Spet drogeraši športniki

• Ustvarjalec teme Izbrisan uporabnik #488
  • Začetni datum
I

Izbrisan uporabnik #488

http://www.slovenskenovice.si/kronika/doma/clanek/kradel-zdravila-in-dopingiral-atlete-39470

ni enga, da je čist...

model je delal na oddelku, kjer se zdravijo astmatiki...zlata jama

Nekdanji reprezentant
"Boris (Špes, op. p.) je bivši atlet, slovenski reprezentant v teku na 1500 metrov," nam je dejal Darjan Murko. Zatem pa je predsednik Atletskega društva Štajerska Maribor nadaljeval: "Prepričan sem, da je to osamljen primer. Negativno smo presenečeni. Poudarili bi radi, da je rekreativna skupina samostojna skupina in v organih društva ni nikogar iz te skupine." K skupini rekreativcev, katere trener je Igor Šalamun, spada tudi osumljeni Boris Špes, ki je treniral pod vodstvom Igorja Šalamuna. V atletskem klubu še poudarjajo, da gojijo ničelno toleranco do dopinga in da bodo ukrepali glede na ugotovitve organov.

tako kot doma kot v svetu...

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.012
11.133
113
šalamun na vseh tekih na pohorje v špici, zdaj vemo da ne od makaronov.

jello

Guru
22. sep 2008
10.261
3.902
113
šalamun na vseh tekih na pohorje v špici, zdaj vemo da ne od makaronov.

Z dopingom ali brez, on je dejansko bil nekoč vrhunski tekač. Drugače pa se ga večina spomni verjetno bolj po krešu na celovški ko se je par atletov ubilo kot po tekaških rezultatih.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.311
7.312
113
Kako pa zdravila proti astmi pomagajo? Dobi telo vec kisika in je bolj zmogljivo? Ko nitro pri avtih?
Bronhodilatatorji sirijo dihalne poti in malo lazje dihas. Vendar je to zanemarljivo napram ostali robi.... tule je bil kar lepo Eritropoetin v igri. Le-ta pa povzroci povecano produkcijo rdecih krvnick, ki po telesu prenasajo kisik do celic. Ker pa si z EPO porusis normalno krvno sliko pa je potrebno dodajat se zelezo itd... No EPO pa dejansko omogoci, da telo dobi vec kisika (napram zdravilom za astmo je tole res nitro). V medicini pa se uporablja pri bolnikih, ki imajo problem oskrbe s kisikom in pri hematoloskih bolnikih. (pa verjetno se kje)

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.145
4.127
113
Eritropoetin se uporablja v vseh kroničnih primerih slabokrvnosti, recimo tisti na dializi ga jemljejo. Ker je precej legalnih uživalcev pa še težko je vodit evidenco (a ga dializni bolnik vzame ali ne oz. ali mu ga daš ali ne, se da lepo "zakrit" v sezname) ga jasno povsod gre še malo na črni trg.

Pri "pumpicah" pa imaš več različnih tipov delovanja, povečini se omenja zadnje čase Ventolin, ki uradno niti ni dokazano da je doping in niti ni direktno na listi nedovoljenih poživil (Froome). Imaš pa tudi take ki so dejansko so. Recimo Berodual (primer Jeglič).

Berodual konkretno razširi bronhije, torej omogoča dostop več kisika v pljuča oz. hitrejšo izmenjavo plinov. Tehnično ti ves ta kisik kot nešportniku nič ne pomaga (v primeru astme se ti pač že tako zooženi bronhiji razširijo da lahko vsaj normalno dihaš) oz. nimaš nobene koristi od njega ker ga itak ne moreš porabit. Če pa imaš "dobro" krvno sliko pa veliko potrebo po kisiku, ti pa večja pljuča pomagajo (profi športniki).

Pod črto "dobra" krvna slika (eritropoetin) + malo beta2 agonista (pumpice za astmo) = športnik na turbo pogon. Ker je pa eritropoetin zadnje čase na črni listi se pa boljšo krvno sliko dobi drugače, pri vztrajnostnih športnih se kar kri zamenja med etapami (lahko z lastno ki si jo prej pol leta "puščal" po malem) in "nikome ništa"!

jello

Guru
22. sep 2008
10.261
3.902
113
EPO je bil na črni listi že pred 15 leti. Tukaj gre za rekreativce, kjer pa je itak vse dovoljeno dokler te ne dobijo.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.311
7.312
113
Eritropoetin se uporablja v vseh kroničnih primerih slabokrvnosti, recimo tisti na dializi ga jemljejo. Ker je precej legalnih uživalcev pa še težko je vodit evidenco (a ga dializni bolnik vzame ali ne oz. ali mu ga daš ali ne, se da lepo "zakrit" v sezname) ga jasno povsod gre še malo na črni trg.

Pri "pumpicah" pa imaš več različnih tipov delovanja, povečini se omenja zadnje čase Ventolin, ki uradno niti ni dokazano da je doping in niti ni direktno na listi nedovoljenih poživil (Froome). Imaš pa tudi take ki so dejansko so. Recimo Berodual (primer Jeglič).

Berodual konkretno razširi bronhije, torej omogoča dostop več kisika v pljuča oz. hitrejšo izmenjavo plinov. Tehnično ti ves ta kisik kot nešportniku nič ne pomaga (v primeru astme se ti pač že tako zooženi bronhiji razširijo da lahko vsaj normalno dihaš) oz. nimaš nobene koristi od njega ker ga itak ne moreš porabit. Če pa imaš "dobro" krvno sliko pa veliko potrebo po kisiku, ti pa večja pljuča pomagajo (profi športniki).

Pod črto "dobra" krvna slika (eritropoetin) + malo beta2 agonista (pumpice za astmo) = športnik na turbo pogon. Ker je pa eritropoetin zadnje čase na črni listi se pa boljšo krvno sliko dobi drugače, pri vztrajnostnih športnih se kar kri zamenja med etapami (lahko z lastno ki si jo prej pol leta "puščal" po malem) in "nikome ništa"!

Evo spet en tvoj polizdelek od odgovora. Kri se menja zaradi doping kontrol. Torej gre za metodo prikrivanja oz za izogibanje kontroli. Tko da ne mores napisat, da ker je EPO na crni listi, da se pa sedaj kar kri zamenja. Ne glede na menjavo krvi, se za doseganje boljse krvne slike potrebuje EPO in ostale pripomocke, menjava krvi pa se izvede ali po kontroli (torej ti vzamejo "OK" kri, nato pa vase das "obogateno" kri) ali pa se po etapi vate "natanka" cisto kri iz obdobja ko nisi jemal nicesar. Pa sploh ne dvomim, da ti tega ne ves, sam dej pisi tocno ce ze.

Konkreten problem pri EPO je to, da ko se zacnes igrat s hormoni, ti telo zacne spilat po svoje (zato bodybilderji jemljejo zdravila, ki "zascitijo" moda v fazi "kure"), spomni se samo na folk ki vec let jemlje kortikosteroide in kaksni so videti. In pri uporabi EPO, ti zacne zmanjkovat "gradnikov" za produkcijo krvi. In je treba zacet se to dodajat. Kaj se zgodi, ko se diplomiran zdravstvenik odloci, da bo malo po feelingu v folk tocil EPO, pa pol še mal železa itd, si pa lahko predstavljas. Tko da mislim da bo ta knedl fasal se kako ovadbo za hude telesne poskodbe, sam da se enmu od "pacientov" kaka resna bolezen razvije (al pa kaka mozganska kap pri 30ih).

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.145
4.127
113
Moj post je bil primarno namenjen temu kako delujejo zdravila za astmo in kakšen učinek ima na nekomu, ki nima športne ali dohtarske podlage (učinek je ničen). Tudi samo EPO pri amaterjih nima učinka ker moraš jemat sistemsko oz. lahko samo z jemanjem EPO narediš več škode kot koristi (kar si omenil). Kombinacije delujejo pa če imaš zdravniški nadzor, ker moraš dajat vzorce in potem prilagajat doze vsega da ti telo deluje optimalno.

Torej pod črto če to nekdo doma jemlje tako za foro ima stvar placebo učinek ali pa celo negativni zdravstveni učinek. Če so zraven pa neki domači lekarnarji ki so naredili 4 letno srednjo zdravstveno pa itak da kar kliče po katastrofi.

Glede krvnega dopinga imaš tako očiščevalne transfuzije (kar omenjaš ti) kot regenerativne oz. boost transfuzije. Ker se vzorci jemljejo takoj po tekmah je težko očistit kri kot ti praviš, to velja bolj za tiste "nenapovedane obiske" v času raznih priprav (ko lepo dopingirano krepiš mišice).

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.311
7.312
113
O podrobnostih ne moreva, je pa dejsvo da ni blo glih za foro, da tud ni bil samo placebo efekt itd...

Se mi je pa osebno zgodilo par let nazaj, ko sem hotel ugotovit kako poteka distribucija EPOta v KC LJ, da sem mel obcutek da me majo raje zaprti na povsetovi kot pa folk ki sem ga pr zadev vrasal v KC...

ZAdeva je pac super posel, s to razliko, da dilerji morjo robo nabavit (al pa vzgojit), tule jo pa kr zavarovalnica (in posledicno mi) placa.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.145
4.127
113
Kolikor jst vem je bil glavni "vir" dializa, ker je šlo vse mimo evidence. Kasneje so nekaj spreminjali sistem ampak ne vem če je kaj boljše. Recimo za opiate ipd. zdravila za zadetke obstaja dobra evidenca pa takoj se vidi odstopanja (kakšen dohtar predpisuje malo več kot ostali, sploh na recepte za družinske člane), pri EPO pa gre za redni "potrošni material" ki ga je težko 100% nadzirat.

sistemik

Majstr
15. jul 2011
3.342
313
83
Ena praktična stvar me zanima...
Med snovmi, ki jih je dohtar kradel na UKC Maribor, je tudi zdravilo, ki se uporablja v primeru nedelovanja skorje nadledvične žleze.
Jaz imam Adisonovo bolezen in moram redno jemat hidrokortizon (umetni nadomestek hormona kortizol) in fludrokortizon. Zdaj hipotetično, če bi jaz bil npr. nek vrhunski tekač, a bi bil na doping testu moj rezultat vedno pozitiven?
Namreč, hidrokortizon si doziram po potrebi (normalna doza, če ni fizičnega napora, ob športnih ali drugih fizičnih dejavnostih se odmerek poveča).

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.311
7.312
113
Mimogrede, ni bil dohtar ampak zdravstveni tehnik oz dipl zdravstvenik.

Sicer se ne ukvarjam z dopingom ampak najverjetneje bi ti "padel" ker si sam ne mores tako precizno dozirat kot to pocne telo samo. Torej imas vecino casa vsaj rahlo povisane vrednosti. Poleg tega (tole pa ugibam) je verjetno odvisno od nacina aplikacije in prehajanja v telo (npr da ti v krvi najdejo neko snov ki je naravno tam ni itd). Ti bi itak zadevo prijavil (kot zdravstveno izjemo).

sistemik

Majstr
15. jul 2011
3.342
313
83
To se je tudi meni zdelo. Kortizol je med drugim pomemben tudi za delovanje mišic, srca, pljuč, vranice ipd.
Če si predoziraš, znajo organi delovat boljše kot če ti ga nadledvičnica skupaj s hipofizo sama dozira.
Ne vem, ugibam... Vem pa, da pred diagnozo nisem mogel ne stat ne sedet ne hodit. Ko sem pa po postavljeni diagnozi dobil injekcijo kortizola, pa je bilo kot da bi bil na dopingu - turbo počutje, kot dan in noč.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.311
7.312
113
Am...ne... Ti si imel te simptome zato, ker ti ga je primanjkovalo. In si seveda opazil izboljsanje, ker si ga prejel in je tvoje telo zacelo "normalno" funkcionirat. Ce pa bi jemal brez indikacija, ne vem, s ciljem bolje funkcionirat, pa tvegas okvare nadledvicne zleze (ki bi ga sama nehala proizvajat oz bi zelo zmanjsala, ker bi ga itak bilo v telesu prevec) in pa vse mozne tezave, ki se dogajajo pri dolgotrajnem zdravljenju s kortikosteroidi - npr simptomi cushingovega sindroma in cel kup ostalih resnih zapletov (ki lahko vodijo tudi v smrt). Sem sel pa prav brat za hidrokortizon in se zelo hitro izloca iz krvi (navedeno je da se povsem izloci v 12 urah) tko da bi ga verjetno zaznali v urinu ali pa sploh ne. Posledicno mislim da ravno zanimiv za zlorabo v smislu vzdrzljivosti. So pa kortikosteroide baje zlorabljali pevci, ce so imeli vneto grlo in so pred nastopom vzeli, da so vnetje zmanjsali...

Upam da imas cimmanj tezav povezanih z boleznijo.

sistemik

Majstr
15. jul 2011
3.342
313
83
Kar se tiče Addisonove, sem čisto OK, mi je doziranje že čisto domače, tudi tajming doziranja v primeru npr. hribolazenja mi je že domač.
Me je izučila lanskoletna pot na Raduho, kjer sem hidrokortizon vzel prepozno, pa sem se za nekaj minut dobesedno sesedel. Mi je zmanjkalo nog in moči, po nekaj minutni pavzi pa je bilo spet normalno...

Dovolj offa...