredov boljši kar se tiče oblikovanja, kot pa izsev halogenke? Z ustrezno lečo lahko narediš praktično kakršnokoli obliko snopa, kar pri halogenki žal ne gre.

• Objave ne odobravam

Bajkman

Majstr
23. jun 2010
3.706
157
63
Ja, potrebuješ lečo. Vsaj meni se zdi parabola bolj ugodna. Škoda je, če je lučka lahka, da daješ notri lečo in ostali šmorn, ki težo se bojim da skor podvoji.

jest5

Guru
18. avg 2007
25.962
-8.672
113
Citat:
Uporabnik Bajkman pravi:
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Citat:
Uporabnik Bajkman pravi:
evil.gif

Bravo, končno sva na neki skupni točki. In ta modra je tista, ki moti v megli/dimu. Pa CRI 65 pri XM-L T6
In manjko modre je pri halogenki tisti, ki ti popači barve, da vse potegne na oranžno
wink-1.gif

65 pri hladno beli ja. Sicer pa ne obstajajo samo XM-L LEDice. No prihajajajoči XM-L 2 bo popravil tudi to pomanklivost.

• Objave ne odobravam

jest5

Guru
18. avg 2007
25.962
-8.672
113
Citat:
Uporabnik Bajkman pravi:
Ja, potrebuješ lečo. Vsaj meni se zdi parabola bolj ugodna. Škoda je, če je lučka lahka, da daješ notri lečo in ostali šmorn, ki težo se bojim da skor podvoji.
Se ne razumeva...
LEDica čisto ok shaja s parabolo. Le malo drugačne oblika je le ta, kot pri halogenkah.
Lahko pa z lečo oblikuješ kakršnkoli snop, kar pri halogenki ne moreš.

Eh, meni se ne da več...
crazy1.gif

• Objave ne odobravam

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
ok zdaj pa konc zajbancije

rabim 2 naglavni luči - poceni in dobri (kitajc/ebay) - za tek in kolesarjenje, eno, ki drži tlak do vsaj 20metrov globine pod vodo ter morda eno za splošno uporabo za v avto/okrog bajte itd.(čim močnejšo)

+ baterije in filavc za vse seveda (lahk tud kako DIY opcijo za filavc, samo bi rabil link do navodil
hysterical-1.gif
)

Bajkman

Majstr
23. jun 2010
3.706
157
63
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Citat:
Uporabnik Bajkman pravi:
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Citat:
Uporabnik Bajkman pravi:
evil.gif

In manjko modre je pri halogenki tisti, ki ti popači barve, da vse potegne na oranžno
wink-1.gif

65 pri hladno beli ja. Sicer pa ne obstajajo samo XM-L LEDice. No prihajajajoči XM-L 2 bo popravil tudi to pomankliost.

Ja, 65 pri hladno-beli, zato sem napisal T6. Če bo XM-L 2 to res popravil, si jo bom zagotovo privoščil, ampak najtoplejšo. Verjetno bo še vedno manj svetila od najhladnejše?
Če bo tudi v praksi v vseh pogledih boljša kot Magcharger (kar XM-L nikakor ni), bo lahko nadomestila Magcharger.

Sedaj pa ne zameri, imam še obveznosti, ki se mi zdi, da se bodo zavlekle pozno v noč zaradi te debate. Predolgo je trajala.
smile-1.gif

Pa oprosti, bil sem žaljiv do tebe, na kar nisem ponosen. Zadnjih pol ure mi je zelo žal. Vidim, da veliko veš o teh zadevah. Se pa ne strinjava eden z drugim, pa se mi zdi, da to ni zadosten razlog za žaljenje. Tudi ti nisi bil vedno prizanesljiv.

Če nisi daleč in če najdeva čas, pa lahko skupaj v pravih nočnih pogojih testirava TK35 vs. Magcharger.

Želim ti lep dan še naprej, kot tudi vsem ostalim v tej debati.

jest5

Guru
18. avg 2007
25.962
-8.672
113
Citat:
Uporabnik KillaKHAN pravi:
ok zdaj pa konc zajbancije

rabim 2 naglavni luči - poceni in dobri (kitajc/ebay) - za tek in kolesarjenje, eno, ki drži tlak do vsaj 20metrov globine pod vodo ter morda eno za splošno uporabo za v avto/okrog bajte itd.(čim močnejšo)

+ baterije in filavc za vse seveda (lahk tud kako DIY opcijo za filavc, samo bi rabil link do navodil
hysterical-1.gif
)
Polnilc
wink-1.gif
)
Zoom ali reflektorsko?

• Objave ne odobravam