Srbska/ČG/bosanka narodna (krajinska) muzika

finpol

Pripravnik
20. apr 2011
53
0
6
Citat:
Uporabnik mistique pravi:
Ne pozabi na £egendo Boru Drljaču.

saj res
aplauz.gif

nema boljeg od Bore, alal vera majstore
nahrung002.gif

finpol

Pripravnik
20. apr 2011
53
0
6
Drgač pa krajiški pevci in skupine pogosto prihajajo v restoran pri Jovotu (mislim da v LJ)...

forgot1

Fizikalc
7. feb 2010
1.615
88
48
Čisto resno vprašanje, ker vidim, da nekateri to sceno obvladate .... pa vas ni nič sram.

Ker to poslušat ?!!?!??!?!?!
Že govorit o tem je sramota, kaj sele poslušat, ali pa celo to krulit.

LP

forgot1

Fizikalc
7. feb 2010
1.615
88
48
Ne poslušam, nobene narodne ali ljudske glasbe.
Niti slovenske, kaj šele ...
Nima smisla, da naštevam kaj poslušam, ker tak ne poznaš.

LP

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
no vidiš..kle je problem

slovenska kultura umira..pa naj bo taka ali drugačna.

ti fantje pa poslušajo otroke kulture iz katere izhajajo, govorijo njen jezik, poznajo običaje..pač kljubujejo globalizaviji, ali pa vsaj ohranjajo neko zavest.

ti, na drugi strani, pa poznaš verjetno še obhajilo, birmo, krst, poroko, pa škropljenje, običaj trgatve in konc. mogoče še kak vrhunec slovenske kulture in to je to.

ti pa poznajo zgodovino svojih krajev, kantona, drzave, pokrajine, poznajo muziko, jo poslušajo, zbujam jim neka čustva..gojijo eno ljubezen.

če pogledava mene
ko slišič poker face..se začnem pačit, muvat..podobno na kak alehando, pa čikitita

ko slišim slovenija, odkod lepote tvoje, se mi orosi oko..pisuka je res lepo..prden sem v hribih ali na morju, prdec in pol do prekmurja.
ko slšim kaj od dol, mi gredo kocine pokonc, somnim se hudih zukr, dobrih bab, pijancevanja. tebe pa tuja prpelje do custev..kar pomen, da slovenske nikol ne bos dobro in kvalitetno sprejemal, kar pomen d aumira. z umiranjem kulture umira jezik in umira zavednost. zavednost, katera je gonilo od tiste pomladi 48 leta

in me slo in balkan muzka prpeljeta do custev, lepih spominov, zabav..tuja..do muvanja in to je to.

forgot1

Fizikalc
7. feb 2010
1.615
88
48
Kaj pa je s tabo danes Softi ?

Pravi izbruh čustev ...

Da ne bo pomote, ne briga me, kaj kdo posluša, samo tega cviljenja in tuljenja pa res ne prenesem.

Ga imam še od služenja v 'okupatorski' vojski dovolj.

LP

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
niso čustav, ampak s to muziko določeni, tisti avtohtoni, ali potomci avtohtonih, ali tisti, ki so jim blizu ti kraji, gojijo čustva do teh krajev. skozi kulturo kazejo pripadnost. nič slabega.

od sluzenja v okupatorski vojski si verjetno odnesel še kaj drugega, ampak s ene bova tukaj spustila na politični nvo.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
eh..nadlezno ej se kaj drugega..pa..sej ti ni treba sem kliknt. a te moti v RL. no, njih moti verjetno tvoje žaganje, al pa..pijani domačini, al ap vriskanje...

vsakemu je nekaj naldezno. men je blazno nadlezno, k sosedova mala hodi okol v bikinih..100 krat bolj me moti kukr njihovo nabijanje neke tuje zagovine in dretje..

finpol

Pripravnik
20. apr 2011
53
0
6
Men je pa krajiška najjača...vsaka pesem mi je hit zase in res ne razumem tistih ki imate kaj proti krajiški muziki...lp

finpol

Pripravnik
20. apr 2011
53
0
6
Aja, pa še to:
najboljši videospot imajo Preldžije - Glamočko gluvo...kr poglejte si koreografijo ki je res najjača...drugač pa majo preldžije sploh hude komade

Nazadnje urejeno:

turbobitch

Lesna Goba
5. dec 2007
23.043
1.260
113
42
Mah še enkrat bom povedu. čist preveč sintiča. Najbolj je gledat posnetke iz kakšnih folklornih tekmovanj in prireditev. tam so pravi muzičarji
Ne pa to kr en sintič pa par tipov ka se derejo. Sej besedila so kul in nekateri komadi niso tko orto sintič ampak nažalost jih večina je.

@forgot1 - folk muzika je del mojega ljudstva, imam jo rad in všeč mi je tudi kako ima vsako ljudstvo svojo folk glasbo in tista je ponavadi najboljša. Avseniki so zakon, Terrafolk pa še bolj, Irska narodna, Srbsko kolo in podobne.

finpol

Pripravnik
20. apr 2011
53
0
6
Kmalu pa izide nov album skupine Preldžije sa Tromedje, tudi Pliva bo kmalu izdala album...

BTW: Krajiško musko lahko poslušate tudi na BN TV vsako nedeljo ob 12.00

finpol

Pripravnik
20. apr 2011
53
0
6
Citat:
Uporabnik softi pravi:
mal off

a krjaiška muzika pa krjaišnici so,ste..kninski srbi, pa ti bosanski..od brckega gor..al vsi

da s emal razgledam

hm, težko je reči ni neke natančne meje..krajišnici živijo v republiki srpski, v Drvarju (Federacija BIH), pa tudi na Hrvaškem (Knin, Dalmacija) pa tudi v Kosovu...tako nekak

ne smemo pa pozabiti tudi na t.i. "Istočno Sarajevo"

mistique

Guru
16. jun 2009
13.765
1.572
113
Emona / Carnium
Krajina zajema bolj zahodni del Bosne. Torej Bihaæ (Cazinska krajina) na zahodu. Na vzhodu do reke Vrbas (naprej je Posavina oz. potem Semberija). Mesta, ki nekako sodijo v Krajino so Banja Luka, Mrkonjiæ Grad, Prijedor, Sanski Most, Dubica, Krupa, Gradiška, Jajce, Šipovo, Kotor Varoš. Na jugu pa sega skoraj do meje s Hrvaško (Bravsko polje). Mesto Bosanski Petrovac na relaciji Bihaæ - Ključ.
Meje pokrajin so večinoma naravne (reke in hribi).

Krajišnika pa lahko najdeš tudi v Aucklandu (New Zealand)
smirk-1.gif

Brčko & Bijeljina pa pašeta pod Semberiju.