Citat:
Uporabnik LeQuack pravi:
Zakaj pa FURS fizičnim osebam ne priznava stroškov? To je diskriminacija.
Verjetno misliš do podjetnikov? Ker se plača razlika med prihodki in odhodki. Torej hočeš ti še kaj plačati državi?
Citat:
Uporabnik LeQuack pravi:
Citat:
Uporabnik sgh pravi:
Citat:
Uporabnik LeQuack pravi:
Verjetno misliš do podjetnikov? Ker se plača razlika med prihodki in odhodki. Torej hočeš ti še kaj plačati državi?
Saj to ne zastopim: avto kupiš z denarjem (razen leasing ali kredit, ki ga odplačuješ še nekaj časa), zakaj bi potem sploh računal izgubo vrednosti, kaj šele amortizacijo? Nov avto bom kupil z denarjem, ki ga bom imel takrat na voljo in to je to, nobena amortizacija mi ne bo nič plačala.Citat:
Uporabnik XSIDE pravi:
Če pa gledaš, da je prvo leto lastništva strošek avta tudi celoten znesek nakupa, pa jasno ne boš naslednje spet računal nek delež nakupa. Tu pa res ne vidim logike in dvomim, da je kdorkoli skušal to povedat....
Citat:
Uporabnik XXXL pravi:
Če sem kupil nov avto za 20.000€ sem imel z njim 20.000€ stroškov. In ne bom tu zraven prištel še izgubo vrednosti na koncu prvega leta v višini recimo 5000€. Bolj razločno pa res ne morem napisati. Če ne bo smole, če ga ne bodo ukradli, bom nekaj od teh 20.000€ dobil nazaj ob prodaji, ki bo čez XY časa. In takrat bom lahko ocenil izgubo vrednosti.
Dam za avto 30.000€ in ga bom imel npr. 5 let, dokler traja garancija. Ob prodaji bo (po Eurotax) vreden 15.000€. Če uporabim tvojo logiko, prvo leto izgubim 30% torej moram imeti na računu še 21.000 € in si za ta denar lahko privoščim še en avto za ženoCitat:
Uporabnik Zmago1 pravi:
K obratovalnim stroškom moraš prištet amortizacijske stroške za tisto leto in dobiš skupne stroške,.....in nisi imel 20.000 stroška prvo leto ampak prvo leto 4, drugo 3, tretje 2,5 itd,...Če ne računaš amortizacije potem tudi nima smisla računat servisnih stroškov ( ker so pri starem avtu višji ane) in na koncu ti bo ostal le še strošek goriva in zavarovanja ki pa je itaq odvisen samo od prevoženih kilometrov in kw motorja,...kaj si potem sploh računal?
Citat:
Uporabnik Zmago1 pravi:
Citat:
Uporabnik XXXL pravi:
Če sem kupil nov avto za 20.000€ sem imel z njim 20.000€ stroškov. In ne bom tu zraven prištel še izgubo vrednosti na koncu prvega leta v višini recimo 5000€. Bolj razločno pa res ne morem napisati. Če ne bo smole, če ga ne bodo ukradli, bom nekaj od teh 20.000€ dobil nazaj ob prodaji, ki bo čez XY časa. In takrat bom lahko ocenil izgubo vrednosti.
K obratovalnim stroškom moraš prištet amortizacijske stroške za tisto leto in dobiš skupne stroške,.....in nisi imel 20.000 stroška prvo leto ampak prvo leto 4, drugo 3, tretje 2,5 itd,...Če ne računaš amortizacije potem tudi nima smisla računat servisnih stroškov ( ker so pri starem avtu višji ane) in na koncu ti bo ostal le še strošek goriva in zavarovanja ki pa je itaq odvisen samo od prevoženih kilometrov in kw motorja,...kaj si potem sploh računal?
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Res so mi malo smešne te izračuni kjer upoštevajo žarnice, amortizacine pa ne.
Citat:
Vsak si pa kupi vozilo ki mu ustreza.
Citat:
In pravi racionalnež ne bo kupil 5 let stare zgonjene kante z magičnimi 120-150kkm ampak za isti denar mlajše ali novo vozilo katerega bo vozil vsaj za čas jamstva brez nekih nepredvidenih stroškov.
Citat:
Uporabnik Roberto pravi:
Če ga boš keširal, boš ob 20k. Če ga vzameš na financiranje boš v prvem letu imel strošek morebitnega pologa in mesečnih obrokov (12). Toliko ti bo cuknjeno iz denarnice za nakup in nič več.
Če ti narišemo: kupiš vozilo na financiranje, nakupna vrednost je 15k, odločiš se da celoten znesek vzameš na financiranje na 5 let. Recimo 300€ na mesec. Letni strošek vozila je potem 12 obrokov, gorivo, registracija, zavarovanje. Financiranje ti je cuknilo iz tošlna samo 3600€, tako prvo kot peto leto.
Citat:
No, pa mi nariši: avto kupim z gotovino, za 15.000€. In koliko je potem strošek avta prvo leto, pa drugo leto in tako naprej... In ne bom ob 20 oziroma 15k, saj bom za ta denar dobil avto. In to je to. Strošek nakupa je 15k. Ne moreš potem še vsako leto ene 2-3k izgube vrednosti upoštevati k letnim stroškom. Avto sem plačal, ga nimam v najemu. Ko ga bom prodal, bom pa še nekaj dobil zanj. Koliko, bo pa odvisno od razmer na trgu.