Subvencije za samozaposlitev so bile premale???

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.257
7.048
113
Ne more se tudi nekdo iti s.p., če ni ustavljen poselj no.

s.p. ni bil nikoli mišljen za takšno oblika posla, kot nekateri mislite, ravno zaradi se je tudi pred leti govorilo, da se bo takšna oblika "podjetništva" ukinila in ravno zaradi tega je naš s.p. edinstven na svetu.

Če se ti zdi, da je izterjava denarja tako enostavno, pa evo priložnost, odpri izterjevalni servis.

predvidevam tudi, da si iz kakšnega "IT" sektorja, imam prav?

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.257
7.048
113
Citat:
Uporabnik softi pravi:
še enkrat

imam 50k. sem na cesti. vzamem subvencijo. odprem sp in sem grem posel. vegrad ne placa. ostanem brez 50k in imam abgercek

imam 50k, sem na cesti,m vzamem subvencijo, polozim kapital, odprem doo in se grem posel. vegrad ne placuje..spusim bager, al pa vlagam svoj denar, placujem..na koncu ne gre vec. vegrad ne placa..imam bager

kaj je rzalika..v obeh primerih imam bager, nimam denarja..al pa se bagerja nimam..mam pa dolg do vegrada. kaj je rzalika

razlika je v tem, da v prvem primeru si bedak, v drugem pa podjetnik.

sad

Guru
24. avg 2007
21.194
9.831
113
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Ne more se tudi nekdo iti s.p., če ni ustavljen poselj no.

s.p. ni bil nikoli mišljen za takšno oblika posla, kot nekateri mislite, ravno zaradi se je tudi pred leti govorilo, da se bo takšna oblika "podjetništva" ukinila in ravno zaradi tega je naš s.p. edinstven na svetu.

Če se ti zdi, da je izterjava denarja tako enostavno, pa evo priložnost, odpri izterjevalni servis.

predvidevam tudi, da si iz kakšnega "IT" sektorja, imam prav?
In kje je naš s.p. tako edinstven? Za kakšne oblike delovanja pa naj bi bil primeren? In zakaj recimo en, kateri prodaja maže za obraz s prometom 50 jurčkov letno ne bi imel s.p.-ja temveč d.o.o.? In glede spušenja celotnega premoženja, ker odgovarjaš z njim? Ja, jeb.emu no, če ne poskrbiš za plačilo in prodajo tistim, kateri tudi mislijo plačat, potem si pa ja en malo loleka. In jeb.at ga ja, takrat boš spušil vse. Ampak si si večinoma sam kriv. Delno je pa tudi država, ker recimo dovoli, da neplačniki kar v nedogled obstajajo, namesto da bi se jih zaprlo. Pa to ni naloga države, da se razumemo, država mora samo zagotoviti okolje v katerem bo nategun takoj spokal kovčke, ker ga bodo dolžniki spravili v stečaj. Ne pa, da se gremo večletno životarjenje v katerem dolg samo narašča, ta pravi si napolnijo žepe, ta mali pa spušijo vse Najbolje je pa še to, da celo faking država vloži v taka podjetja naš denar (Vegrad recimo). Ne banana republika, še za kisle kumarice nismo....
uf-1.gif

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.543
5.090
113
Citat:
Uporabnik darjan pravi:Ne more se tudi nekdo iti s.p., če ni ustavljen poselj no.
Ne razumem
confused-1.gif

Kak ustavljen poselj ali pasulj?
Ali si imel v mislih, da ima vsak, ki odpre posel s 5000€ vnaprej dogovorjen posel za 50.000 € in potem to po malem fura, sicer nima smisla, da se to gre. Zanimivo, da niti danes veliki podjetniki niso tako začeli. Če želiš, denimo podjetniki na področju IT-ja (Gates, Jobs, Zuckerberg). Mislim, da noben ni imel neke garancije za prve kupce, ko so se začeli "igrati".

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.257
7.048
113
Lep primer je danes poplava raznih "web designerjev" in "programerjev", ki veselo odpirajo s.p. in mislijo, da bodo razturali. Potem pa gredo v nek projekt, seveda ceneje kot "normalne" firme, jih neka firma nategne in ne dobijo plačano, potem pa v jok.

Zakaj sem rekel ustavljen poselj, da se človek ne zajebe, kar se s s.p. takoj lahko. Če je nek posel noviteta, se naredi konkreten poslovni načrt, poišče morebitne partnerje, investitorje in potem odpre d.o.o. in normalno fura firmo. Če pa je nek posel že "utečen", recimo sosed jože je zidar na črno, pa ni problema odpret s.p. in lepo nadaljevati.

Seveda bodo vedno Gates-i, ampak to so le izjeme, ki potrdijo pravilo.

Problema v našem sistemu ni, je kar lepo zastavljen, če bi se ga ljudje držali. Ampak to pri nas pač ne gre.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Citat:
Uporabnik softi pravi:
še enkrat

imam 50k. sem na cesti. vzamem subvencijo. odprem sp in sem grem posel. vegrad ne placa. ostanem brez 50k in imam abgercek

imam 50k, sem na cesti,m vzamem subvencijo, polozim kapital, odprem doo in se grem posel. vegrad ne placuje..spusim bager, al pa vlagam svoj denar, placujem..na koncu ne gre vec. vegrad ne placa..imam bager

kaj je rzalika..v obeh primerih imam bager, nimam denarja..al pa se bagerja nimam..mam pa dolg do vegrada. kaj je rzalika

razlika je v tem, da v prvem primeru si bedak, v drugem pa podjetnik.

a izdaš s čim s eukvarjaš.

v obeh primerih si antegnjen, država ni psokrbela za svojo nalogo, ti si pa ostal brez vsega. pa bil bedak, podjetnik ali nobelovec.

in danes imas 100 doo v riti zaradi enplačnikov..celo dd...in..v cem se razlikujejo od sp-ja

če mene vprašaš..nimaš pojma kaj govoriš, ali pa se ne zavedaš kaj govoriš in se ti sanja ne kako je stanje.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.257
7.048
113
no, ne vem zakaj bi nekdo, ki ima 50k sploh hotel subvencijo...verjetno je tudi ne bi dobil.

doo pa mislim, da ne dobijo subvencije, bi bila rahla neumnost, če bi jo.

kot rečeno, pri nas se pretirava s temi s.p.-ji in zato je tako slaba statistika, vsak ki "ve" kaj bi rad delal, leti odpret s.p., potem pa itak velik osip konec leta, dveh...saj ne moremo imeti državo polno s.p.jev.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
spet.

mam denar v zepu. prosim za subvencijo..al pa ce ne

na koncu grem v kuhac..ker mi niso palcevali..kdo je kriv. bager, petrol, nafta

dej mi odgovor na vprašanje kaj dlaš..ker nekak sem imel v mislih, da si v podjetniskih vodah..danes pa s emi zdi, da si srednjesolec..sem zmeden. pa brez zamere

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.257
7.048
113
ne morema razpredat ideje "imam denar v žepu" ker je preveliko posploševanje. ampak nekako tako je, če imaš doo, daš stečaj, pa če si komu dolžan, nisi nič kriv, razen denar ki ga vložiš si zgubil. pri s.p. pa boš moral vrniti vse, kar si komu dolžan, če pa kdo tebi dolžan, pa itak ne boš dobil, ker nimaš denarja, da bi odvetnike najel in izterjal, medtem ko pri doo prevzame zadeve stečajni upravitelj in lahko zadeve izterja.

glede krivde pa...je bil poslovni načrt, če je bil, kje se je zalomilo? če si šel v posel s vegradom, je delno krivda tu, vsem jasno da nategujejo že leta in leta.

o osebnih zadevah pa zgolj ob piru
wink-1.gif

drmr

Pripravnik
27. feb 2009
379
0
16
dolenska
Citat:
Uporabnik Pepe pravi:
Citat:
Uporabnik darjan pravi:Lokalni mehaniki, vodovodarji, malarji, zidarji....pa so itak zelo iskani in jih praviloma delo samo najde.
V našem kraju je mehanik, ki že, odkar pomnim, ni niti enkrat imel reklame ali kaj podobnega.
1. Niso vsi ljudje mehaniki in vodovodarji. Se že danes najde kak, ki se hvali, da to je, pa bi bilo za stranke veliko bolje, če ne bi bil. Torej si ne želimo, da vsak brezposelni postane obrtnik stroke, ki je ne obvlada niti strokovno.
2. Eno je ustaljen posel, ki ne rabi reklame, drugo pa je nov posel. Takrat pa moraš nekje najti stranke. Ne morejo biti sami taki s.p.-ji, ki so bivši firmi nelojalno ukradli stranke in izključno na teh gradijo svoj posel.

Glede izterjave: ljudje, ki bi radi živeli od svojega strokovnega dela, gredo po sili razmer tudi v posle, ki so rizični. Je butasto, ampak se jih da razumeti. Računajo, da bo pogodba in pravna država dovolj, da dobijo plačilo za opravljeno delo. Načeloma bi tako tudi moralo biti. Ali rabimo vzporedno državo, ki bo znala izterjati rizične terjatve?

10.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.257
7.048
113
Pogodba in pravna država je tudi sedaj dovolj, zalomi se, ko tudi tista druga firma nima denarja.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
narobe gledaš na vse.
že to, da z doo ostaneš dolžan, a nobenemu dolžan je napačno. in to je problem pravne drzave.

ker doo odpret je pa pichkin dim.

ostalo ap drzi. ampak to nisi kriv ti, ampak drzava, ki nima urejenega placilnega sistema. v jugi je bil. dane spa..lahko si dd in gres v stecaj zaradi neplacnikov. nima veze oblika.
da je pa najsklabse biti sp, ce ti ostanes dolzan, je pa tudi jasno..sam o tem nismo govorili.

sad

Guru
24. avg 2007
21.194
9.831
113
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
no, ne vem zakaj bi nekdo, ki ima 50k sploh hotel subvencijo...verjetno je tudi ne bi dobil.
Zakaj pa ne? Če ti to država omogoči je vsaj nekaj, da dobiš od nje nazaj. In dobil bi jo, če bi izpolnjeval zahtevane pogoje in bil pravočasen. Pa makar ima 1 MIO na računu.
Vidim, da ti niso ravno jasen realen svet.
tongue-1.gif

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.543
5.090
113
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Pogodba in pravna država je tudi sedaj dovolj, zalomi se, ko tudi tista druga firma nima denarja.
Problem je, da se da denar "preseliti" na drugo frimo, prva pa ostane pač dolžnik in v stečaj. Te stvari je težko dokazati, to priznam in sam gotovo za večino primerov ne bi znal nič bolje kot pravosodni organi. Imajo pa denimo v Avstriji zanimiv sistem, ki podjetniku preprečuje biti podjetnik v nekaterih "slabih praksah" v prejšnjem podjetju (npr. neizplačilo plač delavcem) za določeno število let. Pri nas zpreš en d.o.o. in si direktor in/ali večinski lastnik drugega, pa ti noben nič ne more.

P.S.: Avstrijskega sistema ne poznam. Gledal sem le eno oddajo o stanju pravic delavcev pri nas in v soseščini. Tam je bilo omenjeno, da razni stečaji niso ravno "nekaznovani" za poslovodstvo in lastnike. Ali jim to dobro funkcionira ali ne, jaz ne vem.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.257
7.048
113
Torej si že sam nakazal, kako se izogniti problemom. Najdeš samo reliable firme, na ajpesu imaš register in komot lahko pogledaš, če je direktor firme, s katero hočeš sodelovati, že kdaj kje naredil napako. Kot sem že rekel prej, če gre nekdo v posel s vegradom stavi veliko na kocko, človeška naivnost ne pozna meja.

Nategatorstva noben sistem ne bo iztrebil, saj izvira iz dna človeške duše. In pameten, izkušen človek, se ga bo izognil, mnogi pa bodo seveda nasedli, predvsem tisti, ki bi radi na hitro ogromno zaslužili.

Thrivial

Majstr
19. avg 2007
3.746
255
83
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Kot sem že rekel prej, če gre nekdo v posel s vegradom stavi veliko na kocko, človeška naivnost ne pozna meja.

Ponudba/povpraševanje.

V firmi kjer sem včasih delal je bilo izdanih kar nekaj računov za Vegrad in še v mesecih, ko so vsi mediji trobili o Vegradu, so bili vsi plačani. Sicer iz različnih hčerinskih firm, enkrat celo direktno prek ministrstva za kulturo, ampak denar je bil na računu. Izključno dobava PO plačilu računa in ker je šlo za izdelke, kjer je ponudbe malo, povpraševanje pa dokaj veliko, se je to dalo. Razni keramičarji, električarji, vodovodarji in podobni obrtniki, pa seveda ne morejo zahtevati 100% avansa, pogodba pa vseeno zveni dobro...
smirk-1.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.257
7.048
113
Da, to pa zato, ker je tudi poplava teh obrtnikov, podobo je v "IT" svetu, vsaka vas že ima programerja, itak da ji večina najebe.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
pa kakšen ajpes no..pa kake ti trosiš

danes vsi veste, d aje vegrad kritičen, pa sct..ja..to ve že [censored].

a kdo ve kako je z državo
kako plačuje dars
kako plačuje ministrstvo za javno upravo
kaj pa kako plačuje mercator
al pa petrol
mogoče terme æatež
al pa krka
kaj pa mol