Stativ Velbon Sherpa 200R - mnenja?

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.409
3.801
113
davorinm.wordpress.com
Kupil bi stativ, ki bi ga uporabljal za landscape foto, nočno slikanje ter strele.

ogledal sem si tega:
http://www.velbon.co.uk/newvelbon/pages/sherpa200R.html
Citat:
Strong and versatile tripods for both professionals and advanced amateurs.
Velbon SHERPA tripods are equipped with the 3-way panhead PH157Q with Quick-release platform system that incorporates some clever features such as a one-touch handle that allows locking of both pan and tilt movements with one twist. The handle is mounted on the left which allows the user to keep their right hand free to operate the camera.
Most models in the Sherpa range feature a slanting tooth geared elevator for smooth adjustment and also a friction adjuster that enables tension adjustment of centre-column elevator.

Cena cca 65 EUR.

Bo vredu?

Za opremo Canon 450D (475g), najtežji objektiv pa je Canon 55-250 IS (390g).

Opreme ne bom menjal še kar nekaj časa, ker je še frišna.

Hvala.

Nazadnje urejeno:

Baltazar

Pripravnik
17. sep 2007
955
0
16
Omenil si nočno slikanje in za to je večina takih stativov prenizka, razen če ne misliš sedet zraven. Pa tudi sicer ga ne moreš dvignit na višino oči. Če te to ne moti, je verjetno dovolj dober. Jest sem raje kupil visokega Manfrotta. Aja, pa prej zamenjaš 5 aparatov kot stativ, zato si jih dobro oglej v živo.

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.409
3.801
113
davorinm.wordpress.com
167,5 cm je raztegnjen. Sem mislil, da je to dovolj.
smile-1.gif

Baltazar

Pripravnik
17. sep 2007
955
0
16
Pejt u štacuno, našraufaj gor aparat in poglej, če ti je dovolj. Meni recimo ni bilo, ker ne moreš normalno stat in slikat, ampak moraš bit vedno sklonjen.

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.409
3.801
113
davorinm.wordpress.com
jaz imam samo 180cm.
grin1.gif

Bi šel, pa ne vem kje bi imeli ta stativ. Pa še kupit ga moram ta teden do četrtka, do četrtka bom pa imel gužvo na šihtu. fu*

Baltazar

Pripravnik
17. sep 2007
955
0
16
Jest pa 1 cm več
grin1.gif

Sej je vseeno, poglej najprej, če ti višina odgovarja, tudi če ni isti model. Potem se pa naprej odločaš... Kot sem rekel, stativ imaš 20 let, zato ga le poglej v živo.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Bi se kar strinjal z Baltazarjem - dober stativ je večinoma celo bolj v pomoč dobri fotografiji, kakor dober objektiv, posebej še za posnetke, ki so ti prioriteta.
Pri tem velbonu je edino glava še kar (na enem od stativov jo uporabljam tudi sam), ostalo pa lahko primerjaš s kitajskimi stativi za 20€
Glede višine pa - res da se raztegne do skoraj 170cm, vendar je v tem položaju zelo občutljiv na - recimo - veter, da o ostalih možnih tresljajih niti ne pišem.
Znan slovenski naravoslovni fotograf Hrvoje Oršanič je na enem od svojih predavanj publiko nekoliko presenetil z izjavo, da je njegov stativ cenovnega razreda med 1000 in 1500€... in da brez njega niti slučajno ne gre na foto-potep po hostah.

sbor

Pripravnik
22. avg 2007
562
0
16
Veliko ti pri stativih pove že njihova teža - tisti lahki sigurno ne bojo na višini dobro prenašali tudi 1 kg opreme, kaj šele kaj več in kako šele v kakšnih drugačnih postavitvah (pokončen, naprej ali nazaj nagnjen fotoaparat).

wacko

Fizikalc
18. jul 2007
5.450
0
36
Citat:
Uporabnik oriolus pravi:
Znan slovenski naravoslovni fotograf Hrvoje Oršanič je na enem od svojih predavanj publiko nekoliko presenetil z izjavo, da je njegov stativ cenovnega razreda med 1000 in 1500€... in da brez njega niti slučajno ne gre na foto-potep po hostah.

On verjetno tudi brez nahrbtnika v katerem je za 10k€ robe ne gre na fotopotep... Take izjave je treba jemati z rezervo
smile-1.gif

Drugače pa sem nekaj malega delal s tem stativom, ki ga je linkal ynos, in sem bil kar zadovoljen glede njegove "trdnosti". Meni osebno je precej pomembno tudi, da je stativ prenosen v pravem pomenu besede. Sam bi velikokrat vzel sabo stativ, pa se mi ne da sabo vlačit neke velike gare, ki je bila kupljena v osnovi za kamero...

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Citat:
Uporabnik wacko pravi: On verjetno tudi brez nahrbtnika v katerem je za 10k€ robe ne gre na fotopotep... Take izjave je treba jemati z rezervo
smile-1.gif
Pravzaprav niti ne - Oršanič nam je zagotavljal, da v večini primerov uporablja le 50/1.8 in s seboj ne tovori cele gore objektivov.
Skepsa, kakršno si omenil, je bila tudi izražena iz poslušalstva, odgovor pa je bil enostaven - nič bolj ne zagotovi dobrega posnetka, kakor dober stativ ob kvalitetnem objektivu in seveda očesu fotografa, ki ve kaj hoče.
Priznam, da sem tudi sam kar nekaj časa na to njegovo mnenje gledal s posmehom, vse do takrat, ko sem na izlivu Soče slikal v močni burji - kadri ta te kap, uspele fotke pa nobene... jasno pa je, da je odločitev stvar posameznika, ni kaj.
Glede teže: trditev, da lahek stativ pomeni slabo kvaliteto v primeru karbonskih ne velja.

disco

Fizikalc
21. jul 2007
1.102
0
36
Jaz imam tole sherpo oz. en starejsi model. Krasna zadeva za prenasat okol. Glava je super za tak denar in tudi noge so ok. Sem z njim preslikal en kup slapov in skoraj vedno je bil zmontiran med skalovjem, tko da izredno prav pride, da se da noge v vec smeri kontrolirat. Tudi makro sem z njim delal, ker se ga da kontra obrnit in lahko prides cist do tal. Uporabljal sem ga tudi z mehom in makro railom za stack. Seveda ko sem enga za 600k v roke dobil ni bilo primerjave, ampak ker nimam teh potreb, mi sherpa odlicno sluzi. Ce se ne mores odlocit, je najbolje, da imas dva ali vec. Enga za v hribe, enga za studio in enga za hude pogoje
smile-1.gif

wacko

Fizikalc
18. jul 2007
5.450
0
36
Daleč od tega, da bi jaz na to izjavo gledal s posmehom. Verjamem, da v njegovem rangu vrhunski stativ naredi razliko ampak med amaterji začetniki je ponavadi tako, da delamo kompromise, potem pa pride do takih situacij, kjer ti veter premika stativ. Jaz bi to vzel v zakup, glede na to, da nimam 300€+ za stativ, ki bi približno ustrezal večini mojih zahtev
grin1.gif

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Ups - se moram krepko 'potegniti nazaj' !
Šele po zapisu, ki ga je dal disco, sem šel zadeve bolj natančno pogledat in ugotovil, da sem očitno prvič našel nekaj drugega.
Mi je zelo žal, očitno tudi ostali del tega Velbona ni 'kr neki', kakor sem zapisal zgoraj, ampak gre za kar solidno zadevo.
Kaj naj rečem?
Kdor prizna, se mu pol opraviči, ali kaj takega, he he he, drugo polovico (glavo) pa sem itak označil za dobro (imam jo tudi sam na enem od stativov) Torej gre za solidno zadevo.
Še vedno pa sem mnenja, da je dober stativ prav tako pomemben kakor dober objektiv (in drag tudi).

LP

Nazadnje urejeno:

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.409
3.801
113
davorinm.wordpress.com
Serija 200R ni bila pakirana s torbo, 250R je bil prenizek, zato sem vzel kar 450R.

Cena 85 EUR
http://www.velbon.co.uk/newvelbon/pages/sherpa450R.html

Sem ga skup spravil doma in z balkona s tele objektivom slikal malo promet ipd... Zadeva je zame in za moje potrebe RAKETA!
smile-1.gif

Zdi se mi kakovosten, premnogo možnosti naklonov ipd.. ni pretežek za nosit, visok je pa lahko toliko, da ne dosežem z očmi do vrha.
grin1.gif

Zdi se mi super nakup. Komaj čakam, da ga malo stestiram v praksi.

Velbon ima več serij stativov. Serija Sherpa je semi-pro in je kar kakovostna zadeva. Cenejši Velboni, ki niso Sherpe so pač slabši.
velbon_sherpa_450r.JPG

sherpa_435___.jpg

VelbonSherpa450R.jpg