super gretje v avtomobilu

markoman

Fizikalc
19. avg 2007
2.574
17
38
nočem se hvalit, ampak to me pa res navdušuje ...
zdaj v zimskih dneh, ko so temperature tudi pod ničlo, mi v avtu toplo piha že po minuti vožnje. gre za C5 2.0 hdi letnik 2011. a ima avto kaj vgrajeno, kakšen dodaten grelec, da tako hitro toplo piha ...
ker prej se mi je berlingo 1.6 hdi grel tudi po deset minut vožnje ... me je zeblo ko pesa ...

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.106
4.097
113
V moji Amperi tudi začne toplo pihati po 1 minuti (pač 5kW električni grelec). Če pa vklopim pre-conditioning, pa se pozimi vsedem v že topel avto, poleti v ohlajenega.
Če je v trenutku vklopa pre-condtitiona priklopljen na elektriko, električno energijo jemlje iz vtičnice, drugače pa iz baterije.

Kombinacija električnega grelca in električno ogrevanih sedežev pa je sploh milina.

Nazadnje urejeno:

ozze

Majstr
24. jul 2009
2.141
316
83
so se mi zdeli gretje sedežev kar neki - brezveze. Na srečo sem jih dobil v paketu, tako da rečem super stvarca. Prav pridejo tudi tiste nitke v prednjem steklu, ker mi v največjem mrazu webasto ne odtaja stekel. Webasto je super ker segreje tudi ostalo notranjost vključno z volanom.

ozze

Majstr
24. jul 2009
2.141
316
83
k žafran. Sem dal 2000 € zanj dve leti nazaj, s tem da ma aktivacijo preko mobilnega telefona. Se da pa sedaj dobit tudi daljinska aktivacija, ki tudi nese precej daleč tudi preko zidu (baje)

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
2k??? haha... jest sm imel v mislih 700€, da je že drago...

ja, gsm varianta je tud ok!

Chimay

Fizikalc
22. jul 2007
1.519
14
38
37
Dolenjska
Na webastovi spletni strani je cena okoli 1.100 eur, vendar ne piše nič glede montaže - predvidevam, da je dodatno za doplačat, prav tako pa tudi krmiljenje (daljinec)...

Edit: upravljanje stane od 85 do cca 480 eur, odisno ali je preko ure ali na daljinca...

Webasto

Nazadnje urejeno:

SpEkTr

ex mroizo
19. jul 2007
1.553
37
48
45
Z Webastom je milina. Zjutraj se vsedem v topel avto in z ogretimi zici povrhu :)

bigMIKE

Majstr
19. mar 2012
1.263
153
63
V golfu 6 zelo razočaran nad gretjem v mrzlih mesecih... Šele ko ga začneš gonit se zadeva "zbudi".

Smrkc

Fizikalc
24. feb 2009
3.152
22
38
37
6ka ma itak električni grelec tko da nebi smel bit panike glede segrevanja kabine....

smoukar

Majstr
3. avg 2007
4.102
461
83
45
dolenska
Citat:
Uporabnik ozze pravi:
Ima električni grelec, tako kot tudi mondeo.

Kje hudiča ma ta grelec? Pr mojmu mondeotu po par km-jih začne AC lepo dozirat toploto ampak problem je, ko se spuščam v dolino, ker pada temp. vode. Je menjano že vse, termostati (mislim da sta 2 in še en stikal), pumpa, termostatski ventil.
Je pa to kr ena stalnica oz napaka modeotov, vsaj dizla.

Ni ga pa čez gretja zicov in gretja prve šipe
cheer.gif
. Kar se tega tiče je Ford zakon. Ma še kako vozilo to?

rawr

PDA maher
19. jan 2012
6.188
3
38
Verjetno mercedes cl, s pa audi a8, pa bmw 6 in 7 , pa ferariji pa lamboti itd... Al kaj si mislo da ma samo ford to? lol

Kak ma a4 b5 to zrihtano glede grelca? Že po 2-3 kilometrih začne toplo pihat, kmalu zatem pa že vroče, pa lahko celo noč stoji na -5C. Sem bil prijetno presenečen takrat februarja, ko sem ga kupil.

ozze

Majstr
24. jul 2009
2.141
316
83
Citat:
Uporabnik smoukar pravi:
Citat:
Uporabnik ozze pravi:
Ima električni grelec, tako kot tudi mondeo.

Kje hudiča ma ta grelec? Pr mojmu mondeotu po par km-jih začne AC lepo dozirat toploto ampak problem je, ko se spuščam v dolino, ker pada temp. vode. Je menjano že vse, termostati (mislim da sta 2 in še en stikal), pumpa, termostatski ventil.
Je pa to kr ena stalnica oz napaka modeotov, vsaj dizla.

cheer.gif
To imajo le novejši modeli MK4 http://www.talkford.com/topic/191592-does-the-the-car-have-an-fuel-burning-heater/
drugače pa mislim da ima tudi BMW nek podoben sistem gretja prednjih stekel (nekoč nekje zasledil ne vem kje, če se prov spomnim)

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.479
449
83
Citat:
cheer.gif

Ne... Mercedes je želel vgradit v S klaso, pa je zadeva preveč hight-tech zanje. Baje bo imel Lexus od 2014 dalje, ampak samo v nabolje opremljenih različicah. Sistem so razvijali skupaj z BMWjem, pa so bavarci odstopili od projekta zaradi previsokih stroškov in kupcem rajši ponujajo volnene dolge gate in gumijast brisalec/drzalec za na prst nataknit.

rawr

PDA maher
19. jan 2012
6.188
3
38
Citat:
Uporabnik tomi pravi:
ti maš bencinarja, ki se bistveno prej segrejejo
smile-1.gif

To vem ja, da se bencinarji prej zagrejejo, ampak pred tem sem mel xsaro, isto bencinar, pa se ni tak hitro zagrela.Pa je 2 leti razlike med avtoma.Poleg močne klime, so očitno vgrajevali tudi dobre električne grelce.
smile-1.gif

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.161
4.147
113
Dejte ločit dodatni el. grelec in pa dodatni (serijsko vgrajen) bencinski/diesel grelec. Slednjega ima precej vozil, tudi "starejših", gre v bistvu za licenčne webasto grelce (ali podobne) ki začnejo greti hladilno tekočino takoj po zagonu motorja.

Če ima vozilo el. grelec mora začeti greti "takoj" oz. občutno toplo začne pihat po minutki ali dveh, če ne piha takoj potem gre za gorivni grelec ki samo pomaga motorju ogrevat hladilno.