Srbenje okrog anusa

tony

Guru
23. jul 2007
9.663
1.482
113
Aja, še navodila, kako živeti dokler ne dobiš Vermoxa: v lekarni naroči kremo: 15% olivno olje v belobazi in se s tem namaži zvečer pred spanjem. Sicer pa še: praskati se ne smeš. (Opozarjam sicer, da je olivno olje znan alergen.)

Pri Iatrosu ti bodo naredili reklamo za maslene svečke (ki je pravo proktološko zdravilo in se še bolje obnese; olivno olje v belobazi pa je je bolj popularno med dermatologi), ker pa moraš maslo hraniti v hladilniku, med hrano, tega ob sumu na podančice raje ne priporočam. So pa odlične, ko je zdravljenje končano, in je treba v normalno stanje spraviti kožo.

Še to: si bil že kdaj zdravljen z Vermoxom? Si v stiku z majhnimi otroci? Vsekakor je Vermox veliko manj škodljiv kot kakršnokoli zdravljenje s kortikosteroidi (take vaje se pejt po navodilih proktologa).

Priporoča se tuš zjutraj takoj ko se zbudiš, da spereš kar so ponoči posrale gliste. To je koristno, ker te bo razbolela koža manj srbela obenem pa ne boš več trosil jajčec glist naokrog. Najbolj enostavno je, da brisačo po enkratni uporabi odložiš kar v boben pralnega stroja. Za umivanje riti se dobro obnese tekoče "milo" Eucerin, oranžne barve v prozorni embalaži (dobiš v lekarni), ki je že skoraj podobno olju. Navadno milo je preveč bazično.

Še to: pejt na google in preberi vse po vrsti (angl. pinworms).

böc

Majstr
1. avg 2007
2.385
443
83
Kaj pa prehrana? Mogoče preveč sladkega, pikantnega, ....
Poskusi ugotoviti po kateri hrani te bolj/manj srbi ....

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.648
6.704
113
pri taščici
Vsaj v iatrosu je omenil naj se izogibam pikantnega. Pa od tega prakticiram samo česen in čebulo pa malo popra. Razni tabasci, chiki, feferoni niso zazeljeni pri meni.
Je pa preveč sladkega.
rolleyes-1.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Telo se navadi na vse, tudi jaz sem imel muke na WCju ko sem začel s pikantno hrano, zdaj pa, če pojem feferon, čeprav peče ko hudič v ustih, potem na WCju ni nobenega problema.

Pa še zdrava je jesti pikantno hrano.

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Pa saj tudi pri meni je bil precej "površen". vsaj tak občutek sem imel. je pa res da sem pred leti tudi že kakšen bolj podroben pregled (in poseg) dal skozi tako da me te zadeve ne ganejo več toliko.
Razmišljam pa o ponovni kolonoskopiji, ker ne mislim čakat na SVIT vabilo.
Dva znanca sta ga dobila prepozno.

Ne rabiš čakat vabila, lahko tudi samoplačniško narediš identičen test kot ga ma SVIT, oz. lahko izsiliš od dohtarja da ti ga da preko zavarovanja in je đabe. Pri nas jih dnevno naredimo okrog 20.

sistemik

Majstr
15. jul 2011
3.342
313
83
Citat:
Uporabnik soul pravi:
Že lep čas imam problem z zelo motečim srbenjem okrog anusa.
Bil sem tudi pri zdravniku in niso nič ugotovili, niso hemoroidi ali kaj podobnega. Največkrat me neznosno srbi ponoči, pa tudi čez dan, takrat se nekontrolirano praskam, s tem si seveda prav nič ne koristim saj kožo tako še bolj ranim. Poskušal sem že mnogo mazil, se pogosteje tuširal, ali bolj poredko, se odpovedal pekoči hrani, kavi, imam normalno kilažo, nič ne pomaga.
Težava je res neznosna , in se je ne morem znebiti. Ne vem več kaj naj storim.
Ima oz. je imel kdo podobno težavo? Bom vesel za vsak nasvet.
Hvala
Podobne težave sem imel tudi sam... Pa sem enkrat slučajno nekje zasledil članek o kandidi in posledicah, če se v črevesju preveč namnoži in s tem poruši sistem. In ena od psoledic je bila tudi srbečica okrog anusa.
Naredil sem test na kandido (zjutraj na tešče pljuniš v kozarec vode in počakaš 15 minut, da vidiš če se pojavijo nitke), ki je bil pozitiven.
Iz prehrane je šel sladkor in ostale sladke zadeve (med, javorjev sirup...) ter vse, kar vsebuje sladkor (pecivo, sladkarije...), pšenična moka (bela), začel sem uživat probiotike in dodatno še česnove kapsule.
Že po dveh tednih je srbenje minilo, res pa je, da tudi ni bilo tako hudo moteče pred tem.

Morda je kaj, kar so ti že predlagali, morda je kandida... Upam na uspešno rešitev težav brez pretiravanja s farmacijo.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.648
6.704
113
pri taščici
V programu SVIT se naredi tudi kolonoskopija ali samo pregled blata na kri?
Kolonoskopijo (in gastro) sem že opravil pred desetletjem (pa ni bilo treba izsiljevati na srečo), sedaj pa spet malo tuhtam o tej zadevi. Takrat je nisem naredil zaradi RDČ ali česa podobnega in dejansko je tudi sedaj ne bom . Čeprav sta se mi v tem času dva znanca pri 50 poslovila.

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Sicer ne delam za SVIT, delam pa po isti metodi kot svit. Gre za iskanje prikrite krvavitve v blatu.
Kakor vem te SVIT napoti na kolonoskopijo v primeru pozitivnega testa na prikrito krvavitev, sicer ne.
Je pa res da če imaš hemeroide bo test zihr pozitiven, pa imaš lahko v črevesju vse tipi topi.
Sam bi vsakemu človeku po 50 letu priporočal opravljanje tega testa vsaj dvakrat na leto. Stane 20€, če ti uspe pregovorit dohtarja niti to ne. Rešuje pa program SVIT življenja na veliko, pa še več jih bi, če bi se ljudje odzivali vabilom, sam se jih ogromno boji SVITA ko hudič vode in raje živijo v nevednosti. Ko se pa pri RDČ pojavijo že klinični znaki, je ponavadi že prepozno.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.648
6.704
113
pri taščici
Saj zaradi tega bi pa šel kar direkt na kolonoskopijo, kjer poiščejo morebitne polipe in jih poščipljejo (al kaj že naredijo) . Hemeroide mi je v iatrosu potrdil.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Ščipajo ja, ampak večina polipov ni nevarnih, tako da ne se vstrašit če bo začel ščipat
wink-1.gif

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Metoda je sicer zelo zanesljiva. Protitelesa so vezana na lateks, ki so specifična za humani hemoglobin, tako da metoda pokaže krvavitev v črevesju.
Če že imaš hemeroide in krvaviš, bo sigurno pozitivna, če si jih pa pozdravivil in trenutno ni krvavitve, bi pa morala pokazati realno stanje.

Pri kolonoskopiji ti bodo pa šli noter s kamerico in polipe poščipali, oz požgali (če seveda so prisotni). Nato se te polipe pošlje na pato, da se določi izvor. Ponavadi gre sicer za benigne in ni večje panike.

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Kri ki izhaja iz hemeroida, ti bo blato pobarvala rdeče, zato je ponavadi lepo vidna na površini.
Kri ki izhaja iz debelega črevesja pa ni vidna, zato tudi ime okultna oz. prikrita krvavitev.

Na tvojem mestu bi naredil sledeče: opravil test sličen svitovemu, pozanimaj se kje to še delajo (mi na metelkovi ga delamo).
Če je negativen, si po vsej verjetnosti kul, če je pozitiven, pa greš brez panike na kolonoskopijo.