Stenska klop (viseča)..

raners

Majstr
4. mar 2008
2.850
467
83
Hej vsem..

Radi bi si naredli jedilno klop na steno, da nebi bilo nog (da bi bila viseča). V mislih imamo nekaj takega (slike iz ene gostilne):
klop1.jpg

klop2.jpg

Osebno sem sicer malo skeptičen, da spodaj niso dali vinklov, saj bo klop vseeno kar obtežena, in tudi lastnica mi je rekla, da bi bilo boljše..

Vglavnem, v mislih imamo klop dolžine dolžine 3m (za kakih 5 ljudi) in v mislih sem imel za osnovo dat kuhinjsko delovno ploščo (enako kot imamo tudi delovni pult v kuhinji in tudi mizo imamo takšno) in to oblazinit. Imam pa še naslednja vprašanja:
1.) V mislih sem imel dat naslednje nosilce, ki naj bi imeli 200kg nosilnosti. Bi bili takšni nosilci dovolj močni? Ali bi moral dat močnejše?
2.) Verjetno bi jih dal kakih 6 kom (50cm narazen). Bo to ok?
3.) Bi moral nosilce v zid fiksirat z navojnimi palicami ali bi bili dovolj močni npr. dobri plastični dibli (recimo fi12) in močni šraufi? Zid je zidan še iz starih močnih ciglov.. ;)

Bi lepo prosil za kakšno mnenje, če ima mogoče kdo kaj podobnega doma in lahko iz izkušenj pove.. ;)

Yogi

Guru
1. sep 2007
4.577
1.176
113
Predlagam, da pretiravaš pri ojačitvah. Največjo pozornost pa posveti fiksaciji v steno. Meni se je klop 220 dolžine povesila. Ja, je bila mišljena za 5 oseb, mi smo suhci. Za večje praznovanje pa se je stisnilo gor 8 oseb, kakšen tudi preko 100 kg, pa je bilo zabavno.

Yogi

Guru
1. sep 2007
4.577
1.176
113
Aja, moja klop ni fiksirana v steno. Pa spodaj je bila konkretna prečna ojačitev. Sem dodal potem še konkretne vogalnike.

Pa vogali naj bodo zaokroženi, da se ne boš butal v robove.

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.727
412
83
Kras
www.mtl.si
Ne vem no, ampak meni tile nosilci, na katere si dal povezavo, niso ravno zaupanja vredni za to, kar ti potrebuješ. Tudi piše, da so za polico, ne za sedež. In če se bo nekdo bolj močan gor vrgel, ne bo to samo 150kg, poleg tega računaj, da bo že delovna plošča konkretno težka.
Jaz bi na tvojem mestu vzel nosilce iz kovinskih cevi. Če jih ne dobiš po baubauih ali pa ne moreš sam narediti, potem ti bo vsak kovinar naredil brez težav.
Jaz imam tak ojačitveni nosilec za navadno težko polico :). Seveda ti ne potrebuješ ''odrezanega'', ampak klasičen L, pa za piko na i vmes še ojačitvena povezava. Potem boš lahko tudi 200kg moža gor vrgel :).
image_2025-02-08_181701771.png

Pa nosilec naredi v dolžini celotne širine klopi, za na zid pa tudi čimdaljši.
Jaz bi rekel, da bi vijaki fi10 morali biti več kot dovolj za v zid. Pa daš po tri ali štiri na nosilec in dolžine vsaj 10cm.
Kot je že nekdo napisal zgoraj, čimbolj pretiravaj in boš potem montiral in pozabil :cool: .

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.727
412
83
Kras
www.mtl.si
Pa nosilec naredi v dolžini celotne širine klopi, za na zid pa tudi čimdaljši.
Tole se bom popravil. Ne v celotni širini, ker se boš butal v nosilec. Vsaj 5cm naj bo krajši od širine klopi ;). Tudi estetsko bo tako bolje.
Če ga boš dal delati ali delal sam, ga na koncu še recimo odreži od spodaj navzgor (do klopi).

Podobne teme