Stanovanjski kredit ali....

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.129
12
38
Jaz sem se mi zdi eno leto al pa mal vec nazaj spraseval. Unicredit bi mi dala brez vecjih tezav, ce bi imel 20%. Na BKS bi slo skozi tudi nekje 12%, ko pa so slisali s.p. smo se pa na hitro poslovili. Tako da racunaj na 20, kaksna SKB pa vec.

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Določene zahtevajo cca 1/3 lastnega vložka. Nekatere zahtevano vsoto spustijo še za kakšen %. Vse je odvisno od kreditne sposobnosti kreditojemalca in ocenjenosti nepremičnine ter prodajne cene.

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.129
12
38
Kot receno, na Unicreditu mi je takoj rekel 20%. Pogledal bilanco in naracunal koliko pufa dobim. Tam bi slo takrat pomoje gladko skozi, ce bi imel 20%. Drugje komplicirajo oz. so do amena. KOt s.p. verjetno bi garazo se lahko kupil, drugega ne.

elektron12

Pripravnik
23. apr 2016
134
0
16
no jaz na SKB-ju ne vem kakšen je pogoj, ker sem pač toliko imel sem toliko dal. Drugače bi mogoče lahko tudi manj...

SoulMan

Majstr
9. sep 2007
3.264
152
63
Celje
Zelo verjetno, da ne. Če pa je, pa odvisno, na koliko časa... Banka Koper je cca pol leta nazaj tudi na veliko oglaševala mislim da 2,8% fiksno...do 10 let. Pri SKB sem dobil enako 2,8%, fiksno, ampak dosti daljše obdobje. Lastni vložek pa je zelo odvisen od primera do primera, kakšni so dohodki, kakšen je stil življenja, kaj zastavljaš, .... Izhodiščna točka na SKB-ju je 80:20, ampak se da marsikaj zmenit. Če so bogovi naklonjeni, planeti poravnani in ni ravno sušno obdobje, se da priti na 5% lastne udeležbe...

colos

Pripravnik
12. jan 2008
494
6
18
kje na nlb si dobil 2,6 - meni so dali 3,5, unicredit ima akcijo s 1.9 na spar kartico brez stroskov odobritve in 2,4 fiksno

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.178
7.029
113
Citat:
Uporabnik SoulMan pravi:
Zelo verjetno, da ne. Če pa je, pa odvisno, na koliko časa... Banka Koper je cca pol leta nazaj tudi na veliko oglaševala mislim da 2,8% fiksno...do 10 let. Pri SKB sem dobil enako 2,8%, fiksno, ampak dosti daljše obdobje. Lastni vložek pa je zelo odvisen od primera do primera, kakšni so dohodki, kakšen je stil življenja, kaj zastavljaš, .... Izhodiščna točka na SKB-ju je 80:20, ampak se da marsikaj zmenit. Če so bogovi naklonjeni, planeti poravnani in ni ravno sušno obdobje, se da priti na 5% lastne udeležbe...
4 leta nazaj je nlb recimo dala 100%

Kot si napisal glede na okoliščine ki so pri vsakomur pac drugacne, se da marsikaj zmenit.

VAG

Majstr
11. avg 2007
1.748
218
63
Citat:
Uporabnik mdragan pravi:
Pod bajto imam se eno manjso zazidljivo parcelo,na katero bi rad postavil 2 ali 3 luksuzna apartmajcka (50 m2 cca) v dveh etazah z pogledom na Piranski zaliv.
Investicija oz budget cca 100.000€.
Ker v San Simonu imam stanovanja katero oddajam,sem v dilemi ce prodat in denar vlozit v gradnjo ali dat hipoteko na tisto nepremicnino in dvignit kredit....zaradi ugodnosti vsaj na 20 let tako da bi za zacetek najemnino uporabljal za obrok in eventuelno kasneje mogoce prodal za odplacilo kredita....let pred sabo imam se dovolj upam 😁
Vsekakor bi kredit na en ali na drugi nacin poskusal odplacat prej
Ima kdo izkusnje s tem?
Itak, da stanovanje obdržiš in vzameš hipotekarni kredit na parcelo. Za gradnjo si si zastavil verjetno premali budget, realno bo verjetno s papirji in opremo potrebno prištet še par 10-tisoč €, če ne kaj več.
Æe se ti v življenju karkoli zalomi, lahko stanovanje še vedno kadarkoli prodaš in se rešiš. Če pa bo šlo vse po planu, boš pa čez 15-20 let lastnik ene nepremičnine več, kar bo lepa renta za starost.

Jaz sem na tak način naredil s stanovanjem, dvignil kredit za hišo, danes mi pa oddaja stanovanja odplačuje kredit za hišo.

Še glede obrestnih mer: fiksna je izvedljiva z 2,6 (vzel frend pred dvema mesecema na SKB), pa lastni vložek vsaj tam nekje 20%.