Stari podi v stanovanju

stanovanjar

Zelenc'
11. jul 2025
2
0
1
Obnavljam staro stanovanje in sem naletel na majhno težavo glede podov.

In sicer: Podi v stanovanju so še "original" kar pomeni lege, vmes pesek/gramoz in na te lege pribit parket. Ker je ta začel že pošteno škripati je prejšnji lastnik potem na stari parket položil novi gotovi parket (plavajoče, brez lepljenja).

Sedaj je tudi ta že začel škripati, pa še šlampasto je bil položen tako, da so luknje ob obokih, ni pragov itd.

Zanima me kaj naredit?
  1. Parketar si je prišel zadevo ogledat. Pravi da ker noben od parketov ni lepljen, da je škripanje nemogoče sanirati z inkcijami in predlagal, da se vrže ta zgornji parket ven, da čez starega OSB plošče in na te se položi vinil. Ima kdo izkušnje s tako rešitivijo, bo potem nehalo škripati? Naredil pa bo lepo tudi okrog obokov, pragove itd. Cena cca 600€ za OSB, 1200€ vinil, 500€ delo mojstra: SKUPAJ recimo 2300€
  2. Izdelava estrihov. Torej novi parket ven, stari parket ven, lege ven in pesek ven dokler ne pridem čisto do plate. Težava je ker je tega materiala vse skupaj čez 4 kubike. Potem pa estrih. Cca 7cm stirodur in 5cm estrih + izravnalna masa
    Sem oddal povpraševanje na mojmojster in par se jih je javilo. Prišli so pogledat malo zadevo - albanci. Mam filing da me probajo malo nategnit, vsi po istem kopitu. "Zdaj ti dam ponudb, punudb velja pola ure". "Takoj pridemo, v 5 dana imaš končano", "Če ne pridemo takoj, potem ne znam kad bomo imeli čas". AKA Takoj sprejmi ponudbo, in bomo neki naredil, če ne sprejmeš takoj potem nas boš čakal oz. nas ne bo. Ponudba pa je valda vse na oko, noben pa ne pove točno kaj bodo delali in katere materiale vse vključuje, samo da bo estrih in da bo "skoraj" raven. Cena pa od 3000€ do 5000€ odvisno koga vprašaš. Potem pa vinil 1200€ pa polaganje 300€: SKUPAJ recimo 5500€
  3. Zato se nekako nagibam k prvi možnosti me pa zanima, kaj če bi vrgel ven zgornji parket in tudi stari pribit parket? Pa pustil lege in pustil gramoz, nato pa na te lege položil fino debele OSB plošče? Pa na OSB potem vinil. Mislite da bi to saniralo škripanje? Cena cca 1000€ za OSB plate, 1200€ vinil, 500€ delo mojstra: SKUPAJ recimo 2700€
Hvala za vse nasvete.

luka51

Guru
16. avg 2007
15.052
6.366
113
Jaz bi vse na novo nasutje in prek osb ali kakšne druge podobne plošče. Eventuenlo še kako suhomontažno talno.
Pa pazi pri raznih osb na obstoječe bo hitro zgubljene 3cm višine. Kako boš to reševal z vrati?

jezek

Guru
24. jul 2008
4.549
1.963
113
Jaz dal cez enako konstrukcijo direkt na deske (ala ladijski pod) 2 plasti osb, nato pa klesicen (debel, trd (ipe-lapaćo) parket. Prej vse škripalo in se tresla tla, po tem pa kot bi imel beton spodaj.