Citat:
Uporabnik cbb pravi:
Radirko brca v temo...
Torej se po tvojem podatki na diskih ne kvarijo ?
Tukaj imas zastonj programcek, ki izpise stanje S.M.A.R.T. informacij za diske v racunalniku. Instaliraj kjer imas to moznost in preveri podatke za svoje diske, konkretno iz vrstice BB (pise "unknown attribute"), kar je stevilo odkritih, a nepopravljivih napak. Stevila neodkritih napak seveda ne mores videti ...
Ce poznas teorijo delovanja ECC algoritmov (kar dvomim
), potem ves, da se ob okvari razdelijo situacije na tri velike primere:
1: Napaka je dovolj majhna, zato jo lahko zaznas in odpravis (npr. napaka enega bita pri Hammingovem kodiranju 7,4 z dodatnim parity bitom, torej s kar 100% overheadom glede na kolicino originalnih podatkov - to je BTW nerealno visoko razmerje za danasnje medije).
2: Napaka je vecja, vseeno jo lahko zaznas, a je ne mores odpraviti (napaka dveh bitov v zgornjem primeru)
3: Napaka je se vecja. Tukaj se spet razdeli, odvisno od konkretne napake.
3a: Napaka je videti kot manjsa napaka, katero obravnavas kot v tockah 1 ali 2 (torej obravnavas jo napacno, glede na to, da ne gre za tako napako), posledica je, da ze pokvarjen podatek se bolj izmalicis (pokvaris se prave bite), tako da se kontrolne vsote spet vse lepo izidejo.
3b: Napake sploh ni mogoce videti, saj se slucajno ravno izidejo vse kontrolne vsote. Ker je ne mores zaznati, je ne obravnavas, torej imas spet napacne podatke.
Omenjeni primer (Hamming 7,4+1) sem namerno izbral zato, ker je dobro razlozen s primeri in ga pozna vsak, ki je kdaj od blizu videl algoritme za ECC. Hkrati je kolicina podatkov za predstavo obvladljiva (en bajt, od cesar so stirje biti izvornega podatka, preostali stirje pa ECC biti). V praksi se uporablja Reed-Solomon ali LDPC kode, ki imajo razmerje med izvornimi in ECC podatki bistveno nizje od 50:50 (v praksi so priblizno 85:15 in navzgor, torej se manj ECC bitov), resnici na ljubi pa se zaradi nacina poskodb podatkov da uporabiti se nekaj tehnik, ki povecajo ucinkovitost ECC, torej dobis ucinkovitost kakor da bi uporabil vec ECC bitov.
Disk evidentira dogodke iz tock 1, 2 in 3a. Od tega so podatki se uporabni samo iz tocke 1, zraven pa disk napacno steje se 3a. Kaj spada pod tocko 2, disk (verjetno) relocira. Kar spada pod 3b, ne more evidentirati.
V vrstici BB je samo stevilo dogodkov iz tocke 2, ki jih je disk evidentiral, torej zaznanih neodpravljivih napak.
Pri meni je stanje na prvem disku po dobrih treh letih delovanja (proizvajalec trdi, da imajo diski 5 let garancije) tako, da je zaznanih, a neodpravljenih napak tocno 5632, na drugem pa 0. Oba diska sta istega tipa, v isti skatli, podvrzena isti temperaturi, istim vibracijam, iztemu napajanju, vkljucena vedno socasno, pa so na enem ze zdaj vidni problemi, na drugem pa so morda tudi, a jih pac jaz ne morem videti, ker niso evidentirani. Ce se pdoatki ne bi kvarili, bi seveda morali biti obe stevilki tocno 0, pa se to ne bi bila garancija, da se res ni nic pokvarilo (le zaznano pac ne bi bilo).
BTW, program navede tudi podatek za stevilo odkritih popravljivih napak, a kot pise, se stevilke ne da direktno interpretirati, saj se od proizvajalca do proizvajalca razlikuje. Vsekakor pa je karkoli drugace od 0 ze spet podatek, da so se pdoatki okvarili.
---------
Ne mi pametnarit da "brcam v temo" o zadevah, o katerih pisem. Tukaj odgovarjam zato, ker zelim ljudem pomagati, pa naj bo to do teoreticnega znanja ali pa resiti cisto prakticen problem (ker pricakujem, da bo tudi meni kdo pomagal, kadar nekaj vprasam, pa o stvari nimam blage veze). Slucajno je pac tako, da se ukvarjam s tehniko, kateri je posvecenega "pol" foruma, zato imam priloznost veckrat odgovoriti. Ce bi bil to forum o avtih, vrtickih, oblekah, glasbi, obdelavi lesa, peki tort ali katerikoli drugi iz mnozice stvari, na katere se ne spoznam, ne bi pisal odgovorov v trdilni obliki, ampak bi pisal vprasanja, da bi se kaj naucil (ce bi me stvar zanimala seveda).
Ko bos vse to premlel, pojdi preverit kaksen star disk, na katerega si pred leti stlacil mnozico filmov, jih enkrat pogfledal in shranil nekje v omari "za vsak slucaj". Zelo verjetno bo kateri od teh filmov imel okvaro, kakrsne ob prvem ogledu nisi videl (so zelo opazne, ne mores zgresiti).