Stanovanje in hiša

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
hjaa.... že že, sam kaj ko potem pošta prihaja na stari naslov.
Pa danes rabiš še uporabno dovoljenje, preden se useliš. V nekaterih občinah so inšektorji kr dejavni glede tega.
Po moje najboljš nekje isti čas pridobiti uporabno dovoljenje, se useliti, prodati stanovanje, in se prijaviti na novi naslov.
Da ne bi bil lastnik preveč stanovanj/hiš ali pa da živiš v neobstoječi (po popirjih) hiši.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.521
7.041
113
Kolikor vem uporabno dovoljenje ni več potrebno za enostanovanjske hiše. Tako, da je zdaj res vprašanje, kdaj za inšpektorje hiša ni več "v gradnji". Ko nekdo živi notri? A bomo tako kot Grki, ko niso streh delali.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.521
7.041
113
No saj, kdaj je zdaj enostavanjska hiša ven iz gradnje, ko uporabno dovoljenje ni več zahtevano?

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
od kod ti to, da ni potrebno imeti uporabnega dovoljenja??? A si samo slišal al veš??
( če je to res, se pa res expresno menjajo zakoni pri nas)
Sej je nad tabo napisal, da je gradnja končana z izdajo uporabnega dovoljenja.
To je potrditev, da je hiša zgrajena po predpisih, gradbenemu dovoljenju ...itd.

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Če je gradbeno dovoljenje leta 2004 ali novejše, ne moreš dobiti recimo hišne številke, če hiša ni v katastru stavb (GURS). Se pravi, da se ne moreš prijavit. Je pa res, da do takrat ni ovrednotena in ti štejejo samo vrednost parcele.
grims-1.gif

Pa ni rekla kazala, ampak sem stvari urejal konec lanskega leta.

maurice

Pripravnik
30. apr 2008
867
2
18
Počasi fantje
smile-1.gif

Hiša ni še do konca zgrajena, ampak dobili smo hišno številko in vpisana je v kataster.
Zdej pa pustimo, ali imamo 20 eur otroških doklad, ali pa 15 eur, bolj pomembno je,da nimam vrtca 400 eur za plačat, ker nisem bogat in sem delavec v proizvodnji, je pa res da ne kadim in ne hodim po gostilnah
smile-1.gif
Tko da vse se da, pa še to, hiša ni velika !!!
Če si priden in pošten, te država tepe.

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
Citat:
Uporabnik patriot pravi:
Če je gradbeno dovoljenje leta 2004 ali novejše, ne moreš dobiti recimo hišne številke, če hiša ni v katastru stavb (GURS). Se pravi, da se ne moreš prijavit. Je pa res, da do takrat ni ovrednotena in ti štejejo samo vrednost parcele.
grims-1.gif

Pa ni rekla kazala, ampak sem stvari urejal konec lanskega leta.
pravi da ima HŠ, pa bajta ni končana. Verjetno nima uporabne površine kar pomeni, da ni končana. Patriot.... uporabi veze, pa objasni.
wink-1.gif

Nazadnje urejeno:

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Ma kake veze, jaz sem to sam naštudiral, tiste babe na območnem GURSU nimajo pojma. Glej moj topic Leto izgradnje.

Če je hiša v katasrtu stavb, potem ima tudi uporabne površine. Ali drugače, če ima hiša številko stavbe...

jello

Guru
22. sep 2008
10.275
3.911
113
Žena ima s.p. in na odločbi za znižano plačilo vrtca že drugič zapored ni bilo stanja na njenem poslovnem računu (kar se mi zdi tudi nekako logično). So pa gor dividende iz leta 2010.
bonk.gif

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.521
7.041
113
Citat:
Uporabnik jello pravi:
(kar se mi zdi tudi nekako logično).

Absolutno ni logično, ker s.p. lahko prenakazuje denar sem in tja kakor želi, je pa zelo dobrodošla informacija. Upam, da jim bo čim kasneje kapnilo. Hvala!

jello

Guru
22. sep 2008
10.275
3.911
113
Daj malo pomisli. Poslovni račun je predvsem transkacijski račun v dobesednem pomenu. Dobiš en "velik" priliv (ali pa imaš recimo veliko strank, ki ti plačujejo na isti dan), ki gre čez tri dni dol in nima drugače s stanjem, premoženjem in rezultatom nobene veze. In ti tako stanje prileti v odločbo. Ker recimo da se pri enem poslovnem računu v povprečju take transkacije pojavljajo precej pogosteje kot pri fizičnih osebah.

Jordan

Fizikalc
5. jun 2009
2.839
-9
38
Ljubljana
Citat:
Uporabnik patriot pravi:
2 jurja mesečno je zate velik prihodek?

Če imaš tako kot praviš - neto si krepk nad slovenskim povprečjem ! Je pa seveda odvisno kje je postavljena hiša stanovanje, če je to XX kilometrov od kakega centra so cene dosti nižje (so pa možne izjeme)

BojanS

Pripravnik
7. jul 2010
43
0
6
Če sta oba z ženo solastnika stanovanja, katerega nameravata prodati in sta ga kupila (ali drugače pridobila) po 1.1.2002 ti odsvetujem, da se kdo prijavi na kakšen drug naslov !
Zakaj?
Zato, da ne bosta oz ne bo eden od vaju plačal dobiček od kapitala pri odsvojitvi nepremičnine.
Pomembno je, da si v času prodaje vsaj tri leta neprekinjeno prijavljen na naslovu nepremičnine, ki jo prodajaš in tako se ogneš prej navedenem dobičku (ne glede na razliko-npr. kupil za 100, prodal za 150).

maurice

Pripravnik
30. apr 2008
867
2
18
Lastnik stanovanja sem samo jaz, in seveda verč kot tri leta sem že prijavljen na tem naslovu.

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
Citat:
Uporabnik patriot pravi:
Ma kake veze, jaz sem to sam naštudiral, tiste babe na območnem GURSU nimajo pojma. Glej moj topic Leto izgradnje.

Če je hiša v katasrtu stavb, potem ima tudi uporabne površine. Ali drugače, če ima hiša številko stavbe...
ja... sej. Ponavadi tud mehaniki nimajo pojma o sraufanju in kemiki o sekanju atomov s sekiro.
wink-1.gif

Sam imam hišo, ki ima številko stavbe, ima hišno številko, nima pa uporabne površine. Ima pa neto površino.
wink-1.gif

Uporabno dovoljenje je bila stvar gradbenega oddelka. Gurs ni imel nič s tem. Razen da je predhodno po naročilu lastnika vrisal objekt. Zdaj še vpisati v kataster stavb. Gradbeni oddelek je pa izdal odločbo o uporabnem dovoljenju. In kolk je meni jasno, so vsi objekti dobili številko stavbe pri popisu nepremičnin, novejši pa z vpisom v kataster stavb.
Sem nekaj skakal okrog HŠ pred 2-3 leta nazaj

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Ti imaš še bolj zmešano ko jaz, ki sem se prijavil na hišo, ki po papirjih ni obstajala.
grin1.gif

BTW, z atomi se ukavrjajo fiziki...