Subaru

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.883
4.606
113
Od 2016 dalje so hybridi, mi imamo 2017 in v 100tkm je šel akumulator in dva kolesna vijaka (preveč zategnil zimske). Po občutku bo šel dokler ga rja ne požere..
Na slovenskem trgu, V EU se je prejšnjo (pred 2021) generacijo prodajalo normalno tudi z klasičnim bencinarjem.

Za 4wd je treba vedet da so hibridi pri rav4 vedno s cirkularjem zadaj, ne s kardanom. Skratka bolj smeh od 4x4.

• Všeč mi je
Reactions: Zanzibar

matjazy

Fizikalc
3. jan 2008
277
173
43
Po mojem ne boš falil s kakšnim avtom, ki ima VW 150 konjski 2.0TDI. Teh avtomobilov imaš malo morje, praktično vsi VAG SUVi ponujajo tudi 4x4. Minimalna poraba, zadovoljiva zmogljivost in zanesljivost, dober pogon. Pa ni težko najt nekoga, ki zna to servisirat.
Tast in tašča imata audije, A6 allroad in Q2. Oba zadovoljna, nobenih problemov. Živita na 900m nmv, tako da je snega precej.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.883
4.606
113
VM motori je delal originalno ladijske motorje, kasneje motorje za mehanizacijo ipd. skratka heavy duty dizle. Na trg avtomobilov so prišli po naključju, ko so angleži rabili dizel za prodajo v "evropi" kjer so bili bencinski V6/V8 nezaželjeni po naftni krizi. Tako da Rover/LR grupa je bila prva, ki je posvojila te motorje. Potem so sledil američani (jeep/chrysler/dodge) iz istega razloga (v USA ni obstajal trg za nizkokubične dizle), še kasneje pa so iz istega razloga "licenco" kupili korejci (hyundai,kia,daewoo). Vmes najdemo na listi tudi japonce v določenih modelih, kot je recimo Toyota, Isuzu ipd., razlog je bil vedno isti ... vozila niso bila primarno delana za evropski trg in so z prilagoditev na zahteve potrošnikov rabili hitro rešitev v obliki obstoječega motorja ki je bil že na voljo na trgu.

Korejci so sami delali motorje s precej prilagoditvami tekom proizvodnje, za razliko od ostalih znamk kjer so večino izdelave naredili italjani. Tako da ti korejski crdi so bili dejansko druga liga v zanesljivosti in na splošno ne spadajo pod slabe motorje, sploh v kasnejših letnikih.

Fiat z JTD nima direktne povezave z VM, razen da so ga vmes zaradi prevzema s strani GM si lastili in ga izkoristili za proizvodnjo par modelov JTD motorjev. Je pa tudi res da v veliko dizlih (izven prej omenjenih), se najde VM motori komponente, ker so delali tudi razne polizdelke za dizel motorje.

ksi

Fizikalc
23. avg 2007
181
77
28
Na slovenskem trgu, V EU se je prejšnjo (pred 2021) generacijo prodajalo normalno tudi z klasičnim bencinarjem.

Za 4wd je treba vedet da so hibridi pri rav4 vedno s cirkularjem zadaj, ne s kardanom. Skratka bolj smeh od 4x4.
Čisto uporabna zadeva za sneg (preizkušeno v praksi). Za brezpotja ni. Glede 2wd kot noč in dan.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.883
4.606
113
Čisto uporabna zadeva za sneg (preizkušeno v praksi). Za brezpotja ni. Glede 2wd kot noč in dan.
Ja v teoriji in v klasičnih voznih razmerah deluje, ne rešuje pa understeera, sploh pri višjih hitrostih, pri speljevanju v klanec pa zadnja os ne omogoča dovoljšno predvsem pa ne enakovredno doziranje navora. Za po parkirišču driftat mogoče zmore še nekako, pri 90km/h pa zadek nima neke kontrole. Sem testiral trenutno generacijo RAV4 in glede teh voznih lastnosti bil kar precej razočaran (poleg klasičnih manjkov ki se tičejo hibridnega pogona, same cene glede na ponujeno, dejansko celo zanič ekonomije/porabe itd., je bila vožnja z hibrid rav4 4wd dejansko final "no-go").

Mogoče so moje zahteve okoli teh stvari precej visoke, ampak sum je da se 4wd verzija splača doplačat za specifične potrebe, nikakor pa ni to 4wd kot bi si vsakdo predstavljal in bi ga uporabljal.

• Haha
Reactions: Najbolji