Študentsko delo in pokojnina

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Pri vsem neskončnem zgražanju, kako je sistem nefer in da ga je treba zato "nategnit", delate eno izredno pomembno napako.

Trdite, da boste pokojnino dobili šele čez 30 let (ili tamo nekde).

Kje to piše?

Da boste šele takrat dobili pokojnino?

Mogoče jo boste dobili že jutri...
d055.gif

Niso vse reči tako preproste, kot navidez izgledajo...
smile-1.gif

(tako pomembne odločitve se sprejemajo s trezno glavo.press)

MAKY_

Fizikalc
10. nov 2007
1.199
2
38
Obišči stran
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:
Saj smo že napisali... pokojnine niso odvisne od tega, koliko denarja si "našparal", ampak koliko ga prispeva v blagajno aktivna populacija.
no to jaz že vseskozi trdim... in ker je toliko faliranih študentov (par 10000), ki so študentje samo zato, da delajo preko ŠS, je tudi aktivna populacija zato mnogo bolj obremenjena glede vplačil.

@pepy: nisem vedel da je samo ena oblika študija... če se redno zaposliš, še ne pomeni, da ne moreš naprej študirati...

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
Citat:
Uporabnik kozarec pravi:

Mogoče jo boste dobili že jutri...
d055.gif

Res je... ampak menda je jasno, da če mlad človek dobi pokojnino jutri - je pravzaprav sploh ne rabiš. Variant ni prav veliko:

- tetraplegik - čakaš, da te milostno odreši ena pljučnica
- MS - enako
- Huntington - enako, samo da se ti prej še možgani stopijo

Sem pozabil kaj bistvenega, zaradi česar si dela nezmožen pri 30ih? Nekaj nege bo krilo zdravstveno in invalidsko zavarovanje, ne boš pa ravno s svojo "penzijo" hodil na dopuste in skratka - užival.

Ampak to so stvari, ki se dogajajo zelo redko in se mi zdi, da ne odtehtajo v najinem izračunu.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Par 10.000 študentov proti par 100.000 upokojencem? Oprosti, ampak še vedno ne verjamem, da je problem tu... Morda za par 10 evrov, vsekakor nekje na nivoju "draginjskega dodatka", nikakor pa ne v smislu boljšega standarda.

In teh 10.000 študentov ve, da bo čez 30 let še slabše (glej demografske spremembe) in med drugim tudi zato vlečejo ugodnosti dokler jih lahko.

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Sej ni treba, da se ti to zgodi, ko si star 30 let.
Lahko se ti pri 50ih.

V izračun ti pa veselo štejejo zadnjih 20 let (torej tudi obdobje, ko si si umetno zmanjševal osnovo, ker si tako pač naračunal)...

Stvari se res ne dogajajo pogosto, ko pa se, te pa peče glava.
Že bolniška je lep primer, ko te ultra peče glava, če imaš nizko osnovo.
Na bolniški je pa hitro kup mladih ljudi, ki niso ravno zreli za umret...

Saj ne rečem, vse skupaj ima tudi kup minusov.
Se je pa treba zavedati, da se zna zgoditi, da ne bo šlo "vse po planu" (zdravje,...).
In če se denar na ta rovaš špara, naj se ga ne meče v bajte, kot običajno naredi folk, ki si zmanjša osnovo.
Ker od velike bajte te v takih primerih samo glava boli, keša - ki smo ga baje tako veliko našparali z zmanjševanjem osnove - pa nikjer...

Edit - na slavne demografske spremembe - čez 30 let ne more biti slabše, ker imamo zadnje dve leti demografski boom...
Kaj bo čez 30 let je v bistvu kar precej težko napovedati...

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Seveda, vedno lahko kaj ne gre po planu.

Ampak še vedno trdim, da vzajemnost ne deluje več tako kot bi morala. In izvirni greh niso mladi, ampak zanič vizija prihodnosti. Po drugi strani pa se od njih pričakuje, da bodo le to enostavno ignorirali in "skrbeli" za današnje upokojence.

Glede nesreč... zate lahko poskrbi tudi partner / družina. Celica vzajemnosti se pač v demografskem razkolu zmanjša.

Glede baby-booma v zadnjih letih pa je bilo itak že dosti napisanega... to je 2nd generacija povojnega seksa. Ali misliš, so razmere v Sloveniji za zadnjih letih toliko boljše, da se več ljudi odloča za otroke?
ne-ne-1.gif

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Ne nameravam se zapletati v debate, kaj bo in kaj ne bo čez 30 let.
Ker tega ne vem.
Konec koncev lahko v naslednjih 10ih letih doživimo naval arabcev, ki nam bodo čistili stranišča in krožnike po restavracijah.
In imajo zanimivo rodnost...

Samo poudarjam, da je življenje "kot škatla bombonov. Nikoli ne veš, kaj boš dobil..."
Fino je, da se tega zavedate, ko sprejemate odločitve.
In na dveh straneh samega stokanja, jokanja in samopomilovanja, češ kako nam je mladim hudo, ker "samo plačujemo, čez 30 let pa itak nič od tega ne bomo imeli" nisem opazila, da bi razumeli, kaj vse ti prispevki zajemajo.

Je pa dejstvo, da vsak odločitve sprejema sam.

In zanje tudi nosi polno odgovornost.

Ne samo v dobrem, ampak tudi v slabem.

kdosemjaz

Fizikalc
1. avg 2007
1.654
0
36
Zelo lepo si to povedal/a/o
grin1.gif
.

Mene pa samo še zanima, kako ti skrbiš za svoja brezskrbna zlata leta in pokojnino? Hvala.
smile-1.gif

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Imel/a/o (
hysterical-1.gif

Pa dajmo zato napisat samo to, da v bistvu ne vem, kako skrbim za pokojnino.
Mogoče še najbolj tako, da poizkušam (ali se vsaj trudim) ohraniti svoje zdravje.
Torej početi čim manj oslarij.

Pa mi velikokrat ne uspeva.

Evo, to je to.
smile-1.gif

Nazadnje urejeno:

MAKY_

Fizikalc
10. nov 2007
1.199
2
38
Obišči stran
na vsakemu posamezniku je, da poskrbi za svojo prihodnost... zanašati se samo na pokojnino je utopija.
eni pač dajejo po 100€ za nevem nevem pijačo, obleke, ostale storitve, oz. tisto, kar lahko nekdo drug preprosto odpiše ter niti ne pogreša ter raje vlaga ta denar za v bodoče... če ne za kake oblike rent OB pokojnini pa za hišo/avto/potovanja,... ali kaj čisto tretjega...
sicer pa me res zanima, koliko ljudi bi tistih 200€ extra denarja, ki bi ga dobili namesto avtomatskega vplačila v pokojninski fond zares porabilo za varčevanje za namen pokojnine.... jaz pravim da manj kot 25%... in potem bi bilo zanimivo videti kako bi nevarčevalci shajali po koncu svojega "predvidenega delovnega obdobja"... pomoje krepko bolj mizerno kot tisti, ki bi vplačevali oz. krepko bolj mizerno kot sedanji upokojenci...

PIC

Fizikalc
17. avg 2007
2.466
2
38
kozarec,

se strinjam s tabo, da ni dobro po gostilnisko reci "jebeštrga, jaz ne bom placeval toliko, ker tega nikoli ne bom videl", pri tem pa sleherni evro pognati v luft.

Bom tako rekel:

ce bo zdravje, imam raje cez 40 let xxx.xxx evrov premozenja kot pa obljubo o spodobni pokojnini.

Kdor pa placuje zgolj osnovno, na racunu pa denarja iz danes na jutri .. tak mora pa pazit svoje roke, noge in glavo...

Pa veliko zdravja vsem.

LP,
PIC

gulikoza

Pripravnik
23. sep 2007
237
0
16
To je nekako problem posameznika, mar ne, če ni znal razmišljati malo naprej? Mogoče bi pa imeli namesto trume vitalnih 58 letnikov, ki bi poleg vlečenja pokojnine in obiskov psihiatra (zaradi depresivnosti in dolgčasa, ko naenkrat nimajo kaj več početi), počeli kaj bolj družbeno koristnega.

Don_Corleone

THE GODfather
3. sep 2007
5.638
0
36
38
Citat:
Uporabnik markoman pravi:
prej 80% manj.
sam sem študiral 10 let, tudi doštudiral, prej deset let delal preko študenta, zdaj 3 leta redno zaposlen.
ampak mislim, da bom šel na svoje, ker ne mislim vplačevat v državno pokojninsko blagajno, ker penzije zame itak ne bo.
40% plače mi pobere država. zakaj? da čakam v vrsti pri zdravniku in da vsako drugo zdravilo doplačam.
hvala lepa.
mi pa ni žal, da sem dolgo študiral in da sem delal preko študenta. je blo fajn.

torej ti si izkoristil možnost študija, zdej se pa nej vse to ukine in da se plačuje. ja ceu caRR si
stupid-1.gif

pepy

Pripravnik
3. jan 2008
91
0
6

Uporabnik markoman pravi:
prej 80% manj.
sam sem študiral 10 let, tudi doštudiral, prej deset let delal preko študenta, zdaj 3 leta redno zaposlen.
ampak mislim, da bom šel na svoje, ker ne mislim vplačevat v državno pokojninsko blagajno, ker penzije zame itak ne bo.
40% plače mi pobere država. zakaj? da čakam v vrsti pri zdravniku in da vsako drugo zdravilo doplačam.
hvala lepa.
mi pa ni žal, da sem dolgo študiral in da sem delal preko študenta. je blo fajn

Ja a bi blo fajn, ko bi moral študij tudi plačat,ne da tiplačuje država šolnino,a bi potem tudi študiral toliko časa.Se morda zavedaš ,koliko delavcev po 500 ali 600 ojrou, je dalo za tvoj študij v obliki davka in prispevkov .Ej sej ne da penzionisti praznijo račun tudi študentje ga (ne vsi, jih je pa veliko). Nej te potolažim tud, ko boš na svojem boš čakal vrste pri dr. in zdravila ti tudi ne bodo šenkali.

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Saj vsi vemo, da študentsko delo, kot ga poznamo mi, vsem bolj škodi kot koristi.

Žal je pa tako - kot z vsemi pravicami, ki jih politično lahkomisleno pošenkaš, v zameno za neke glasove,... ko je treba to pa vzeti nazaj, ker je postalo očitno, da je zadeva družbeno škodljiva, se to ne da in ne da, saj se pojavljajo klasični očitki kot "vi ste to imeli, nam pa ne pustite". In tu se sedaj iščejo neke rešitve, kako pravice v bistvu vzeti, a hkrati navidez pustiti.

V resnici študentje ne bi veliko izgubili, pridobili pa precej.
Ampak žal se tega zavedo šele, ko status izgubijo in se znajdejo v isti vrsti z vsemi ostalimi delavci...
In zato se niti nima smisla pričkarit s študenti, ker tega praviloma ne vidijo (večina ljudi je sposobna gledati samo s svoje trenutne pozicije in deluje po sistemu "dokler bo, bo, ko pa ne bo, bomo pa že nekak").

Opomba - kot to velja za vse reči v življenju: vedno obstajajo primeri, ko zgodba o študentskem delu ni negativna ampak zelo pozitivna, a velikokrat le ni tako, negativna pa ni samo za študente, ampak tudi za kup "neštudentskih" delavcev, ki jih ceneno študentsko delo izriva.

Don_Corleone

THE GODfather
3. sep 2007
5.638
0
36
38
če ti študiraš, potem ne moreš imet zraveš še resne službe, ampak moraš delat prek študenta če rabiš keš. in če resno študiraš, potem ne morš met na mesc po 160 delovnih ur. zato more študentsko delo ostat. tko da bi ukinitev tega dela veliko študentom naredilo veliko škodo.

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Saj nihče ne ukinja pravice, da bi študent delal.
Tudi v drugih državah, ki t.i. študentskega dela ne poznajo, študenti delajo.
Pravica do dela torej ostaja.

Don_Corleone

THE GODfather
3. sep 2007
5.638
0
36
38
in kako bi npr jz delal če bi ukinili servise? ok ta trenutek ne morem delat, ampak ko sem delal, sem imel cca 30-40ur mesečno, izjema so bli mesci ko nisem imel faxa. za štipendijo sm pa kao prebogat
bonk.gif

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Študentski servis je samo lokal s šalterji.

Fizični obstoj lokala ni nujen, da bi si človek našel delo.
Lahko si ga najde tudi kje drugje (npr. oglasne deske, časopisi, internetna obvestila,.. konec koncev ima sezname povpraševanja po delavcih tudi Zavod za zaposlovanje).

Kot si ga iščejo tudi drugod po svetu, kjer študentskih servisov ne poznajo.

Obstaja delo za eno uro, za en dan, za en teden, za 14 dni,...., za 4 ure na dan, za 8 ur na dan,....

Obstoj dela (ali "povpraševanje po delavcih") je spet neodvisno od študentskega servisa. Ali drugače: "bajta s šalterji" ni povzročila, da npr. v Mercu rabijo ljudi, da jim nafilajo police v novo odprtem hipermarketu. V mercu bodo ljudi rabili, pa še bo "bajta s šalterji" obstaja ali ne.

Iz tega izhaja, da je "bajta s šalterji" v bistvu nekoristen parazit, brez katerega ne bomo prav nič na slabšem.

Ted

Guru
8. sep 2007
1.712
588
113
30-40 ur na mesec je najmanjši problem. Pravi problem je dejstvo, da pri nas praktično vse večje trgovinske verige študente najemajo tudi za 6 oz. 8 urni delavnik kot ga majo zaposleni trgovci. Ali da je po kupu podjetjih praktično redno zaposlenih na stotine če ne tisoče študentov, ki delajo enak delavnik kot vsi ostali zaposleni, s tem da nimajo plačanih prispevko, malice, potnih stroškov...
Ali še huje, da študentje opravljajo tudi nevarna dela v proizvodnji ali na gradbiščih (delo na višini) kjer je nujno potrebno imeti izkušnje oz. izpit iz varstva pri delu. Tega seveda nima nihče. Kaj če kdo pade iz gradbenega odra za 3-4 evre na uro?
Najslabše pa je, da ni poskrbljeno za izterjavo denarja od delodajalca/študentskega servisa tudi ko je napotnica vrnjena. Poznam kar nekaj primerov, ko fantje po 10 dnevnem delu (10 ur dnevno) denarja na koncu niso videli. Tudi sam sem doživel podoben primer, denar sem izterjal šele eno leto po opravljenem delu, s prijavo na inšpektoratu. Brez obresti.