Uporabljate neposodobljen brskalnik. Ta ali druga spletna stran morda ne bo prikazana pravilno. Posodobite brskalnik ali uporabite alternativni brskalnik.
Ogledoval sem si Canona S 5 in povsod omenjajo pojav šuma na sliki nad 200 ISO. Me zanima kako se rešiš tega šuma, oziroma zakaj potem sploh je ISO 200 +, če pa so nad to vrednostjo vidne pike, šum...?
Citat: Uporabnik Katunga pravi:
Ogledoval sem si Canona S 5 in povsod omenjajo pojav šuma na sliki nad 200 ISO. Me zanima kako se rešiš tega šuma, oziroma zakaj potem sploh je ISO 200 +, če pa so nad to vrednostjo vidne pike, šum...?
Šuma se ne moreš rešit - obstaja sicer photoshop, ampak kaj dosti ne moreš narest.
Visoki ISO podatki so zgolj marketinška poteza. Bolj kot ta podatek, ti o količini šuma povesta podatka o fizičnih dimenzijah senzorja ter količina pikslov na tej površini = gostota pikslov.
...a lahko še kaj na kratko poveš o velikosti senzorja v praksi, ker nisem siguren, da bom kaj razumel, če se spravim zdej brat dolge angleške razlage...
Tukaj imaš lepo razloženo kakšne so velikosti.
Šum je v bistvu odvisen od pixel pitch (velikost posameznega pixla). Torej večji je pixel, boljše je. To pa lahko dosežeš na dva načina: večji senzor ali manj megapixlov.
Ampak ker pri kompaktih nekako ne dajejo večjih senzorjev not, pixle pa navijajo v višave, je potem rezultat v visokem šumu pri že dokaj nizkem ISO.
Ta stran uporablja piškotke, ki vam pomagajo prilagoditi vsebino in funkcionalnosti ter obdržati prijavo, če ste registrirani.
Z nadaljnjo uporabo tega spletnega mesta soglašate z našimi piškotki.