Spletna stran - izdelava (izvedba)?

raners

Majstr
4. mar 2008
2.804
439
83
Pozdravljeni.

Imam vprašanje glede izdelave/izvedbe spletne strani, ki je napisana v HTML (in CSS). Izgled spletne strani je shematsko nekako takšen:

website.png

Spletna stran bo predstavitev ene glasbene skupine. Ker se učim izdelave spletne strani, me zanima naslednje:

1.) Header se ne bo spreminjal. V meniju bom imel povezave na podstrani (domov, galerija, kontakt, ...). Sedaj me zanima, ali je pravilno, da se ob kliku na povezavo (npr.: galerija) v celoti naloži nova podstran (header, meni in Vsebina spletne strani) ali je boljše, da se naloži nova podstran samo v okvirju "Vsebina spletne strani"? Ima kakšne prednosti kateri izmed načinov ali je vseeno?

2.) Glede gostovanja spletnih strani je bilo na forumu že veliko napisanega (vendar večina za tuje spletne strani). Katera SLOVENSKA podjetja, ki se ukvarjajo z gostovanjem spletnih strani priporočate (ali je vse skupaj en in isti klinac)? Nekatera so namreč sumljivo poceni in me skrbi, da ne bi bilo potem kakšnih težav (pri delovanju strežnika)?

Pa hvala za odgovore že vnaprej.

Lp.

mistique

Guru
16. jun 2009
13.716
1.501
113
Emona / Carnium
1. Stran se lahko nalaga v celoti (širokopasovni dostop poskrbi za hitro nalaganje spremenjene vsebine, ista vsebina pa se nalaga iz cacha obiskovalca strani). Strani z okvirji niso priljubljene pri iskalnikih (če ti je to pomembno). Uporaba okvirjev je odvisna od potreb oz. funkcionalnosti strani, ki jo želiš doseči. Google it.
2. Tukaj imaš lestvico najcenejših. Za HTML predstavitveno stran/vizitko, brez dodatne funkcionalnosti, bo najcenejše povsem ok. Osebno imam dobre izkušnje z domenarjem in zabcem.

raners

Majstr
4. mar 2008
2.804
439
83
mistigue, torej naj izvorna koda vsake strani vsebuje tudi header in meni (vsaka stran naj v celoti vsebuje vse prikazane objekte)... Sem mislil, da to ni dobra praksa...

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.837
666
113
Takšna je trenutna praksa, s tem da je priporočljivo da uporabiš kak dinamični jezik da lahko glavo (ki je skupna vsem stranem) ločiš v eno posebno datoteko, ki jo potem povsod vključiš.
Če pa imaš na voljo samo statične .html datoteke pa boš moral žal podvajati kodo.

disco

Fizikalc
21. jul 2007
1.102
0
36
Ma ja....potegni en free CMS in ga predelaj. Ce ne mislis zivet od tega in imet firmo al pa delat za eno dobro, potem bos najhitreje in najlazje prisel skozi, ce nastudiras en CMS sistem. Minili so casi, ko je vsak zacel na praznem index fajlu delat. Zakupi plac, pogooglej za opensource cms (ce bos najdu flatfile lahko se na hostingu prisparas), ga instalerej in imas dinamicno ogrodje. Pol pa svojo masko gor das in vsebine napises v admin konzoli.

raners

Majstr
4. mar 2008
2.804
439
83
Hvala lepa vsem za vaša mnenja.

Zanima me še ena stvar, in sicer meni. Ime bi meni, ki bi spreminjal stanja (normalno, izbrano in spremenjeno, kadar greš s kurzorjem preko). Našel sem en vodič, ki opisuje, kako se to naredi, in sicer tukaj .

Ali je to dober/enostaven način ali obstaja boljši/zanesljivejši način? Zdi se mi kar optimalen način za izdelovanje takšnega menija...

Nazadnje urejeno:

raners

Majstr
4. mar 2008
2.804
439
83
Aja, še glede domen... Torej ni nekih problemov z gostovanjem tudi pri cenejših ponudnikih?

disco

Fizikalc
21. jul 2007
1.102
0
36
meni das v div in divu das nek id, potem pa v cssju dolocis ime diva a in ime diva a:hover

html
<div id="meni"><a href="#">odpelji me</a></div>

css
#meni a {color:black;}
#meni a:hover {color:white}

raners

Majstr
4. mar 2008
2.804
439
83
@disco, če te prav razumem, si ti podal primer, če je meni sestavljen kot text in ne kot slika. Jaz bi imel za meni sliko (tako, kot je opisano tukaj .)

mistique

Guru
16. jun 2009
13.716
1.501
113
Emona / Carnium
raneres, izhodišče je enako. Tukaj lahko najdeš številne primere, na katerih se lahko učiš.
Kljub vsemu predlagam, da se osredotočiš na poznavanje CSSa in ne slediš nekih "primerov". Delaj svojemu znanju ustrezno spletno stran in ne kopiraj stvari samo zato, ker so ti všeč... Sem si dovolil malo svetovanja
pozdrav.gif

raners

Majstr
4. mar 2008
2.804
439
83
@mistque: Po svoje imaš prav ("Delaj svojemu znanju ustrezno spletno stran"), vendar imam jaz svojo teorijo: Najdi obstoječi primer in če ti ustreza (in razumeš, kako funkcionira), ga uporabi.
smile-1.gif

@Egonislaw: ???

disco

Fizikalc
21. jul 2007
1.102
0
36
namesto color:black lahko das background: url("gumb1.png"); in na hover gumb2.png. To ti bo zamenjalo sliko ko bos se z misem cez gumb. Tisti primer zgoraj je osnova, kjer povezes meni v htmlju z css-om. V njem pa potem dolocas kar pac hoces....med drugim tudi ozadje. Ceprav bos pri dinamicnih straneh bolj tezko naredil dinamicni meni v slikah. Zato se uporablja neko design za ozadje in potem navadni tekst za ime menija.

disco

Fizikalc
21. jul 2007
1.102
0
36
Aja...

tisti link, ki si ga podal do sprite css menija se da dosti lazje naredit in z manj kode in predvsem z manj kb na slikah. Naredi div in das za ozadje sliko s tistimi okroglimi okvirji, potem naredis par linkov v htmlju in jim v cssju dolocis visino in sirno, ter jim da border-left bele barve. Na hover pa das samo par pikslov siroko sliko, ki se ponavlja po x osi. Imena pa v htmlju napises. Tako ne rabis vsak meni posebi deklarirat, ampak naredis za vse enakega

evo...ista zadeva s pol manj kode in bolj optimizirana
http://teva-art.si/temp/meni/

Nazadnje urejeno:

mistique

Guru
16. jun 2009
13.716
1.501
113
Emona / Carnium
Dobre izkušnje imam z domenar.si ali zabec.si. O Neo-Serv nisem slišal nič slabega. Vem le to, da so imeli avgusta varnostne težave, ko so kar precej (morda celo vse) strani napadli nagajivi hekerji.

Nazadnje urejeno: