Ste krvodajalci, darovalci organov?

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Citat:
Uporabnik kozarec pravi:
Glede na to, kakšen slepi bes izlivaš, si očitno osebno užaljen.
Nezrelo in otročje.

(tvoje stavke, kaj si in kaj nisi imam že dolgo na ignore - ker nisi razumel. Seveda lahko po mili volji pisariš, samo da ti dam vedeti, da se zaradi mene ni treba trudit).

Jezi me le to, da ste ljudje tako nehvalezni za vse. Zal mi je tistih sester, ki se trudijo in delajo ko zivina zato da jih en pacient je*e v glavo
bonk.gif

Samo ce malo bolje pomislim, komu je sploh treba poslusati pametnjakovice in delati kot zivina? PŠo eni strani so same krive. Jaz bi dal odpoved takoj ko nebi imel omogocenih pogojev za delo. In verjemi, malokdo v bolnici jih ima
wink-1.gif

LP

dekca

alter gentleman
25. jul 2007
3.964
0
36
123
A če ne dam tebi 100% prav, sem že nehvaležen neinteligenten pacient in še zajebavam sestre za povrh?
rolleyes-1.gif

Mislim, odkod si pa to pobral in povezal...
grin1.gif

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Ja, seveda si.
zmaga.gif

(logika v vsej svoji žlahtnosti
grin1.gif
).

Zato, ker se jim zdere max. 5% pacientov, so največji reveži na tem svetu. In imajo pravico biti do vseh arogantni.
To, da obstajajo poklici - npr. učitelj v SŠ - kjer ga je.be polovica "strank", ga ne zanima.
Kot pač to ne zanima nobenega razvajenega otročička...

PS: Pozabil si, da si tudi nehvaležen. Kot moraš biti najbrž neskončno hvaležen prodajalki, da ti je blagovolila odrezati kos kruha, ki ga itak plačaš. Ja, vem - logika!
grin1.gif

Nazadnje urejeno:

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Ljudje, ki še v življenju niso videli terminalnega pacienta, kaj šele skrbeli zanj (in tu ne šteje obiskovanje v bolnici/domu ostarelih), enostavno ne morejo razumeti vajinih argumentov. Družba nas bolj ali manj uspešno uči in usmerja, kako je potrebno dostojanstveno živeti in spodbuja zavest, da je življenje absolutna svetinja.

... s čimer načeloma ni nič narobe. Ampak obenem se pojavi fenomen - podaljševanja življenja - za vsako ceno. Dolžina življenja raste veliko hitreje kot kvaliteta le tega v teh "dodanih letih".

Malo nevednega podpihovanja in že si državni sovražnik številka ena. Pač, ker ne bi reanimiral 93 let stare, že 10 let povsem nepokretne in močno dementne gospe.

Pa nazaj on-topic:

Jaz krvodajalstvo gledam iz čisto praktičnega vidika. Sploh za moške je zelo priporočljivo, ker tako preprečijo nabiranje železa v telesu, spravijo v pogon krvotvorni organ, stoli na Transfuziološki kliniki pa so noro udobni. Poleg tega pa še obstaja verjetnost, da bo ta kri komu prišla prav.

Glede darovanja organov pa čisto po pravici še nimam dovolj izdelanega mnenja.

Don_Corleone

THE GODfather
3. sep 2007
5.638
0
36
38
v nekaterih primerih, je podaljševanje življenja ( beri muk pacijenta) nesmislno. ko je že jasno, da bo nekdo zelo kmalu ( npr v roku parih dni ali še prej) umru, nej se mu olajša trpljenja kakor se pač da. npr več protibolečinskih zdravil...

@kozarec
malo preveč je.beš uporabnika doctorz ( oz kakorkoli se že napiše) v glavo. dobro veš o čem govori, samo ti še kr je.beš pa je.beš
stupid-1.gif

dekca

alter gentleman
25. jul 2007
3.964
0
36
123
Jah, fantje, vi si lahko mislite in delate karkoli, s takimi javnimi izjavami pa zdravstvu ne delate usluge. Prej nasprotno.
Saj razumem argumenta doktrorz-ja in ostalih, sam ne mi kle s "perspektivnimi" pacienti - to so vaše interne fore in jih zadržite zase.
Rad bi verjel, da, če sem bolan, da bo zame poskrbljeno 100%, ne pa, da me bo en mamin sine že vnaprej odpisal kot neperspektivnega. Saj me lahko, ampak, ne mi tega povedat - oziroma, ne tega razglašat javno.
Klar?
smirk-1.gif

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Hja, kaj morem (smajli, ki zmiguje z rameni).

Imela sem primer doma, prepustili smo odločitev zdravniku, ali ja ali ne.
Ravnali smo tako, kot je rekel, da je smiselno.

Pa zakaj bi to razlagala, sej itak vse vedo, kako smo vsi nevedni in butasti in nismo nikoli nič dali skozi.
(Pa še ob 3h zjutraj hodimo na sprehode po urgenci za dobro vago.)

In jest jih točno zato je.bem.
smirk-1.gif

(poleg seveda tega, da nekak ne štekam, zakaj demetni človek ali narkoman ni vreden reševanja - najbrž zato, ker narobe razumem hipokratovo prisego).

@dekca - Škoda truda. Oni mislijo, da je problem izključno in samo v nas, ker smo pač butasti. Ne pa v njihovem ravnanju, komuniciranju in odnosu (pa s tem ne ciljam na to, da je treba podajševat življenje, pa naj stane kolikor hoče - moram to ekstra napisat, ker sicer bodo "logiki" spet namaštali nekaj svojega). Ampak če smo uspeli razbit lokalne zavarovalniške in bančne monopole, ni hudič, da bomo pa tudi zdravstveni lobij in vse kar je prisesano nanj! Živela EU!
nahrung002.gif

Nazadnje urejeno:

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.331
355
83
39
Citat:
Uporabnik Don_Corleone pravi:
v nekaterih primerih, je podaljševanje življenja ( beri muk pacijenta) nesmislno. ko je že jasno, da bo nekdo zelo kmalu ( npr v roku parih dni ali še prej) umru, nej se mu olajša trpljenja kakor se pač da. npr več protibolečinskih zdravil...

V takem primeru bi sam raje videl da se čimprej stegnem.

Ravno tako-če bi moral biti celo življenje na invalidskem vozičku-raje vidim da me ni.

Ko je nekdo spraševal kje lahko vidiš kdaj in kje so krvodajalske akcije: http://www.rks.si/sl/Krvodajalske_akcije_/ (prvi link na najdi.si).

Sam hodim na krvodajalske akcije, pa ne samo zaradi tistega dneva fraj in pasulja.
grin1.gif

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik dekca pravi:
Sem bil krvodajalec, 6x, trenutno imam še leto in pol embarga zaradi izletov po Indiji in Tajski.

In kakšen je ta embargo ter koliko časa traja?

dekca

alter gentleman
25. jul 2007
3.964
0
36
123
3 leta po povratku ne smeš darovati krvi zaradi možne infekcije (od rumene mrzlice vse naprej). V treh letih naj bi se vsaka morebitna okužba rezultirala z izbruhom bolezni. Tako mi je bilo rečeno.

Nazadnje urejeno:

Tku

Pripravnik
20. nov 2007
598
0
16
Tiha voda
Da bomo malo bolj "on topic":

Krvodajalec, kljub pomislekom doctorz verjamem, da je kri večinoma "koristno" uporabljena. Pa tudi če kdaj ni, ni to razlog, da bi opustil nekaj dobrega.

Za organe še razmišljam. Tu se predvsem bojim zlorabe, da bi me "terminirali", ker bi nekdo, ki ima veze, potreboval organe.

Edit: zatipk

Nazadnje urejeno:

shift

Guru
20. jul 2007
9.895
2.281
113
za šankom
Citat:
Uporabnik dekca pravi:
Jah, fantje, vi si lahko mislite in delate karkoli, s takimi javnimi izjavami pa zdravstvu ne delate usluge. Prej nasprotno.
Saj razumem argumenta doktrorz-ja in ostalih, sam ne mi kle s "perspektivnimi" pacienti - to so vaše interne fore in jih zadržite zase.
Rad bi verjel, da, če sem bolan, da bo zame poskrbljeno 100%, ne pa, da me bo en mamin sine že vnaprej odpisal kot neperspektivnega. Saj me lahko, ampak, ne mi tega povedat - oziroma, ne tega razglašat javno.
Klar?
smirk-1.gif

bonk.gif

še do nikogar se niso roke dvignile pa se tudi ne bodo.a je res težko dojet da včasih rešitev ki se zdi najbolj logična ni tudi najbolj primerna in človeška
confused-1.gif

sej pravim ko boš enkrat videl umiranje pacienta v terminalnem stadiju na lastne oči boš vedel kaj smo nekateri govorili dokler pa gledat dr. housa,chicago hope in ER bo pa tvoje mnenje in razumenvanje takšno kot pač je.

kajn

Guru
5. okt 2007
2.787
1.619
113
Iskajoč brata
Na krvodajalski sem že bil, sam sem prišel sam do vrat. Igle chicken.press Mam pa namen enkrat cel it in da mi boje vzel kri.
Sem pa darovalec organov, sn šov gledat v denarnico, kjer imam kartico, že od leta 94 sem darovalec.

Don_Corleone

THE GODfather
3. sep 2007
5.638
0
36
38
a dej no bit tak zajc. to bolii malo bolj kot bi te nekdo z buciko špiknu. pač mal stran pogledaš pa je.

današnja mladina je polna mehkužcev

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.331
355
83
39
Citat:
Uporabnik Don_Corleone pravi:
a dej no bit tak zajc. to bolii malo bolj kot bi te nekdo z buciko špiknu. pač mal stran pogledaš pa je.

današnja mladina je polna mehkužcev

Ženske so zverzirane in speče manj kot pa ko ti vzame kri v laboratoriju.

Blackjack

Guru
24. nov 2007
4.986
1.051
113
Citat:
Uporabnik doctorz pravi:
No daj ne posplosuj ze spet.

Pravim da me moti to, da se daje kri bolnikom ki umirajo v bolecinah in se jim samo podaljsa trpljenje za par ur ali pa kaksen dan. Ne pustijo cloveka umreti. In 3/4 krvi se porabi za take bedarije.

LP

To da se "troši" kri na tak način ne odločaš ti ampak je to smernica (zakon) svetovne zdravstvene organizacije (WHO), tako kot tudi WHO pravi da se bolnika ki umre v terminalnem stadiju (rakave) bolezni ne oživlja.

Pred zdravnikom so vsi pacienti enaki. In ni problem v tem da se da infuzija krvi, ampak v tem da premalo ljudi daruje kri.

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Smernice gor ali dol, treba je biti eticen.

Ker da se kri tako "unicuje" je res nesmiselno, ce ne celo nesramno.

Pa jebes takega dohtarja, ki neve (medtem ko vsi ostali to "vedo") da bo pacient umrl cez XX ur. Namesto da mu dajo malo morfija, mu raje dajejo KE, ki jo morda sploh ne docaka (v veliko primerih).

LP.

Blackjack

Guru
24. nov 2007
4.986
1.051
113
Citat:
Uporabnik doctorz pravi:
Smernice gor ali dol, treba je biti eticen.

Ker da se kri tako "unicuje" je res nesmiselno, ce ne celo nesramno.

Pa jebes takega dohtarja, ki neve (medtem ko vsi ostali to "vedo") da bo pacient umrl cez XX ur. Namesto da mu dajo malo morfija, mu raje dajejo KE, ki jo morda sploh ne docaka (v veliko primerih).

LP.

Mogoče te vzamejo kot svetovalca v WHO. Ker vidim, se spoznaš tudi na indikacije za dajanje krvnih infuzij.

Problem je da se ti NE podpišeš na pacientov papir/karton ker zanj odločitveno ne odgovarjaš, zdravnik pa SE, in nečemu se reče ravnanje po zakonih, pred katerimi ob nepravilnem postopanju (predvsem pa so zadnje čase v modi smernice WHO) ostro zagovarja na sodišču.