Štromarsko vprašanje

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Lahko bi šel računat koliko je teoretično možen najvišji tok v ničelnem vodniku, ampak toliko časa pa nimam, ker me tudi že emšo matra
smile-1.gif
Drži pa če so vsa bremena enaka, ti dve bremeni z 10A na fazo dajo točno 10A po ničelnem vodniku. Ni samo faktor 0,86 vmes, je treba lepo vektorsko seštevat. Če se ti ljubi, nariši 3 puščice pod točno 120 stopinjami. Vse naj bodo enako dolge. Če sešteješ vektrosko 2 puščici, dobiš točno isto dolžino, le b obratno smer kaže kot tretja puščica.

Hitro skico v paintu pa prilagam.
1492296-3faze.JPG

Priponke

• 1492296-3faze.JPG
    1492296-3faze.JPG
    4,5 KB · Ogledi: 378

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.089
4.063
113
Kako tečejo tokovi v 3 faznem sistemu je itak svojevrstna znanost. Ker govorimo o izmeničnem toku je jasno vektor (smer) pomembna komponenta.

Po domače povedano po eni fazi tok teče v eno smeri, po drugi v drugo smer, na nuli je pa tok vektorska vsota tega, torej v primeru enake obremenitve obeh faz natanko 0 (dejansko imamo 3 faze ki nimajo zamika smeri 180 ampak 120, ampak za razlago je to najbolj enostavno).

Crypto

Pripravnik
26. jan 2011
49
6
8
Hiša je letnik 87, inštalacije pa so bolj tko tko, verjetno jih je delal nek majster mojega znanja
bonk.gif

Elektro omarice v bistvu sploh ni, je samo škatla v katero šraufaš varovalke. Kabli so vsi enako debeli in so nekateri kar vzidani v steno, brez tistih cevi za kable.
Tko da če bi se sedaj spravljal zaradi tega urejat instalacije, bi moral razkopat pol bajte. Potem raje pošraufam ven vse 3 varovalke, kable na koncu izoliram, jih enostavno zazidam in potegnem podaljšek od druge vtičnice.

Sem poskusil tudi z voltmetrom. Faza (katerakoli od 3.) + četrta žica in faza + peta žica, vedno pokaže okoli 220V. 4. in 5. žica = 0V
Če nastavim voltmeter na tisto piskanje, optem pri 4. in 5. žici zadeva piska. Enako je tudi na drugih vtičnicah, nula in ozemljitev piskata.

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Poglej, ti si narisal enakostraničen trikotnik in tam so vse tri stranice zares enako dolge. V izmeničnem sistemu se vrednost toka spreminja po sinosuidi. Ko je tok v eni fazi na maksimumu (10 A) je tok v drugi fazi premaknjen za 120° in torej nižji za 0,86. Tako pri vektorskem seštevanju ne dobiš enakostraničen trikotnik. V določenem trenutku bo tok v nevtralnem vodniku cel 0A (ko bo tok v prvi fazi odmaknjen za 60° od ničelne vrednosti, bo tok v drugi fazi že za 60° v negativnem področju).

PS- včasih ne škodi malo obuditi spomine
smirk-1.gif

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Ja, to se strinjam, ampak pogovarjamo se o efektivnih vrednostih oziroma vsaj jaz sem jih tako pisal/risal. Tako kot je 230V efektivna vrednost napestosti, ki sicer niha od 0 do cca 320V.

Važno da se razumemo
smile-1.gif

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Ok, v vsakem primeru imaš ta dva vodnika v omarici združena in to pomeni TN sistem zaščite. Če se toliko upaš, lahko še z klasično 100W žarnico zadeve preskusiš (če imaš še kako tako žarnico
smile-1.gif
) na ta način, da najprej seveda izklopiš štrom, nato pa žarnico priklopiš na eno od faz in enega izmed preostalih dveh vodnikov - reciva mu N. Po vklopu štroma mora žarnica normalno svetiti. Nato jo prestaviš iz N na drugi vodnik, reciva mu PE in če bo po vklopu štroma (ki si ga pred tem seveda izklopil) svetila normalno in enako, je v bistvu povsem vseeno katerega od teh dveh vodnikov uporabiš za nulo (N) in katerega za ozemljitev (PE) ker glede na napisano sta v omarici (za ploščo na kateri so prišraufane varovalke) obadva priključena na isto zbiralko ali vijak.

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Aja, če se to že greš, pa priporočam da potem vsaj fazne vodnike na koncu oblepiš z črnim ali rjavim izolirtrakom, N z modrim in PE vodnik z rumenozelenim. Da bo v primeru da nekdo kasneje kaj čačka vsaj ta del jasen.

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Citat:
Uporabnik Samojed pravi:
Ja, to se strinjam, ampak pogovarjamo se o efektivnih vrednostih oziroma vsaj jaz sem jih tako pisal/risal. Tako kot je 230V efektivna vrednost napestosti, ki sicer niha od 0 do cca 320V.

Važno da se razumemo
smile-1.gif
Saj efektivna vrednost je 10 A v vsaki fazi. A ne v istem trenutku! Seštevaš pa lahko le vrednosti tokov v istem trenutku.
Ko malo pomisliš je stvar tudi logična: ko je obremenjena 1 faza z 10 A je v nevtralnem vodniku 10A (isto kot v faznem). Ko so obremenjene vse tri faze s po 10 A je v nevtralnem vodniku 0A. Mar ni logično, da je pri obremenitvi le dveh faz s po 10 A ta tok nekje med 0 in 10 A?

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Sem malo pobrskal po spominu, od kod mi tisto s preobremenjenim nevtralnim vodnikom. Pred leti se je tako preobremenil nevtralni vodnik znancu, kateri je imel razdelilnik in instalacijo narejeno za tri fazno napetost, priključeni pa je imel le enofazno ( na FID stikalo je imel fazne kontakte medsebojno povezane). Vem, da sem takrat kar nekaj časa tuhtal, zakaj je pregorela nula ob tem pa so fazni vodniki "kot novi". Očitno mi je to ostalo bolj v spominu kot kotne funkcije in krožna frekvenca
17758-icon_confused.gif

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Jasno, ampak vsota je tudi sinus in se prav tako za lažje razumevanje vzame efektivna vrednost. Kolikšna pa je ta vrednost pa niti ni bistveno. Zato je tudi rezultat obremenitve z 2 fazama po 10A efektivno točno 10A efektivno, trenutne vrednosti pa se spreminjajo od 0A do 14A ( enako tudi na vsaki obremenjeni fazi, le da te vrednosti niso sočasne). Evo, da ne bo izpadlo kot da sem si jaz izmislil :

http://eele.tsckr.si/wiki/index.php/Trifazno_breme_v_zvezdni_vezavi_z_nevtralnim_vodnikom