Strešna antena in Ario?

raners

Majstr
4. mar 2008
2.815
439
83
Pozdravljeni.

Zanima me, ali je možno priključit strešno anteno in kabel iz krožnika (od podjetja Ario) v kakšen T komad in potem ta T komad v TV (da bi lahko na TV gledal vse kanale, ki jih dobim na strešni anteni in iz Ario krožnika) .

Za tiste, ki ne veste, kaj je Ario: Ario je ponudnik Triple Play storitev (internet, telefon in TV). Ario deluje brezžično preko satelita, ki ti ga zmontirajo in nato direktno iz satelita gre en koaksialni kabel v receiver (ki je navaden MPEG2 dekodirnik). Če sedaj priključim ta kabel iz satelita direktno v TV, dobim RTVSLO HD in National Geographic HD (in še ostale kanale, ki so kodirani). Problem v receiverju je, da ne podpira MPEG4 dekodiranja in zato teh dveh kanalov ne dobim preko receiverja.

Torej, hkrati bi rad imel na tv (preko koaksialnega priključka) priključeno strešno anteno in Ario. Ali se to da z navadnim T komadom (dva kabla noter, en izhodni) ali se bodo frekvence 'teple' med seboj?

Upam, da sem napisal dovolj jasno, kaj pravzaprav hočem...
wink-1.gif

Lp.

Dr1m

Pripravnik
20. mar 2009
111
1
18
Goriška primorska
Obišči stran
Oprosti amapak mešaš določene pojme in tudi trditve.
1. Ario ni storitev ki deluje iz satelita!
2. Satelita ne moreš imeti na strehi!
3. Kakšno strešno anteno imaš? A je to tisti satelit ki si ga prej omenil?????
Po mojem imaš le eno parabolično anteno ki sprejema signale iz določenega oddajnika in ne iz satelita. Ker je le ta v bistvu MMDS v katerem je stlačen celoten DVB-C ali DVB-T ga zato najbrž sprejemaš tudi s tvojo TV. Če je tako, potem imaš dve možnosti.
1. je ta da pogledaš če ima Ario sprejemnik na zadnji strani poleg enega priključka še kakšnega dodatnega (navadno ga imajo). Če je tako, potem potrebuješ le ustrezni koaksialni podaljšek.
2. Če pa tega nima, potem pa dokupiš en FR delilnik s katerim kabel razdeliš na dva dela. En za TV drugi za Ario.
Če pa imaš v mislih uporabljat TV sprejemnik namesto Ario sprejemnika in le temu dodati še zunanjo zemeljsko anteno, pa naj ti povem da tako ne bo šlo. No mogoče bo šlo če boš iz klasične antene dovajal le tisti kanal katerega ni v Ario, a to je bolj malo možno vsaj do izklopa analognih oddajnikov.

Nazadnje urejeno:

raners

Majstr
4. mar 2008
2.815
439
83
Dr1m, hvala za opozorilo, ker sem se ponekod res nerodno izrazil...

Če povzamem mojo situacijo:
1. Na strehi imam strešno anteno (samo ena "narebrana veja", brez ojačevalcev, monter mi je rekel, da je to antena, ki lovi digitalne kanale), ki je preko koaksialnega kabla priključena direktno na TV.
2. Na balkonu imamo KROŽNIK, ki sprejema signal (DVB-T) iz oddajnika na Pohorju. Iz krožnika gre koaksialni kabel, katerega lahko priključim direktno v TV ali v receiver.
3. Sedaj imam strešno anteno priključeno direktno v TV, krožnik od Aria pa direktno v receiver.

Torej, oba kabla bi rad vtaknil direktno v TV (preko nekega T komada) in zanima me, ali bi dobil vse kanale iz strešne antene in Aria ali bi se 'frekvence' motile med seboj (npr.: da bi na kanalu 23 iz strešne antene vleklo avstrijske kanale, in Aria pa npr.: POP TV)?

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.210
1.381
113
Citat:
Uporabnik raners pravi:
Dr1m, hvala za opozorilo, ker sem se ponekod res nerodno izrazil...

Če povzamem mojo situacijo:
1. Na strehi imam strešno anteno (samo ena "narebrana veja", brez ojačevalcev, monter mi je rekel, da je to antena, ki lovi digitalne kanale), ki je preko koaksialnega kabla priključena direktno na TV.
2. Na balkonu imamo KROŽNIK, ki sprejema signal (DVB-T) iz oddajnika na Pohorju. Iz krožnika gre koaksialni kabel, katerega lahko priključim direktno v TV ali v receiver.
3. Sedaj imam strešno anteno priključeno direktno v TV, krožnik od Aria pa direktno v receiver.

Torej, oba kabla bi rad vtaknil direktno v TV (preko nekega T komada) in zanima me, ali bi dobil vse kanale iz strešne antene in Aria ali bi se 'frekvence' motile med seboj (npr.: da bi na kanalu 23 iz strešne antene vleklo avstrijske kanale, in Aria pa npr.: POP TV)?

Preko "narebrane" antene sprejemaš digitalni (DVB-T) in analogni signal iz Pohorja.
Preko krožnika pa ARIO, tudi iz pohorja.

Ta kabel iz krožnika sklepam da gre v eno škatlo. Kaj piše na tej škatli ?

Mikrohard

iPhone Profi
20. jul 2007
5.868
753
113
www.jernej.org
Preko ARIO krožnika najbrž sprejemaš DVB-S (razen, če so izumljali nekaj popolnoma novega) --> in takih TV-jev, ki bi lahko direktno sprejemali DVB-S (brez dodatnega STB-ja) je zelo malo.

raners

Majstr
4. mar 2008
2.815
439
83
Kabel iz krožnika gre v receiver (imajo nekega svojega - China Made). Ta receiver je navadni DVB-T sprejemnik. Pa saj pravim, da tudi iz krožnika gre preko koaksialnega kabla DVB-T signal (navadni DVB-T signal, podobno kot iz strešne antene...).

Če kabel iz krožnika priklopim direktno na TV, dobim na TV normalno sliko (kot iz antene). Kaj tu ni jasno?

raners

Majstr
4. mar 2008
2.815
439
83
Mikrohard, preko krožnika sprejemam DVB-T (saj tudi v specifikacijah receiverja piše, da je navadni DVB-T sprejemnik).

Kot sem napisal, če povežem krožnik in TV, mi najde kanale, podobno kot na anteni...

raners

Majstr
4. mar 2008
2.815
439
83
Naj še enkrat povem, da bi to rad povezal skupaj zaradi HD kanalov, ki pa jih receiver ne zna obdelovati, ker so kodiranju z MPEG4, receiver pa zna dekodirati samo MPEG2...

raners

Majstr
4. mar 2008
2.815
439
83
Ario ima neko svojo tehnologijo, tako da do krožnika ne pošiljajo DVB-S signala, ampak DVB-T!

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.210
1.381
113
ARIO med drugim tudi pravi da kodirajo svoje kanale. In jih lahko gledaš samo z njihovim sprejemnikom. Tebi pa praviš da delajo bp ?

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik raners pravi:

Ta monter, ki ti je to rekel, tudi tocno ve kaj mora dati vmes, da bi delovalo to, kar ti zelis (ce tvoje navedbe drzijo). Mogoce clovek o tem ni prej razmisljal, a ni nic drugace, kot vcasih, ko so bile po strehah cele "smrekice" anten, vsaka obrnjena tja, od koder se je pac lovilo dolocene programe najboljse.

Vmes pride potem filter/ojacevalnik za izbrani kanal (en filter za vsako anteno, vsak filter za tisti kanal, na katerem se nahaja izbrani DVB multipleks), ta kanal mora seveda biti za vsako anteno drugacen, in potem bi moralo delovati (ce ti res zdaj deluje tako, da vkljucis kabel od Aria mimo njihovega sprejemnika direktno v TV).

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.327
9.552
113
EU
Sprejemnik od ARI_ja sigurno ima na zadnji strani SCART priključek.
Tega lepo priveži na enakega na TV_ju.
Anteno strešno (tisto ribjo kost) pa poveži z drugim koaxialnim kablom, v koax vtiš za Tv.
To ti bo sigurno delalo. Pač potegneš še en kabel, v kolikor imaš možnost.

Dr1m

Pripravnik
20. mar 2009
111
1
18
Goriška primorska
Obišči stran
Menim, da sem ti jaz že dovolj razložil. Oziroma ti bom še 1x sedaj ko mi je bolj jasno.
Združevanje ARIO signalov in signalov iz UHF antene bo po vsej verjetnosti povzročilo to da nekaterih programov ne boš videl. Predvsem pa tistega z UHF antene ne.
Preveri katere kanale sprejema tvoja strešna antena (vključno z analognimi) in primerjaj to s kanali ki jih dobiš iz ARIO antene. Če se kakšen kanal (frekvenca) prekriva, potem z združevanjem ne bo nič.
Primer:
Če imaš na ARIO zasedene kanale od 21(471.25MHz) do 30(543.25 MHz) in da z strešno anteno uloviš kanale 23, 29, 35, 45 boš takoj ugotovil da bosta kanala 23 in 29 lahko prekrila kanal iz ARIO in zato ga ne boš mogel več sprejemat.
V vsakem primeru pa dokler ne poskusiš ne moreš vedeti. Priporočam pa da uporabiš kakovosten RF delilnik z F priključki.

Nazadnje urejeno: