Stativ

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
snemljivo ploscico imajo ze najcenejsi kot tudi wasservago, rocko za usmerjanje... ne vem v cem je fora teh 100+eur stativov, pomojem samo ime preplacas, je pa res da so 17.8g lazji kot 80eur cenejsi stativi.

sergio

Fizikalc
21. jul 2007
2.563
36
48
41
Ljubljana
Seveda je razlika, tako kot je pri vseh zadevah, kjer obstajajo nižji, srednji in višji rang določenega produkta.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.551
6.637
113
pri taščici
Ker se na fotkanje ne spoznam bom dal primerjavo avte. Za prevoz 5 članske družine bi raje imel megana karavana za 12 jurjev kot twinga za 10. Avti za 50 jurjev so nedosegljivi (tipa sharan z vso opremo)

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
v cem je razlika? res me zanima. pac v materialih verjamem, da lazje drsi mehanizem, ko ga sprostis gor in dol in da je vse skupaj lazje. kaj drugega se pa ne spomnim. lezaj v glavi bolj podmazan in to je to. trikrat deljive noge ima pa ze moj za 80eur, ki sem ga kupil petnajst let nazaj in se zdaj sluzi vrhunsko.

podobno kot s pokojno alivio opremo pri mtb, ko je vse visje samo se nizanje teze, vzdrzljivost pa ni nic boljsa.

cemu kupiti stativ za 300eur namesto tistega za 80.

scorpion

Majstr
25. apr 2008
2.002
171
63
Stativi se razlikujejo predvsem na namen uporabe in pogoje, v katerih jih boš uporabljal. Seveda tudi sama kakovost sestavnih delov ni zanemarljiva.
Po nepisanem pravilu bi moral stativ podpirati dvakrat večjo težo, kot jo ima fotoaprat z objektivom, katerega bomo dali na stativ.
Pomembna je sama teža stativa... v hribih ti ga veter lahko prevrne, če je prelahek... če pa je pretežak, pa ga je problem nositi na dolge razdalje.
Minimalna in maksimalna višina stativa je prav tako pomembna, če veš, iz katere perspektive boš fotkal. Zraven spada tudi to, kako je velik zložen stativ, da zavzame čim manj prostora.
Glava stativa je prav tako pomembna... če jo seveda ne dokupiš posebej.

Na vse to in še marsikaj drugega potem vplivajo tudi cene...

alfabet

Fizikalc
17. jan 2014
1.122
4
38
ksz

Ene tukaj bi kap, ko bi videli, da (profi video) Satchler stativ + glava + release plate pride 2 jurja po tamalem
smile-1.gif

sid911

Pripravnik
23. dec 2014
42
1
8
Glavna prednost (večine) dražjih stativov je stabilnost, kar je običajno posledica boljših materialov in/ali kakovostnejše izdelave. Večina poceni stativov je precej majavih, še posebej popolnoma iztegnjenih. je pa seveda veliko odvisno tudi od zahtev uporabnika. Nekateri so lahko zadovoljni s Hama stativom za 30€, drugi pa postrani gledajo kakšnega za 100€+.

Je pa stativ zadeva, ki je precej bolj "trajna" od preostale foto (video) opreme in se splača vanj vložiti že v začetku nekaj več denarja.

Še osebna izkušnja: pred časom sem sodeloval pri enem snemanju, kjer sem silom prilike moral kombinacijo EOS 7D in 70-200L uporabljati na stativu Velbon nižjega cenovnega ranga (točnega modela se ne spomnim, vem le, da je bil eden izmed bolj masivno zgledajočih in višjih modelov). Po pritisku gumba za snemanje se je vse skupaj treslo še kakih deset sekund in je bilo snemanje prava muka. Enaka kombinacija mi na mojem stativu za 160€ (Slik 814 CF) sploh ne dela težav.

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
Citat:
Uporabnik alfabet pravi:
ksz

Ene tukaj bi kap, ko bi videli, da (profi video) Satchler stativ + glava + release plate pride 2 jurja po tamalem
smile-1.gif

no, pa ne zna nihce razloziti cemu.

ko pa jaz povem, da sotor za 100eur ne sluzi nicemer razen kampiranju v izoli sredi poletja me pa vsi zasujete in zasmehujete kaksen [cenzura] sem ker za 4 sezonski sotor za eno osebo odstejem 1000eur, dve osebi se petstotaka vec.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.551
6.637
113
pri taščici
Se pravi nobenih izkušenj o stativih za 30 evrov iz prejšnjih linkov?
Hama 63 ali slik 730?
Kje se dajo videti v živo v lj, če bo razlike samo nekaj evrov ga vzamem ob ogledu.

alfabet

Fizikalc
17. jan 2014
1.122
4
38
Stativi za 30€ so pogojno uporabni v brezvetrju, na ravni, trdni podlagi za fotografiranje in staticne video kadre.

Ena stvar, ki je cheap video stativi nimajo, je nivelacija glave. Da ne niveliras stativa z raztegovanjem in krajsanjem nog, ampak je na sredini glave s spodnje strani vijak, s katerim "losaš" glavo, da jo naravnas v vaservago in nga nato zategnes nazaj.

Druga stvar, cesar cheapmstativi nimajo, je fluidnost premikanja glave. Ce hoces delati lepe "švenke", mora imeti glava ravno prav upora in tekoce drsenje. Middle range stativi oz. glave imajo to reseno s kanali, v katerih je mast, profi stativi pa imajo oljne komore.

Pomembno je tudi, da je stativ cim bolj tog. Da se med premikanjem glave ne zvija.

In pa kvaliteta klipsen za zaklepanje nog. Cheap stativ bos na mrazu uporabil samo parkrat, ker bodo popokale plasticne klipsne. No, tudi ce ni mraza, bo prej ali slej kaksna odletela.

Jaz bi svetoval, da raje vzames nekaj solidnega rabljenega, kot pa cheap novega. Ce se le da, taksnega, ki ima zamenljivo glavo.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
467716-post_slo.gif

Podpišem vsako besedo!
In še to: ni slabšega občutka, kot takrat, ko se zaveš, da si zaradi slabega stativa (ali objektiva pri DSLR) izgubil kvaliteto slike ali video posnetka.

sid911

Pripravnik
23. dec 2014
42
1
8
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Kje se dajo videti v živo v lj, če bo razlike samo nekaj evrov ga vzamem ob ogledu.

Foto klik v BTC-ju, pa udi BigBang ima včasih kakšne Veblone.

scorpion

Majstr
25. apr 2008
2.002
171
63
Foto Beseničar v LJ. Vsaj ko sem jaz kupoval, ni bilo nobenega problema preizkusiti kar nekaj različnih stativov, preden sem se za enega odločil.