Citat:
Uporabnik Odisej pravi:
Ja ja... ampak,
povprečni smrtnik ne bo znal imeti debate o plači in omenjati
bruto dohodek. Jasno, ker so prispevki upoštevani kjer pač so. V gostilniški debati še vedno ne veš kaj je kaj; ko se hvališ z visoko plačo poveš nakazilo na trr, kadar z nizko pa poveš neto
In po več kot 25 letih odhoda iz socializma, bi že bil čas, da bi tudi "navadni smrtniki" dojeli kaj je kaj pri plači in kako se je treba za plačo zmeniti.
Ne pa da so tragi-komedije, ko je nekdo ne minimalcu in dodatno legalno poskuša zaslužiti kakšen dinar, na koncu mu pa vse požre države, ker sploh ne ve, da mu delodajalec (seveda z žegnom države) plačo izplačuje s posebno (dohodninsko) olajšavo ki si jo seveda država crkne nazaj, kakor hitro prideš nad "dovoljeni" letni zaslužek (zaradi dodatnega dela).
Je pa še bolj žalostno, ker "navadni" smrtniki sploh ne poznajo razlike med "odtegljaji / dodatki" pri plači.
Ker so volitve blizu še malo mojih mokrih sanj - moj glas dobi tisti, ki bo:
- ukinili potne stroške in jih nadomestil z ustrezno davčno olajšavo
- ukinil plačilo malice in jo nadomestil z ustreznim neobdavčenim zneskom pri plači
- ukine možnost mesečnega uveljavljanja posebne davčne olajšave, oziroma vsaj obrne logiko (zaposleni lahko zahteva mesečno uveljavljanje in ne, kot sedaj, da mora zahtevati "neuveljavljanje, kar pripelje do tega, da jih 99% sploh ne ve, da so na miniminimalcu)
- povečal prispevke za socialno varnost in zmanjšal dohodnino (idealno bi bilo, da ostane skupna obremenitev plače enaka, pristal bi celo na 2% višjo obremenitev - in ne, nisem na drogah)
- uvedel socialno kapico (s povečanjem socialnih prispevkov postane to celo realna možnost)
- uvede možnost uveljavljanja dodatnih dohodninskih olajšav (seveda po pameti)
Vse skupaj seveda potegne za sabo, da bodo tudi s.p.-ji bolj obremenjeni ozr. ne bodo mogli "mutiti" na račun manjših socialnih prispevkov. Da ne bo nesporazuma - nimam popolnoma nič proti davčni optimizaciji in izkoriščanju vseh možnih davčnih olajšav. Še več - spoštujem vse, ki so se odločili za samostojno pot in celo drugim omogočajo zaposlitev.
Sem pa izredno alergičen na izigravanjem sistem, kjer delodajalci "prisiljujejo" zaposlene, da delajo preko s.p. - ker "jim" bo tako več ostalo. Žal na koncu delavcem ne ostane "več" oziroma bistveno premalo, da bi pokrivali vse rizike.