Suh, dražeč kašelj (sploh pred spanjem)

raners

Majstr
4. mar 2008
2.814
439
83
Hej.

Situacija je taka: pred tednom sem imel rahlo vročino, ki je trajala 1 dan (sem vzel lekadol in odležal 1 dan). Drugi dan sem se počutil dosti boljše in začel malo kašljat. Tretji dan sem se že počutil odlično, kašljal pa sem že bolj. Sedaj je od bolezni 1 teden in kašljam kot stari ded (predvsem zadnje tri dni/noči). Še najbolj pa mi gre na živce, ker najbolj kašljam ravno pred spanjem (očitno te, ko se umirim) in ne morem zaspat.

Torej, kako se rešiti tega suhega, dražečega kašlja? Drugače se sicer počutim odlično, le kašelj me matra. Pred dvema dnevoma sem začel pit Slezov sirup, ki trenutno olajša kašelj, vendar mi včeraj ponoči ni nič kaj pomagal.

Kaj spijete/pojeste, da se rešite suhega, dražečega kašlja pred spanjem? Jaz sem včasih polizal en karamelni bonbon in je tudi pomagalo. Kaj pa ostali?

Kibibi

ubloonie
20. jul 2007
3.291
0
36
Liker iz kutine menda pomaga proti kašlju
grims-1.gif

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Citat:
Uporabnik ynos pravi:
Mene je tudi danes zagrabilo. Pljuča in grlo. Bom probal z medom.

Malo manj klimo uporabljajte, sploh prve dni
grin1.gif

Meni pomaga kakšen čaj pred spanjem, nekaj toplega lahko tudi mleko.

Je pa to normalno za virozo, kašelj traja kakšen teden ali dva. lahko pa kupite tudi sirup proti kašlju ali tablete..... kar pač prodajajo v najbližji lekarni
grin1.gif

LP

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.414
3.805
113
davorinm.wordpress.com
Klimo mamo pokvarjeno v pisarni.
jezen.gif
Edino doma sem jo sem pa ke prižgal. Lahko pa da je kriv prepih v pisarni, ker ni delala klima, smo imeli vse odprto.

Važno, da (še) ni vročine. Švicam neki velik glede na to, da ležim, verjetno soparno.

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Znojenje je značilno za obolenja dihal - normalno brez panike
tongue-1.gif

Mene ročna klima vedno zje*e, zdaj prakticiram tako da jo ugašam vmes
grin1.gif
Lahko da je zaradi prepiha ja......

gretzky

barbarski, nasilni, objestni motoristični norec
6. avg 2007
5.856
0
36
49
evo me
ksz...
Je že kdo preizkusil čaj iz bezgovega cvetja? "Stare mame" pravijo, da naj bi pomagal, pa me zanima, če je kaj na tem.
Bi posušil bezeg, saj smo pri nas v zimskih mesecih kar precej bolani, največkrat gre za prehlade, po katerih se kašlja še kar nekaj časa.

ribicija

Guru
4. sep 2007
2.395
1.399
113
Mene je tako staje pripeljalo pred dobrim mesecem v bolnico (glej temo malo nižje). Res pa je da sem jaz imel skoz malo vročine (37.0 - 37.2). Tako da pojdi do zdravnika če ni bolje.
Sicer pa kje so naši alter zdravniki?

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Težava je v tem, ker je kašelj izjemno nespecifičen simptom. Lahko je nekaj povsem nenevarnega in nepomembnega (blago vnetje zgornjih dihal po kakšnem prehladu...), lahko pa je začetek kakšnega emboličnega dogodka, perikarditisa ali celo karcinoma.

Kašelj (sploh dalj časa trajajoč) MORA čimprej k nekomu, ki ima stetoskop (in ga zna uporabljati). Od tam naprej pa po potrebi še na nadaljnje preiskave.

Ravno zato je ta debata relativno brezpredmetna. Najverjetneje bodo placebi naših babic sicer povsem zadostovali (glej prvih 5+ nasvetov), nihče pa ne more tega z gotovostjo trditi in ravno zato tovrstnih tem raje ne komentiram.

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.414
3.805
113
davorinm.wordpress.com
Očitno neka viroza. Pljuča in grlo boljše, čist mi je začelo iz nosa tečt, utrujenost in rahla vročina.

Včeri šel v trgovino, pol zaspal za 4 ure, dans šel v BTC nekaj iskat, potem takoj zaspal za 3 ure. Bo jutri zanimivo vidt, kako bo na šihtu.

Nazadnje urejeno:

ChaoRen

Fizikalc
21. jul 2007
5.409
0
36
124
Lahko je tudi sezonska alergija razlog za tak kašelj. Vsaj pri meni je bilo tako.