Stropna luč, če je strop lesen

Commodore

Fizikalc
14. jul 2008
1.977
40
48
Strop je starejše izdelave in je (recimo da par mm pod barvo) lesen (mislim, da gre za dejanske lesene letve in ne za prešane ali plastificirane variante). Do zdaj so bile gor obešene klasične luči "z lustrom", zanima pa me, ali bi znalo biti kaj nevarno z vidika tveganja požara, če se namesti tiste luči, ki so direktno na stropu (Merkur jim pravi "plafonjere")? Vem, da imajo te lampe vmes en kos pleha in takoj pod žarnico še eno zaščitno folijo, ampak zadeva se verjetno kljub vsemu greje in prenaša do površine.

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Ja, zna bit. Res pa je, da se varčna žarnica greje mnogo manj. ČE že, bi priporočil da se da med plafonjero in strop minimalna distanca ranga pol cm, da je omogočeno kroženje zraka. Če bo v plafonjeri varčna žarnica, se ni več za bati da se kaj sežge.

Commodore

Fizikalc
14. jul 2008
1.977
40
48
OK, skratka pusti se vmes samo luft, ne kakšnega dodatnega materiala filat? Bo pa definitivno "varčna sijalka", po moje tista, ki sveti toliko kot klasične 75 W (se mi zdi, da je 16 W).
Ampak zihr je zihr.
smile-1.gif

igi

Guru
13. okt 2007
5.642
1.226
113
Celje
Citat:
Uporabnik Samojed pravi:
Ja, zna bit. Res pa je, da se varčna žarnica greje mnogo manj. ČE že, bi priporočil da se da med plafonjero in strop minimalna distanca ranga pol cm, da je omogočeno kroženje zraka. Če bo v plafonjeri varčna žarnica, se ni več za bati da se kaj sežge.

Koliko se grejejo varčne žarnice, bi se dalo razpravljati... Imam plafonjero v kopalnici, not pa varčno 24W (osram ali nekaj podobnega) no po enem letu je crknila. Odprem plafonjero in plastika ob žarnici je že skoraj rjava od temperature. Tudi vrstni sponki se pozna delovanje temperature. No za hec sem odprl še dve drugi in je isto. Žarnice pa vroče, da je ni variante prijeti!

tony

Guru
23. jul 2007
9.748
1.531
113
Včasih je bilo na varčnih žarnicah narisano, da se jih ne sme uporabljati v zaprtih "lustrih"... Za daljšo življenjsko dobo namontiraj en reflektor, pa bo...

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
saj verjetno boš uporabil varčne žarnice. Torej je vsakršna bojazen o pregrevanju odveč.