SUŠI my style

maiko

Pripravnik
25. sep 2011
56
0
6
Ljubljana
Obišči stran
Ne, gostinskega lokala nimamo.
Čista laika pa tudi res nisva, kar nekaj zgodovine je za nama.
Lansko leto sva med drugim šest mesecev potovala okoli sveta,(že zelo davno sva bila študenta) povsem neorganizirano, sinova sta se pridružila na poti in potem spet odšla.
What a wonderful world!
 

maiko

Pripravnik
25. sep 2011
56
0
6
Ljubljana
Obišči stran
Dentex, glede školjk ena zanimivost: Avstralci in tudi v Novi Zelandiji školjke prodajajo v hladilnikih, ki jih od zgoraj škropijo z vodo.
Tako so školjke stalno vlažne.
Na enem predavanju v Aucklandu so razlagali:
1. školjke imej zavite v cunjo in šele potem daš na školjke led (direkten led školjke ubije)
2.školjka umre če je več kot 5 ur v hladilniku
3.nekaj časa jih lahko imaš v slani vodi
Tam so tudi školjke velike črno zelene. (recimo" dagnje")
 

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
Je pa ena stvar, ki je je škoda.
Ker komentarje imas zanimive.

No, je skoda, da se na vseh poteh nista naučila kako pisati. Ker je res, včasih, precej težko brati tekste.

Pa brez zamere.
San.
 

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
9.999
1.440
113
Citat:
Uporabnik maiko pravi:
Ne, gostinskega lokala nimamo.
Čista laika pa tudi res nisva, kar nekaj zgodovine je za nama.
Lansko leto sva med drugim šest mesecev potovala okoli sveta,(že zelo davno sva bila študenta) povsem neorganizirano, sinova sta se pridružila na poti in potem spet odšla.
What a wonderful world!

Dej, a si lahko še bolj pocukrana. Koliko dreves si že danes objela? Tvoje pisanje razumeti je pa tudi misija vzemi si čas.
 
Nazadnje uredil moderator:

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
Citat:
Uporabnik Davidoff pravi:
Citat:
Uporabnik maiko pravi:
Ne, gostinskega lokala nimamo.
Čista laika pa tudi res nisva, kar nekaj zgodovine je za nama.
Lansko leto sva med drugim šest mesecev potovala okoli sveta,(že zelo davno sva bila študenta) povsem neorganizirano, sinova sta se pridružila na poti in potem spet odšla.
What a wonderful world!

Dej, a si lahko še bolj pocukrana. Koliko dreves si že danes objela? Tvoje pisanje razumeti je pa tudi misija vzemi si čas.

To je zaradi tega, da bomo imeli boljse odvajanje blata.
To namreč podaljsuje zivljenje.
smile-1.gif


Zdaj se moramo pa samo se umivati zaceti, da bo pri moskih manj raka na maternicnem vratu.

(Sorry, grem nazaj na temo
wink-1.gif
)
 
Nazadnje uredil moderator:

maiko

Pripravnik
25. sep 2011
56
0
6
Ljubljana
Obišči stran
Ste že slišali za kalifornijski zvitek (California roll)?
Suši nadevajo na makisu(bambusov zvitek ), tako da je riž na zunanji strani, alga nori pa na notranji, v nadevu so
avokado, vrsta raka, kumara. Philadelphijski zvitek nadevajo z listom na zunanji strani, v nadevu so riž, mehki sir, prekajeni losos, kumara, čebula. Poimenovali so ga po znamki sira Philadelphia. Za Japonce je to „western paleta“, mešanica, ki je ne poznajo. V gostinstvu pa se tudi s slabšo kvaliteto prilagajajo splošnemu okusu.
 

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
Nismo. Tega v Sloveniji ne poznamo! Hvala, ker si nam to predstavila. Res je zanimivo.
 

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
9.999
1.440
113
Citat:
Uporabnik maiko pravi:
Ste že slišali za kalifornijski zvitek (California roll)?
Suši nadevajo na makisu(bambusov zvitek ), tako da je riž na zunanji strani, alga nori pa na notranji, v nadevu so
avokado, vrsta raka, kumara. Philadelphijski zvitek nadevajo z listom na zunanji strani, v nadevu so riž, mehki sir, prekajeni losos, kumara, čebula. Poimenovali so ga po znamki sira Philadelphia. Za Japonce je to „western paleta“, mešanica, ki je ne poznajo. V gostinstvu pa se tudi s slabšo kvaliteto prilagajajo splošnemu okusu.

Napiši kaj več. Tvoje branje je nadvse zanimivo. Morda poznaš Beograjski zavitek? Je tudi kakšen iz Ljubljanje?
 

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
Tudi Ljubljanski zavitek obstaja ja. Skuhas ajdovo kaso, in jo polozis na listnato testo. Nato na njo polozis svinsjko meso, sunko in topljiv sir. Zavijes v zvitek, da je okrogel kot tisti sushi, ki sem ga jedel na Japonskem. Ce prej to speces se potem lazje prilagodis.

Nato zvitek narezes na kolobarje. V pecici ga pustis lahko tudi do 20 minut, ce ga vmes premazes z maslom. Ko je pecen ga postrezes s hrenom. Lakompa tudi z wasabijem, ce ga imas. Ni pa nujno.
To je Ljubljanski zavitek. Sem ga na potovanjih ze veckrat srecal, predvsem najvec tudi kadar nisem imel sinov s seboj, in ko so ze osdli, zato oni zanj se niso slisali. Je menda zelo popularen v Ljubljanski kotlini, kjer sva ze bila, ker je svet cudovit tam.
 

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
9.999
1.440
113
Citat:
Uporabnik Evrofil pravi:
Tudi Ljubljanski zavitek obstaja ja. Skuhas ajdovo kaso, in jo polozis na listnato testo. Nato na njo polozis svinsjko meso, sunko in topljiv sir. Zavijes v zvitek, da je okrogel kot tisti sushi, ki sem ga jedel na Japonskem. Ce prej to speces se potem lazje prilagodis.

Nato zvitek narezes na kolobarje. V pecici ga pustis lahko tudi do 20 minut, ce ga vmes premazes z maslom. Ko je pecen ga postrezes s hrenom. Lakompa tudi z wasabijem, ce ga imas. Ni pa nujno.
To je Ljubljanski zavitek. Sem ga na potovanjih ze veckrat srecal, predvsem najvec tudi kadar nisem imel sinov s seboj, in ko so ze osdli, zato oni zanj se niso slisali. Je menda zelo popularen v Ljubljanski kotlini, kjer sva ze bila, ker je svet cudovit tam.

O kako čudovito si to napisal, življenje je res lepo. Svinjina nas poživi in nas oskrbi z Omega3 maščobnimi klislinami, življenje je res popolno.
Jaz bom tudi povabil moja sinova, mamo, očeta in vso ostalo rodbino, da bodo lahko videli da prečudoviti izdelek iz svinjskega mesa. Morda veš, če lahko narediš Ljubljanski zavitek iz puranjega mesa, drugi sin je namreč musliman in mu svinjina ne tekne.

Hvala za tvoje prečudovite prispevke. Danes se mi je šiptar, ki prodaja burek nasmehnil in mi dal za po peš mesni zavitek iz Kosovoa, kako prečudovito.
 

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
Za purana nam ne bi bilo treba dosti spremeniti, le listnato testo lahko odstranimo. Ampak samo, ce je puran iz proste reje in je bil prej primerno odresen pred usmrtitvijo, drugace to ne bo v redu razen ce ne bo oskubljen od zadnjice proti glavi.

Ko potolces cisto na tanko meso ti priporocam da dodas namesto sunke notri prsut, ki bo bolj primeren temu neznemu lepemu bitju. Pa tudi sir naj ne bo navaden najboje boda uporabis kaksno mocarelo da ne bo sir prekril vsega okusa. No, ko naredis tako licno rolico, kot so nam jo delali Avstralski aboridzini na Novi Zelandiji, potem je cas da vse skupaj zelo na tenko namazes z mesanico domacega akacijevega medu (in nikakor ne kostanjevega, ker ga moj sin ne mara), ter ostre gorcice, najbojse tiste ki jo proizvajajo budisticni menihi na Finskem, kjer smo tudi ze bili.

Le na hitro jo vrzi v ponev da se sprime in da se ne bo odprla med pecenjem v peci kjer je najboljsi ukrajinski plin ker je tisti iz libije ki ima vonj po kozah res neugoden. Ko je puran pecen pa ga narezi postrani, da ne bomo vedno v ustaljenih kalupih krogov, ampak da se osredotocimo tudi na elipse, in ga postrezi z omako iz malo cesna, ki si ga preprazil in zalil z belim vinom, nato pa zgostil s kislo smetano in nekaj bazilike.

To je baje izjemno dobro zrdavilo proti golsi, pa tudi tisti ki so revmaticni bolniki so opazili veliko izboljsanje. Zdaj pamoram iti,k er sina barvata z jupolom, pa me skrbi zanju.

Moderator, oprosti, ne morem si pomagat. Ampak ce normalno preberes moj sestavek je notri cisto uziten recept za puranje rolice, tako da ga prosim ne zbrisat... Me pa zanima ce bo gospa se kaj oglasila...
 

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
Kislice jaz absolutno ne bi vzel ker je ne priporocajo niti v Jani niti v Nasi Zeni.

Najbolj primeren bo, ce ga dobis, kaksen Svicarski rizling ki je rastel med 800 in 1200 metri na soncni legi in prodnati podlagi, tako kot tisti, ki smo ga poizkusali takrat ko smo bili na Azorih. Definitivno pa ne jemati teh novih barikiranih belih, ker je notri samo nezdravje ker ne uporabljajo pravega japonskega hrasta ampak samo ostruzke iz pohorja ki so onesnazeni z negativno energijo in jih je potrebno prej informirati, pa se okus purana se bo izgubil v orehih.

Jaz sem imel dosedaj najboljse izkusnje s tem, da sem zraven odprl eno ali tri steklenice Bele Quele (Klinec, letnik 2009 je dober), ki je sicer bio vino ampak naj te to ne ustavi, pa je slo malo v lonec ostalo pa vame. No tarkat sem tudi spoznal gospoda Sri Visnuja, ki je bil res velik ucitelj ampak o tem kdaj drugic.

Drugace pa tudi tista vina, ki jih pridelujejo menihi na Stajerskem niso slaba, se posebej ker so malo sladka in lepo razbijejo kislost kisle smetane ki pa jo sicer lahko nadomestis tudi z sladko ce te kislost moti. Mene vem da, ker sem bil prej cisto zakisan po organizmu zdaj je pa precej boljse odkar sem zacel jesti vec socivja in uporabljati bide.

Zdaj bom pa RES nehal.