statična elektrika

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
Zakaj me stalno strese ko grem ven iz avta ,in kako preprečit statično elektriko

pozdrav.gif

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
Uporabljaj nesintetična oblačila, prevleke sedežev. Včasih so avte ozemljevali s trakom, ki se je vlekel po tleh..je pa tudi odvisno od vremena-suho je več statike.

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
Citat:
Uporabnik Gatto pravi:
Uporabljaj nesintetična oblačila, prevleke sedežev. Včasih so avte ozemljevali s trakom, ki se je vlekel po tleh..je pa tudi odvisno od vremena-suho je več statike. [/quot

pa kaj misliš bi se ta trak obnesel ? to je verjetno samo navadna guma ?

pozdrav.gif

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
V originalnih trakcih, ki smo jih privijali na zadnji prag avtomobila je bila vulkanizirana bakrena mrežica, vsaj pri mojem je bilo tako.

Sicer pa je pred leti 'naša' (ki jo je avto prav tako ves čas tresel), našla nekje obesek za ključe, ki je služil za razelektritev pri vstopu/izstopu iz avtomobila. Kje je to dobila, pa ne vem, vendar je menda uspešno delovalo.

Robert

Majstr
21. jul 2007
2.655
473
83
Tolmin
Citat:
Uporabnik jurga pravi:
Zakaj me stalno strese ko grem ven iz avta ,in kako preprečit statično elektriko

pozdrav.gif

Prvo se primi za okvir vrat (kovina) in nato stopi ven - naboj se lepše izenači skozi gumjast podplat.
Sicer pa je to stalnica v hladnih dneh, ko je najmanj vlage v zraku.

sixpower

Guru
22. sep 2011
3.312
2.943
113
Lublana
Obišči stran
Mene je pred leti treslo samo kadar sem imel obute neke čevlje z očitno čudnim gumjastim podplatom. In treslo me je v vsakem avtu ne glede kakšne tepihe je imel, nekajkrat me je ruknilo celo v stanovanju, ko sem se dotaknil Hi-fija. Zoprno za popizdit, ko sem končno ugotovil, da so krivi čevlji sem jih zabrisal stran. Nikoli več od takrat me nikjer ni več ruknilo. Mislim, da je prvo najbolje preverit kaj nosite.

markoman

Fizikalc
19. avg 2007
2.574
17
38
mene pa strese, ko močn šnops spijem :)

saj poznate pregovor: dobrega štromarja samo šnops strese :)