Stanovanjski kredit ali....

mdragan

Pripravnik
30. okt 2014
993
6
18
Pod bajto imam se eno manjso zazidljivo parcelo,na katero bi rad postavil 2 ali 3 luksuzna apartmajcka (50 m2 cca) v dveh etazah z pogledom na Piranski zaliv.
Investicija oz budget cca 100.000€.
Ker v San Simonu imam stanovanja katero oddajam,sem v dilemi ce prodat in denar vlozit v gradnjo ali dat hipoteko na tisto nepremicnino in dvignit kredit....zaradi ugodnosti vsaj na 20 let tako da bi za zacetek najemnino uporabljal za obrok in eventuelno kasneje mogoce prodal za odplacilo kredita....let pred sabo imam se dovolj upam 😁
Vsekakor bi kredit na en ali na drugi nacin poskusal odplacat prej
Ima kdo izkusnje s tem?

Nazadnje urejeno:

mdragan

Pripravnik
30. okt 2014
993
6
18
Zanimivo o enem passatu vsi vejo vse do podtankosti.....in vsevedni alterjevci da ni med vami nekdo ki je strucko za investicije....zalostno 😁

mdragan

Pripravnik
30. okt 2014
993
6
18
Ja ma investicija je v drugo nepremicnino ki bi ta dohodek potrojila...v 20 letih kredita preplacam cca 25.000 kredit

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.178
7.029
113
No se ti bom jaz oglasil.

Menim da bi bilo najbolje vzeti kredit in sezidat nepremicnino. Res je da bos imel s financiranjem dolocene stroske, vendar ce prodas stanovanja v san simonu bos zmanjsal svoj kapital. Dolgorocno je vsekakor bolje da kapital povecas, v tem primeru pac s pomocjo financiranja.

Smiselno je tudi premisliti ali bos to pocel cez podjetje ali kot fizicna oseba, itd... Pogoji za financiranje bodo ugodnejesi zate kot fizicno osebo, z davcnega vidika pa bo ugodneje ce bos dejavnosti oddajanja premaknil na podjetje in v okviru podjetja investiral naprej.

Lahko bi storil takole: stanovanja das na podjetje, imas normalne bilance dve ali tri leta. Prihodek od oddaje vlozis v prvo fazo gradnje na parceli, nato gres po kredo kot firma. Lahko naredis enako le da gres po kredo za gradnjo kot fizicna oseba in nato objekt prodas svoji firmi, ki ga bo sfinancirala s kreditom. Nato prihodke od oddaje vlagas v nadaljnje investicije ali pa pac poplacas kredo.

Kar sem napisal drzi pod pogojem da ze sedaj placujes davek na oddajo nepremicnin. Ce ga ne, potem je moje pisanje (razen dela o tem da je smiselno povecevati kapital) brezpredmetno.

O passatih ne vem skoraj nic.

mdragan

Pripravnik
30. okt 2014
993
6
18
O hvala Apollo8 koncno en odgovor kot sem pricakoval....investicija je kot fizicna oseba

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.973
6.589
113
glede ekonomskih pogledov na davke ipd nimam kaj dosti za povedati, ker o tem ne vem nič, me pa zmoti korelacija med luksuznimi apartmajčki in ocenjeno višino investicije. za kaj je 100k€? Za vse? papirje, komunalca, gradnjo in opremo? za 100m2? seveda to postavljaš kot hišo za fizično osebo, kjer je ta mali davek, ampak vseeno to ne gre skozi po moje. niti za osnovne apartmaje ne, kaj šele luksuzne. Si dobro šel čez ta finančni plan ali je to šele bolj razmišljanje na glas?

mdragan

Pripravnik
30. okt 2014
993
6
18
Izracun na hitro je na podlagi 1000€/m2 do 4 gradbene faze....torej brez opreme
Komunala,gradbeno,instalacije itd....

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.774
6.761
113
pri taščici
se podpišem pod Apolla, tudi glede davka.
Pa pozanimaj se o firmi v Panami
evil.gif

Nazadnje urejeno:

mdragan

Pripravnik
30. okt 2014
993
6
18
Res da z izrazon luksuzni sem mogoce pretiraval....bi slo za lepo urejene in opremljene apartmaje,sprednja stena vsa v steklu...spalnica in dnevni prostor...teraso za soncenje in barbecue kotickom z souporabo ze obstojecega bazena.
app 2+2 oz 4+2 odvisno o projektu

dinos77

Pripravnik
2. nov 2010
589
1
18
Slovenija
Zadeva zgleda obetavno. Hipoteka na nepremičnini pomeni nižje stroške financiranja (stanovansjkega kredita), kar je pozitivno. Predlagam, da te nepremičnine proti koncu odplačevanja kredita ne prodaš, ampak jo oddajaš in pokriješ obrok za kredit. Tako boš po odplačilu verjetno početveril dohodek.
Ti pa gre na roko tudi čas, v katerem se lotevaš zadeve, saj so obresti ful nizke in boš posledično zelo malo "preplačal" investicijo.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.178
7.029
113
Ta financiranja so dolgorocna in je trenutni cas irelevanten. Bistvo je da smiselno teziti k povecanju kapitala in ne zmanjsanju.

ribicija

Guru
4. sep 2007
2.397
1.400
113
Najprej razmisli o luksuzu. Luksuz na 50m2 ni luksuz, ampak je navaden apartma. Luksuz se začne pri 70 kvadratih, kjer bodo vsi prostori ustrezno veliki, ne pa da boš naredil veliko dnevno, potem pa mini jedilnico in še bolj mini kopalnico....Luksuz je kjer bo stranka sama, ne da bo na hofu imela 1001 firbca...

Si pomislil na parcelacijo, papirje, dovoljenja, komunalno ureditev,....s 1.000 eur/m2 ne verjamem, da prideš skozi v Piranu.

Kar pa se financiranje tiče pa je tako, da so danes krediti dokaj poceni. Sploh tisti, vezani na EURIBOR se dobijo z okoli 2% dodatkom pa ne rabiš biti hudo boniteten. Fiksna OM pa je 3,5 - 4,5, kar tudi ni veliko. V tvojem primeru, ko boš res natančno izračunal ceno gradnje apartmaja, naredil pesimistično napoved prodaje, potegni črto in boš videl koliko je + če prodaš po končani gradnji in odplačaš kredit (s tem plačaš tudi manj obresti) ali pesimistična napoved oddajanja apartmaja (upoštevaj nezasedenost, morebitno neizterljivost,...) in spet potegni črto...Upoštevaj, da boš moral luksuzni apartma za oddajo posodobit oz. vsaj delno prenoviti vsakih nekaj let. Če ne boš obnovil, pač več ne bo luksuzni.

mdragan

Pripravnik
30. okt 2014
993
6
18
ok hvala tudi za tvoje mnenje.
Glede luksuza sem ze napisal,da sem pretiraval in ti dam prav glede napisanega.
Lokacija je dobra....ni pa v Obcini Piran.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.973
6.589
113
pustimo zdaj ta luksuz. verjetno imaš v mislih dostojne prijetne apartmaje, kamor bi se človek tudi vrnil.

ampak saj itak preden bi šel po kredit, bi moral malo bolj resno, ne tako zelo na pamet, kalkulacije skupaj vreči in dvomim, da boš z papirji, komunalci in gradnjo prišel s 1000€/m2 skozi. tudi do 4 gradbene faze ne. za opremo je pa potem bistveno dražje, saj se ponavljajo ravno najdražje stvari (kuhinja, kopalnice).

mdragan

Pripravnik
30. okt 2014
993
6
18
Ok itak,da preden bom sel v to,bojo kalkulacije narejene tako kot je treba.
Tukaj sem hotel predvsem videt eno sirso mnenje kaj in kako.
Bdg je tisti...ker je vrednost nepremicnine cca 100k€.
Zdaj problem ni 100-110-120k.
Brez lastnega kapitala,tako imenovane rezerve pa itak ne gres v take stvari.
Kalkulacija po m2,je narejena po pogovoru z prijatljem arhitektom na podlagi okvirnih idej itd....
Glede opremljanja itak mi je jasno....sem opremil ze par stanovanj in vem kako je,ceprav preverjeno najdes zelo kvalitetno pohistvo po narocilu iz BiH po smesnih cenah napram smetmi za isti denar pri nasih trgovcih.
Pa ti naredijo stvar top shit po lastnih zeljah in potrebah.
Ampak to zdaj ni pomembno.
Glede gradnje same pa bomo vidli projekt itd...naredili kalkulacije in vse potrebno.

tgrzan

Majstr
21. feb 2009
3.797
273
83
Največja slovenska vas
Samo informativno me zanima, da ne odpiram nove teme, ker vem da alter vse ve.

Koliko % lastnega vložka pričakuje banka, pri nakupu nepremičnine? Gre se za nepremičnino ocenjeno (s strani prodajalca) v 5mestnih številkah.

Da ne letam po vseh bankah, katera je najugodnejša?

Matej

Fizikalc
24. jul 2007
1.992
2
38
20%.

Ti cist verjamemo da je 5 mestna stevilka. Ker za 4 dobis sam garazo.

Kako ugoden bo kredit je bolj odvisno od tebe kot od banke.

elektron12

Pripravnik
23. apr 2016
134
0
16
Jaz sem decembra 2015 vzel stanovanjski kredit pri SKB po 2.83% fiknsi o.m.
Tudi trenutno mislim da imajo precej ugodne obr. m.