Sudoku

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

V bistvu sem popoln začetnik, tako da se vnaprej opravičujem, če je vprašanje neumno...

Kako logično rešiti tole "končnico"? To, da v enem izmed polj z dvema opcija izberem eno in poizkusim, kako se izide, mi je jasno.

Zanima, če dejansko obstaja kak sistem, kako se odločiti, kako naprej.
818071-Sudoku.PNG

Priponke

• 818071-Sudoku.PNG
    818071-Sudoku.PNG
    188 KB · Ogledi: 659

tjuren

Fizikalc
19. nov 2007
2.440
1
36
Kako mi grejo na živce taki vpisi. Pa zakaj imamo potem forum?? Vse kar potrebuješ je na googlu, torej?

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
ne da se mi it zdaj čez, če je še kje kak, ki ga lahko logično rešiš, ampak vem, da ko sem enkrat kupil en sodoku v trafiki (od lahkih do težkih) se težkih brez ugibanja ni dalo, takrat sem se potem tega tudi naveličal, ker mi pač ni cilj, da rešim zadevo z ugibanjem

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
noben suduku se ne rešuje z ugibanjem. vsak ima logično rešitev. samo poznati jo je treba!

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Verjetno je mislil, da v primeru, da imaš malo začetnih cifer, moraš ugibat oz. poskusit več kombinacij, dokler ne najdeš pravo.

lager

Pripravnik
3. dec 2008
383
1
16
Evo sem si uzel 5 minut, pa sm rešu, začel sem nekje kjer sta dve številki, vzel eno in nato na podlagi drugih razpletel kolikor daleč brez ugibanja, ker če ugibaš pri postopku ki si ga ugibal, je možnost napačne odločitve še toliko višja. Ko sem videl da se pač ena cifra ne razplete, sem vzel drugo, in je prišlo. Ne vem kake hude logične postopke bi tukej rabu.
818126-818071-Sudoku.JPG

Priponke

• 818126-818071-Sudoku.JPG
    818126-818071-Sudoku.JPG
    85,3 KB · Ogledi: 533

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik msenjur pravi:
noben suduku se ne rešuje z ugibanjem. vsak ima logično rešitev. samo poznati jo je treba!

aja? no spodaj je eden že rešil ta zgornji sudoku... kako? z ugibanjem

imaš 2 možnosti in moraš uganit katera je prava, to, da izbereš eno in probaš rešit in ko vidiš, da je nekaj narobe začneš z drugo je zame ugibanje

_jolly_

Fizikalc
3. sep 2007
2.141
2
38
težji je sudoku, več potez vnaprej moraš rešit. lahko pa tudi poenostaviš z ugibanjem ja.
tongue-1.gif

Baltazar

Pripravnik
17. sep 2007
955
0
16
Samo to kar ti govoriš ni ugibanje, ampak pregledovanje možnih kombinacij. Sej pri šahu tudi ni ugibanja, samo vnaprej pregledaš določeno število kombinacij.

lager

Pripravnik
3. dec 2008
383
1
16
Citat:
Uporabnik Baltazar pravi:
Samo to kar ti govoriš ni ugibanje, ampak pregledovanje možnih kombinacij. Sej pri šahu tudi ni ugibanja, samo vnaprej pregledaš določeno število kombinacij.

Seveda, zato pa maš na začetku lažjih sudokujev nekaj očitnih rešitev, da ti zooži ostale možne kombinacije. Sej tle ni neke univerzalne formule
bonk.gif

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Točno tako kot si napisal!

V večini primerov gledaš odnose med številkami in iz njih sklepaš, katera številka je možna v katerem kvadratu... ko to zreduciraš na eno samo - jo vpišeš v kvadrat.

V tem primeru je (najbrž?) potreben brute-force. Na slepo vpisuješ številke, dokler bodisi ne trčiš ob napako ali pa do konca rešiš uganko.

Zanima me, če je v tem primeru še kak drug način kot omenjeno poizkušanje.

vizzzi

Pripravnik
10. okt 2007
370
0
16
Oj,

v taki situaciji, kjer imaš veliko celic z dvema kandidatoma lahko uporabiš en 'trik'. In sicer si izbereš eno polje, jaz sem si izbral npr. polje z 1 in 3 v levem zgornjem kvadratu. Potem si pa označuješ, katere številke bi bile v ostalih poljih, če bi bila v tem polju 1. Ko se ti ustavi, ponoviš postopek še z drugim kandidatom, v tem primeru je to 3. Če prideš do iste številke v nekem kvadratu po dveh poteh, potem je tista številka sigurno tam.

Mal neredno razložit, ampak iz slike ti bo vse jasno.
818203-818071-Sudoku.png

Priponke

• 818203-818071-Sudoku.png
    818203-818071-Sudoku.png
    190,2 KB · Ogledi: 478

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
Hmmm...

Torej če prav razumem, si na koncu "fiksiral" dvakrat podčrtano trojko desno na sredini? Ta je absolutno tam, ker prideš iz obeh začetnih predpostavk do istega rezultata. Ena od začetnih predpostavk je zagotovo pravilna, zatorej bo tudi ta številka zagotovo tam. Potem pa zgradiš pravilno rešitev od tam nazaj.

I like it very much!!

Hvala!

vizzzi

Pripravnik
10. okt 2007
370
0
16
Ja, sem pozabu označit. Trojka je sigurno tam. Naprej pa seveda ni problem.

Ni za kaj.

noker

Pacijent leta 2016
19. sep 2007
4.499
0
36
(sorry, pozabil) KSZ

Tudi sam sem na začetku reševal Sudoku tako, da sem v vsak kvadratek napisal, katere cifre bi lahko bile notri, pa premišljeval, tuhtal...pa še ni šlo.
Danes ti rešim vsak Sudoku (no, vsaj tiste iz knjig Petea (priimek?), ki jih dobiš v knjigarni (jih je 5 ali 6). Tisti žepni so pa itak simpl, vsaj velika večina njih.
Z nasveti ti žal ne morem pomagat, se pač navadiš in gre. Ne uporabljam več unih malih številkic v poljih, preprosto pogledam, katere številke ni v vrstici/ stolpcu, pol pa za vsako polje ugotovim, katera cifra paše noter. Mogoče je še najlažje, da pogledaš, katerih cifer je največ v določenem Sudoku, pa začneš s tistimi (recimo, da je vpisanih že šest osmic, zapolniš še ostale tri).
Meni je bilo na začetku težko, komaj sem rešil kako dvojko, kaj šele trojko, danes so mi pa zanimive le še petke in navzgor ...
Sem pa poskušal tudi s Kakurom, tisto mi pa ne gre ... se niti nočem polotit.
Pol mi je pa že ljubši Scrabble .... OK, ampak to je že povsem druga zgodba ... (miselna, a drugačna)

Nazadnje urejeno:

pediater

UDBA
18. jul 2007
11.892
0
36
43
kakuro...
zmaga.gif

Sudoku mi je že zdolgočasen, po moje zato, ker je oblika vedno ista in me to ubija.

Sem pa enkrat dobil "gobelin" križanko. Imaš številke spodaj in zgoraj, potem pa preračunavaš kje se kvadratek pobarva - na koncu pa dobiš ven sliko.
zmaga.gif

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik pediater pravi:
kakuro...
zmaga.gif

Sudoku mi je že zdolgočasen, po moje zato, ker je oblika vedno ista in me to ubija.

Sem pa enkrat dobil "gobelin" križanko. Imaš številke spodaj in zgoraj, potem pa preračunavaš kje se kvadratek pobarva - na koncu pa dobiš ven sliko.
zmaga.gif

morda številke levo in zgoraj? ker zgoraj in spodaj bi bile iste številke
smile-1.gif

je bila na izklopu pred kaj pa vem, 2 mesecema približno ena povezava do ene take flash igre

evo sem šel poiskat: picross quest

pediater

UDBA
18. jul 2007
11.892
0
36
43
To je to, ja.
cheer.gif

Sem se mal zatipkal in namesto levo napisal spodaj.

Če kje kdorkoli to izsledi, naj mi prosim javi.
aplauz.gif

Takole pa to izgleda:
picross.jpg