Stikalo tp-link, prekinja povezavo.

Gonzo

Guru
1. sep 2007
10.478
11.196
113
EU
Stikalo tp-link 16-portno Gigabitno TL-SG116, po dveh letih brezhibnega delovanja, je začelo prekinjati povezavo.
Prekinjanje povezave se dogajalo po dolgih presledkih, in je postajalo vse pogosteje.
Pogledal sem na internetu težavo, in so svetovali desetminutni odklop od elektrike, da se stikalo nekak razelektri.
Ko so prekinitve postale vsakodnevne, je bilo malo preveč.
Kontaktiral sem uvoznika. Stikalo so vzeli nazaj in poslali novega, original zapakiranega.
Novo stikalo je po treh mesecih začelo tudi delati prekinitve. Niso pogoste kot pri prejšnjem, vendar se bodo s časom stopnjevale. Vse priklopljene naprave izgubijo povezavo. Snemalnik izgubi povezavo s kamerami.
739.jpg

Vsako jutro vklopim internetni radio, in ko napiše, da ni povezave s TuneIn-om, je krivda v stikalu.
Sledi 10 minutni odlop stikala. Priklop, in znova dela.

Stikal tega tipa je polno v Sloveniji, pa me zanima, kako rešujete to težavo.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
10.369
4.876
113
Včasih so za take stvari svetovali navadno stikalno uro, pa enkrat ponoči izklop za 15 minut. Ne vem pa kaj tebi prinese tak izklop.

erikson

Guru
25. avg 2007
25.425
8.757
113
Napajalnik si tudi zamenjal? Je naprava nekje, kjer je vroče ali mrzlo? Ali takrat LED na njem ugasnejo? Kakšni so intervali, na katere prekinja (minute, ure, dnevi)?

Gonzo

Guru
1. sep 2007
10.478
11.196
113
EU
Uvoznik je poslal novo stikalo kpl. Z napajalnikom.
Kontrolne lučke pri UTP konektorjih normalno svetijo in utripajo.
Intervali prekinitev so bili..enkrat na mesec, vsak teden, potem vsak dan...vsako uro.
Pozneje izklop iz elektrike ni pomagal.
Primer:
Povezavo stikalo prekine.
Odklopim napajalnik deset minut.
Priklopim napajalnik nazaj.
Začne delati, in po dveh minutah znova izklopi povezavo.
Ponovim večkrat in se isto ponavlja.
Vzamem staro osemportno stikalo, in dela brez prekinitev.

Gonzo

Guru
1. sep 2007
10.478
11.196
113
EU
To stikalo je s plehnatim ohišjem, kot bi naj bilo za profesionalno rabo.
Ko sem poslal na servis, sem naprave začasno privezal na dve stikali.
Eno tp-linkovo osemportno gigabitno, in eno štiriportno 100 megabitno.
Vse delalo brez prekinitev, samo je v omari bl nered s kabli.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.341
4.801
113
Mas slučajno kakšne aktivne PoE naprave na tem stikalu, recimo dovod iz routerja, ki je PoE gre nekam v to stikalo?

Ker pri podobnih simptomih je bila krivda v PoE liniji, ta butasta stikala so toliko butasta da nimajo zaščite pred prenapetostmi in aktivni PoE na enem portu jih lahko skuri oz. povzroča nestabilnost v delovanju. Skratka osnovno pravilo, če ne uporabljaš PoE na drugem koncu ne uporabljaj PoE linij/portov.

Gonzo

Guru
1. sep 2007
10.478
11.196
113
EU
Kamere imajo svojo poe štiriportno stikalo, katero je priklopljeno na tp-link-ovo stikalo.
Ko tp-link odpove, snemalik od kamer nič ne posname.
Prej so kamere snemale na svojo SD kartico, pa se prekinitev ni opazila.

Gonzo

Guru
1. sep 2007
10.478
11.196
113
EU
Ko se je to prvič pojavilo, me je presenetilo in sem najprej sumil UTP kabel.

WiFI zvočnik, ki špila prek HEOS-a sinhrono z receiverjem, je normalno delal. Receiver pa ne.
Odklopil UTP kabel, in na obeh koncih prikopil tester. Kazal je OK.
Vzel novi kabel, vštekal v receiver in stikalo. Ne dela.
S testerjem preverim novi kabel. Kaže OK.
Začnem sumiti mrežno kartico v receiverju, in resetiram mrežne nastavitve po navodilih proizvajalca. Ne dela.
Receiver je Marantzov, pri katerem ni v navadi (tok, tok), da crkne mrežna kartica.
Odprem aplikacijo Asus router na tablici, da preverim kaj se dogaja.
V aplikaciji kaže, da nobena ožičena naprava v LAN omrežju nima povezave.
Delajo samo naprave prek WIFI-ja.

Sedaj je lažje, ko vem kaj je vzrok.

gr69

Guru
15. dec 2009
12.181
3.185
113
še v SLO - ampak komaj
Daj ti preveri Asusa, da slučajno ta ne cutne stikalo.
Kateri Asus?

Sprašujem, ker imam “podoben” primer - sicer obratno - Asus “izgubi” lan do proxmoxa (vzroka ne morem najti), prekine Wifi z vsem, lan do TVja, NASa in kar je ostalega preko kabla ostane. Reboot routerja - in se Proxmox poveže …
Aja - seveda Proxmox zgubi NAS (nekako logično).
Rešujem s scriptom na Asus, da sam reboota, ko zgubi povezavo do serverja.
In željno čakam NUC150 s carine, da ruknem OPNsense gor in pustim to kot router - Asus pa samo še kot AP.

serviser!

Fizikalc
21. jun 2021
324
52
28
Stikalo tp-link 16-portno Gigabitno TL-SG116, po dveh letih brezhibnega delovanja, je začelo prekinjati povezavo.
Prekinjanje povezave se dogajalo po dolgih presledkih, in je postajalo vse pogosteje.
Pogledal sem na internetu težavo, in so svetovali desetminutni odklop od elektrike, da se stikalo nekak razelektri.
Ko so prekinitve postale vsakodnevne, je bilo malo preveč.
Kontaktiral sem uvoznika. Stikalo so vzeli nazaj in poslali novega, original zapakiranega.
Novo stikalo je po treh mesecih začelo tudi delati prekinitve. Niso pogoste kot pri prejšnjem, vendar se bodo s časom stopnjevale. Vse priklopljene naprave izgubijo povezavo. Snemalnik izgubi povezavo s kamerami.Poglej priponko 104187
Vsako jutro vklopim internetni radio, in ko napiše, da ni povezave s TuneIn-om, je krivda v stikalu.
Sledi 10 minutni odlop stikala. Priklop, in znova dela.

Stikal tega tipa je polno v Sloveniji, pa me zanima, kako rešujete to težavo.
Uveljavljajo garancijo. Mislim, da imajo 5 let garancije.

Gonzo

Guru
1. sep 2007
10.478
11.196
113
EU
Tri leta je garancija.
Prejšnje leto sem reklamiral, in so poslali novo.
Celo druga serija. Znova enaka težava.
Da se mogoče firmver posodobit na kakšen način?

serviser!

Fizikalc
21. jun 2021
324
52
28
Če si v Sloveniji kupil, ti na novega spet velja garancija in lahko ponovno uveljavljas.
Če ne znajo rešiti pa lahko tudi zahtevas vračilo kupnine.
Če si kupil kje drugje, potem veljajo njihova lokalna pravila.

erikson

Guru
25. avg 2007
25.425
8.757
113
Modela TL-SG116 se žal ne da posodobiti (da pa se posodobiti TP-Link TL-SG116E - Easy Smart).

Gonzo

Guru
1. sep 2007
10.478
11.196
113
EU
V soboto sem tp-link stikalo šesnajst portno odklopil, in dokončno vrgel iz uporabe.
Kamere, ki so zvezane prek stikala, so izgubile povezavo. Moj računalnik prek switcha, pa se je normalno povezal na Alter.
Snemalnik za kamere, postal nedostopen.
Zmedlo me je, da je internetni radio prek stikala normalno delal. Radio ponavadi prvi napiše, da ni povezave.
Sumil sem, da so sobotni večkratni izpadi elektrike okvarili snemalnik kamer.
Vzel ga iz omare, in priklopil s kablom direkt na Ruter. Normalno je delal.
Na Asusrouter pogledam povezane naprave. Vse je bilo videti v redu,
Oblak WDCloud tudi normalno dostopen prek stikala.

Izklopim stikalo, da ga razelektrim. iVklopim po kosilu.
Nič ni pomagalo.
Ko moj stacionarni računalnik ni več spustil na Alter, mi je pokrov vzdignilo.
Tega si pač ne bom dovolil.

Vse odklopil, in namesto tega stikala dal eno osemportno, in eno štiriportno.
Oba tp-link gigabitna. Malo sem se ukvarjal z nosilci za mehansko pritrditev v omaro.
Sedaj so vse naprave normalno dostopne.

Robert

Guru
21. jul 2007
2.741
573
113
Tolmin
So kamere WiFi + Eth ?
Meni se je pojavljal zanimiv loop z enakimi simptomi, ker se kamera občasno povezala na obe mreži :oops1:

LarryClay

Guru
10. feb 2023
1.873
1.834
113
Če leto dni dela, potem pa kar naenkrat mrkne, brez nekih sw/fw nadgradenj vmes, je ponavadi hardverski problem.
Najprej za preverit napajalnik, potem pa naprej.