Stanovanjski krediti in on-line kalkulatorji?

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.471
6.977
113
online kalkulatorji niso dobri za nič drugega, kot da lahko malo sam spreminjaš obrestno mero (pribitek) in vidiš, koliko bo anuiteta ob taki OM. Npr gorenjska banka ima takega. Lahko pa narediš v excelu sam formulo. V kolikor to online kalkulator ne zmore in je od banke fiksno določena OM, pa še za to ni dober.

Matej

Fizikalc
24. jul 2007
1.992
2
38
Beres alter?

Napisano n postov.

Sperbank 1,95 + euribor. Trenutno najbolsa ponudba.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.471
6.977
113
Ne, ni. Tak pribitek da še kaka druga banka (SKB, Unicredit, Sparkasse) brez nekih dodatnih pogojev. Prvi dve celo s 3M euriborjem. Zadnji dve pa s kreditom v celoti v kešu (torej nakazilo na TRR, če gradiš bajto, je to lahko zelo pomembno, če kupuješ stanovanje pač malo manj).

Ne vem sicer za koliko se misli zakreditirati, ampak Sberbank računa kreditno sposobnost malo drugače. Gleda, če si sposoben anuitete, če je hipotetično Euribor 4% (in ne, da je v minusu, kot trenutno). Seveda je to vseeno, če se človek ne misli do grla zakreditirati, ampak logika nekaterih (mogoče tudi OP) je, da je treba vzeti čimvečjo anuiteto in čim hitreje poplačati. V tem primeru je Sberbank jako neugoden.

ferdo

Guru
3. sep 2007
10.656
3.935
113
Ljubljana
hmpg.net
tole :https://www.dnevnik.si/1042722646/posel/novice/cas-je-za-posojilo-s-fiksno-obrestno-mero je bolj kot ne propaganda. Kljub vsemu pa ni neumen članek.

Dejansk EURIBOR BO šel gor. Tako da Sberbank izračun ni tako neumen, predvsem zaščiti kreditojemalca, da bi si sam zadrgnil zanko okoli vratu (kot so si jo švicarji, ampak on niso vedeli
smile-1.gif
)

In definitivno, komitenti banke dobijo bolj ugodno obrestno meru. Tudi do 1 odstotno točko. Zato morda pri taki odločitvi (najem stanovanjskeg kredita) morda ni neumno razmišljati (tudi) o menjavi banke.

In morda (samo morda) o fiksni obrestni meri.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Problem fiksne obrestne je, da ti omejijo na 10 let kredit. Jaz pa nebi crkoval naslednjih 10 let, ampak raje udobno 25-30.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.373
1.240
113
www.adriamedia.si
Poleg tega: odvisno tudi, kdaj si kredit jemal. Pet let euroborja okoli 0 na začetku odtehta več kot 5 let euriborja pri 5% (kar je pa res zelo malo mogoče) in 10+ let euroborja pri 2,5 ...
Če se to primerja s fiksno obrestno mero ...

gloglo

Fizikalc
20. maj 2014
1.399
1
36
moja izkušnja...
pridobi čimveč izračunov, če poznaš na banki koga naj ti naredi ponudbo, ki ti jo nebi dali z takim načinom sem dobil puf 1,8 + euribor.
Čeprav sem slišal, da zdej vsiljujejo fisksno obrestno mero...

Vzel sem pri SKB. Sem pa obletal skoraj vse banke. Kolega na Hypotu pa mi je naredil uslugo da mi je dal informativno ponudbo. Skratka splača se mal pomatrat. Navsezadnje gre za kr nekej denarja.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.471
6.977
113
Citat:
Uporabnik KillaKHAN pravi:
Problem fiksne obrestne je, da ti omejijo na 10 let kredit. Jaz pa nebi crkoval naslednjih 10 let, ampak raje udobno 25-30.

To pa ni čisto res. Oziroma niti malo res. Unicredit in SKB garant data fiksno za 20 let.

dejk0

Pripravnik
25. apr 2009
837
21
18
Citat:
Uporabnik Jabe pravi:
Citat:
Uporabnik KillaKHAN pravi:

To pa ni čisto res. Oziroma niti malo res. Unicredit in SKB garant data fiksno za 20 let.

To lahko potrdim in dodam še banko Koper. Obrestne mere so pa trenutno res dobre. Jaz bom vzel fiksno na 20 let..

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.471
6.977
113
Citat:
Uporabnik ferdo pravi:
tole :https://www.dnevnik.si/1042722646/posel/novice/cas-je-za-posojilo-s-fiksno-obrestno-mero je bolj kot ne propaganda. Kljub vsemu pa ni neumen članek.

Dejansk EURIBOR BO šel gor. Tako da Sberbank izračun ni tako neumen, predvsem zaščiti kreditojemalca, da bi si sam zadrgnil zanko okoli vratu (kot so si jo švicarji, ampak on niso vedeli
smile-1.gif
)

In definitivno, komitenti banke dobijo bolj ugodno obrestno meru. Tudi do 1 odstotno točko. Zato morda pri taki odločitvi (najem stanovanjskeg kredita) morda ni neumno razmišljati (tudi) o menjavi banke.

In morda (samo morda) o fiksni obrestni meri.

ves moj post je bil odgovor sberbanku kot najbolj ugodni banki, kar ni, razumem pa tudi njihovo politiko. Tako zavarujejo sebe in posredno kreditojemalca (hote ali nehote). Drugače sem jaz prejšnji mesec podpisala fiksno obrestno mero. In se s kreditom ne ukvarjam več, razen da ga pač plačujem, vsak december bom višek dala za znižanje glavnice. Ne spremljam več gibanja euriborja in trenutnih fiksnih obrestnih pribitkov in mer. Zdaj pač še vem, ker je na frišno. Prej sem to počela. poplačala sem namreč 2 leti star kredit s spremenljivo obrestno mero...

PIC

Fizikalc
17. avg 2007
2.466
2
38
Torej se trnenutno za 10-15 let kredita izplača vzet fiksno? Sej vem, da je sloganje, ampak obrestne more bodo slej kot prej sle gor?

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.469
448
83
Da (odgovor na drugi del vprašanja). 3M euribor je recimo trenutno negativen, takole se je gibal od 1999:
er-rentegrafiek6.jpg

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.471
6.977
113
Po moje se. Zato sem tudi vzela fiksno. neznanki sta dve.

- gibanje euriborja. Kdaj bo prišel na 1% (zakaj 1% v naslednji alineji) in kdaj na recimo 2% kolikor je nekako dolgoletno povprečje in cilj.
- ko euribor pride na 1% in se s fiksnim pribitkom 2% izenači s fiksno obrestno mero 3% (taki so pogoji trenutno) - kaki bodo kreditni pogoji takrat. Ne moreš računati s tem, da boš pa takrat vzel fiksno s 3%. tako nizka še ni bila. Zadnjih 15 let je veljala 4,5% fiksna za dobro. Niti ne veš kaki bo pribitek. Lahko celo, da boš z euribor + pribitek 2% imel boljši kredit kot se ga bodo takrat dajali, po drugi strani pa slabšega, kot če bi danes vzel fiksno 3%.

Če se jemlje do 5 let, jaz brez problema vzamem spremenljivo, če pa na več kot 10 let pa... no, kot sem rekla, jaz sem vzela fiksno. Vsekakor pa rast euriborja najbrž lahko prenesemo na gospodarsko rast in nekako računaš s tem, da če danes lahko plačuješ nekaj višjo anuiteto na račun FOM (3% obresti napram 2%, ker je euribor 0%), jo boš v prihodnosti enako lahko/težko ali lažje. Nekako bo plača najbrž vsaj enaka, če ne boljša. Pri spremenljivi pač upaš, da bo šla tudi tvoja plača tako hitro gor kot euribor.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.471
6.977
113
kako se to izračuna? Jaz znam samo tako izračunati, kot da po določenem obdobju začne kredit na novo z drugo obrestno mero.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Sem bil danes na Hypu in online kalkulator popolnoma drži...

Edino par uporabnih informacij sem še dobil. Recimo da pri spremenljivi obrestni meri že v štartu cca 50%-50% odplačuješ glavnico in obresti, pri fiksni pa nekje po 7-10 letih šele dosežeš to (pri fixu na 25 let). Da mi brez problema dajo 75% na hipoteko in da lahko kadarkoli vplačam več in s tem zmanjšam glavnico in posledično obresti.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik Jabe pravi:
tu se malo poigraj. Seveda ti izračuni pri spremenljivi obrestni meri veljajo samo, če je euribor ves čas enak (praktično FOM).
https://www.zps.si/index.php/component/osebnefinance/amortizacijskinacrt

Procenti niso čisto taki, kot si jih zgoraj napisal.

kako niso, če imam vse obroke za naslednjih 30 let izračunane na papirju? tako za fiksno kot za spremenljivo (ok za spremenljivo se lahko bistveno povečajo, kar potem vpliva nekoliko na razporeditev)

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.471
6.977
113
si govoril o 25 letih, ne 30. Pa tudi pri 30 ne zlezeš z obrestmi do 50%. Govorimo, če je pribitek 2% pri trenutnem euriborju 0. Npr 100k€ kredita / 30 let / 2% obresti ima prvo anuiteto 167€ obresti in 203€ glavnice.

Nazadnje urejeno: