Stojalo oz. stativ

p4pe

Guru
24. feb 2010
1.603
997
113
48
KR
Ker tema še ne obstaja, jo odpiram.
smile-1.gif

Katero stojalo priporočate za začetnika z DSLR-jem? Nabavil sem si Nikon D5300, zdej bi pa rabil še eno stojalo, ampak za začetek ne bi kupoval ravno najdražjega.
cool-1.gif
Sem mislil tja do okoli 60€. Gledal sem pa: tega. Zadnji je s krogelno glavo, kar naj bi bilo boljše. Kaj menite?
smile15.gif

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Velbon 640, ali pa Triopo, od teh ki si jih linkal.
Glede glave pa - če boš poleg fotografiranja tudi snemal video, je krogelna glava manj primerna, tista na Velbonu pa precej bolj.
Kvaliteta Triopa je popolnoma primerljiva Velbonu, uporabnost stojala, kjer se noge lahko dodatno širijo pa včasih neprecenljiva.

matejm1994

Fizikalc
1. jan 2009
1.119
2
38
Jaz bi od teh vsekakor vzel Triopo oz. enega takega na podoben način, da se lahko noge razširijo.

matejm1994

Fizikalc
1. jan 2009
1.119
2
38
Tega stojala ne poznam, vednar, ko sem jaz gledal in iskal stojalo, sem pazil, da ima tam, kjer lahko podaljšaš noge na tak način kot Triopo, ne pa kot tole. To pa za to, ker ima prijatelj na tak način in je če se nabere umazanija zadaj težko zapreti / odpreti. Je tisti način od Triopo bolj komot.

(Upam da veš kaj mislim :p)

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.555
4.480
113
49
Na sončni strani ALP
Pri tem je edino zadnji teleskop nogic dokaj tanek in če imaš gor obešen kakšen teleobjektiv lahko pri proženju strese.
Jst sem slikal luno s Tamron AF 70-300 F/4-5,6 LD in Pentax K100D. Uporabil sem samosprožilec ali pa dalinca.

Za družinsko fotografiranje pa mi je vrh glave dovolj.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Vsi so zelo podobni Triopo, lahko da gre le za drugo ime.
Pri zadnjem linku za 47€, je pa morda dobro vedeti, da pride iz Kitajske

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.555
4.480
113
49
Na sončni strani ALP
Kitajska je edini problem dobavni rok. Lahko čakaš 1-2 meseca preden pride.

Noge ima obložene s peno, da se pozimi ne primrznejo roke na alumini. Na glavi in stojalu je vaservaga, da nastaviš stojalo in pa še posebej glavo, ki je "kroglična". Edino morda za nekoga moteče je, da ima "hitro vpenjalno glavo". Torej, plošček moraš našraufat na aparat in ga dejansko nosiš na aparatu. Ko pa rabiš stojalo, pa ga lahko hitro vpneš na stojalo. Problem je lahko edino, če imaš več aparatov in moraš potem šraufat plošček iz mašine na mašino. Špici na nogicah so kovinski za teren, gumica pa je okoli na vijaku, da jo lahko odviješ in uporabljaš gumjast obroček, da ne poškoduješ parketa ali pa da ti ne drsi na ploščicah.

Nazadnje urejeno:

hinko

Pripravnik
22. jan 2013
222
0
16
Pod 50 Eur mas malo morje. S postnino vred.

http://www.ebay.de/sch/i.html?...0&_from=R40

Kar se pa tice samega tresenja, odvisno kako imas objektiv zbalansiran. Sam uporabljam gimbal in se dodatno podaljsano ploscico, tko da ne pride do tresenja. Oziroma je ta minimalen, ampak se vedno za vsak slucaj uporabim daljinca. Krogelne za velike objektive niso ravno najboljse.

Ko sem kupoval krogelno glavo, mi je bilo pomembno to, da ima ARCA sistem. Ploscice dobis povsod in to za male denarje. Nabavis jih vec in ni potrebno sraufat vsakic na drug aparat. Gimbal pa tko in tko vse vsebujejo ARCA.

p4pe

Guru
24. feb 2010
1.603
997
113
48
KR
Mogoče bi potem rajši tega, kateri je še malo višji, po podatkih je zložen celo manjši, pa še lažji od 6662A.

ozaz

Pripravnik
5. mar 2010
132
12
18
Ce te zanima ti lahko za tak denar ponudim skoraj nerabljen velbon sherpa 600r, v skatli s torbo in dodatno ploscico.